odprtje študentskega s.p. (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Finančne dileme starševstva

Sporočilo

brkn83 -> odprtje študentskega s.p. (23.9.2008 20:39:06)

Pozdravljeni.

Ne vem če je tema ravno primerna za na ta forum, pa vseeno bom povprašala. Namreč zanima me odprtje študentskega s.p.-ja. Potrebovala bi kakšne dodatne informacije, kako je mogoče odpreti s.p., kaj pri tem izgubim in kaj dobim,kakšni so stroški poslovanja, kako je z vodenjem poslovnih knjih in podobno.
Nekako sem na začetku zbiranja informacij o tem, tako da bo vsaka informacija dobrodošla.

Že v naprej vsem hvala za odgovore.

lp

katjes -> RE: odprtje študentskega s.p. (23.9.2008 21:07:34)

Študentski s.p. - to na davčni poznajo kot popoldanski s.p..
Če imaš status študenta, potem plačuješ samo pavšalne prispevke - mesečno pride 30,16 EUR.
Ko pa statusa študenta nimaš več, se moraš pa obvezno vključiti v zavarovanje iz naslova s.p. - mesečno plačuješ cca 225 EUR prispevkov!
Veliko informacij o vpisu v poslovni register dobiš tudi tukaj:
E-VEM

DATA

Lahko se odločiš za vodenje poslovnih knjig, lahko pa se tudi odločiš, da boš uveljavljala normirane stoške - 25%.

brkn83 -> RE: odprtje študentskega s.p. (23.9.2008 21:17:51)

katjes - hvala za te informacije.

še nekaj me zanima - če npr. js letos oktobra odprem študentski s.p. in februarja 09 rodim in kot študentka sem upravičena do starševskega dodatka, ali ga dobim tudi v primeru če imam odprt študentski s.p.

brkn83 -> RE: odprtje študentskega s.p. (23.9.2008 21:25:06)

pa še nekaj, kako pa je z delovanjem s.p-ja v času moje porodniške,ali lahko se dela dalje ali ga je potrebno dativ mirovanje oziroma zapreti.

katjes -> RE: odprtje študentskega s.p. (23.9.2008 21:31:46)

Pri popoldanskemu s.p. (ali kot ti praviš študentski s.p.) je pomembno samo to, da imaš urejen status - če imaš status študenta.
Kakšne pravice oz. nadomestilo ti pripada kot bodoči mamici se moraš pozanimati na Centru za socialno delo. Davčno nič ne zanima ali si ti na porodniški, ali pa če kaj delaš ali ne. Čim si vpisana v poslovni register pri Ajpesu ti pač tečejo določene obveznosti iz naslova opravljanja registrirane dejavnosti. Tudi v času porodniške boš plačevala pavšalne prispevke, pa oddala boš davčni obračun do 31.marca.

Stran: [1]