|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Krst - še enkrat
14.3.2005 13:40:08   
Čiračara
Zanima me, če je lahko otročku boter nekdo, ki ima od zakramentov samo krst, svetega obhajila in birme pa ne.

Hvala za odgovore:rozica:
Neposredna povezava do sporočila: 1
   Krst - še enkrat
14.3.2005 13:46:58   
mojčy
Zivjo!
jaz mislim,da s tem nebi smel komblicirat. vse je odvisno od duhovnika,eni ti ga ne krstijo,ce nisi poročen.... mislim da to ni tolk pomembno. upam da sem ti kaj pomagala.
lp :=)

(odgovor članu Čiračara)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   Krst - še enkrat
14.3.2005 13:48:30   
Udb
Uradno naj bi imel krstni boter vse zakramente, če je poročen, mora biti tudi cerkveno.

(odgovor članu Čiračara)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   Krst - še enkrat
14.3.2005 14:02:46   
cmokec
Udb ima prav. Jaz sem imela probleme zaradi botre, ki je imela vse zakramente, ampak se je ločila. tega pa cerkev ne odobrala, je bolj bit pretepen in zaničevan. Pol bi bla pa botra in pol. :zmeden::(:zmeden:

(odgovor članu Čiračara)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   Krst - še enkrat
14.3.2005 14:15:18   
Čiračara
Hvala punce...Res ne vem zakaj toliko komplicirajo:ups:..kot, da bi bilo to bistvenega pomena.

(odgovor članu Čiračara)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   Krst - še enkrat
14.3.2005 14:18:48   
babylove
Tudi mi se ukvarjamo z navedenim vprašanjem... Sem slišala že obe verziji - ena je takšna kot pravi Udb, po drugi pa je dovolj samo krst.
Grem postavit vprašanje na rkc.si, pa javim odgovor.

(odgovor članu Čiračara)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   Krst - še enkrat
14.3.2005 14:37:50   
vidja
Ojla punce!
Zakonik cerkvenega prava pravi, da mora biti boter star vsaj 16 let, da je že bil pri obhajilu in birmi in da živi primerno veri in nalogi, ki jo bo sprejel, da mu nibila nobena cerkvena kazen zakonito naložena ali razglašena in da ni krščencu oče ali mati.
To je uradno.
Res pa je najbrž, da se najdejo tudi kakšne izjeme. Mislim, da se vedno redkeje dogaja, da bi komplicirali zaradi neporočenosti ali ločenosti, bi pa zaradi česa drugega.
Pri krstu pa gre za to, da želite s tem korakom svojega otroka izročiti v božje roke, ga zaupati Bogu. S tem omogočite božji milosti, da intenzivneje vstopa v otrokovo življenje.
Je pa res, da je Cerkev institucija in vsaka institucija ima svoje norme in zakone.

Veliko sreče in uspehov pri vzgoji vaših zakladov!

(odgovor članu Čiračara)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   Krst - še enkrat
14.3.2005 14:46:01   
emaa
za birmo je pisalo na listku, da v izvenzakosnki skupnosti pa boter ne sme živet. Mojmu niso hotl dat potrdila, da naju poročijo sam za birmo, čisto mimo.

(odgovor članu Čiračara)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   Krst - še enkrat
14.3.2005 14:53:30   
vidja
Saj pravim, tako pač je. Ampak saj prihajajo boljši časi in bolj človeški župniki. Moji sošolci so bli sami fejst bogoslovci zato je upanje, da bo boljše. Vem pa da je bil v naši župniji prejšnji župnik ena zelo dobra duša. Vsi so hodli otroke k njemu krstit in birmat, ker je vse sprejel. Po moje je pomembna oseba in njen karakter in spoštljiv odnos do katoliške vere, ne pa vse ostalo.

(odgovor članu Čiračara)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   Krst - še enkrat
14.3.2005 14:54:10   
pravljica
vse je odvisno od župnika
meni so iskali takšnega, ki bi me poročil brez zakramentov, ker delala jih pač ne bi...in so ga našli...2 pred njim pa nista hotla, bi morala delat birmo (:hudicek:)

(odgovor članu Čiračara)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   Krst - še enkrat
14.3.2005 14:57:53   
Vidov ati
Pri nas je šlo vse lepo. Botrco, ki sicer s tipom še ne živi skupaj (ga pa ima), smo krstili malo pred Vidom, natp pa še njega. In ni bilo nobenih problemov. Čisto odvisno od župnika kolko je mlad/star in kolko je "omejen". Naš je bil ful faca in dost življenski, drugače pač nebi dali krstiti, al pa bi se obrnili na protestante, ki so bolj kul. ;)

p.s. Mislim, da je razvidno, da je botrca imela samo krst. ;)

(odgovor članu Čiračara)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   Krst - še enkrat
14.3.2005 15:14:21   
vidja
Ja mam pa mogoče res eno vprašanje za vas. Zakaj pa sploh hočete dat krstit svoje otroke oziroma zakaj se sploh hočete cerkveno poročit?:angel:

(odgovor članu Čiračara)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   Krst - še enkrat
14.3.2005 15:24:01   
saba
jaz in moj mož sva botra mojemu nečaku. Moj ima vse kar se da dobit, jaz pa sem samo krščena. Duhovnik je privolil, ker sva poročena cerkveno

itak da je vse mišmaš po teh cerkvah in glede teh obredov. Včasih te spravijo ob živce.

a veste kaj je mene duhovnik vprašal, ko smo določali datum poroke v cerkvi: če bodočemu možu skrivam kakšno bolezen, in če mu jo in mu je ne povem, se zakon, po ugotovitvi bolezni razveljavi:zmeden::zmeden::zmeden::zmeden::zmeden:

mah same take

najboljša fora, ki ji jaz rečem kar vic je, ko ima duhovnik na predporočnih pripravah predavanje o spolnem odnosu.....jaz sem se smejala do solz...........kaj za vraga:hudicek: pa on ve!!!!!!!:)-:)-:)-:)-:)-

(odgovor članu Čiračara)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   Krst - še enkrat
14.3.2005 15:35:41   
vidja
Ja pa veš, da jih je veliko, ki dejansko vejo?

(odgovor članu Čiračara)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   Krst - še enkrat
14.3.2005 15:40:51   
saba
pa sej to je najbolj žalostno :hudicek::hudicek::hudicek::hudicek:

(odgovor članu Čiračara)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   Krst - še enkrat
14.3.2005 20:19:16   
Meceno
Sicer sama izhajam iz zelooo krščanske družine , samo je zadnji otrok - jaz :)- , stvari obrnil v svoje dobro , hodila k maši samo do osnovne šole potem pa nič več .
Zakaj ?
Ker me nobeden ni vprašal če bi jaz hodila k maši , ne sem mogla :zmeden:, sem kristjanka , ki so mi vsilili vero .
Mojega otroka ( doma bodo ziher jokali ) ne bom krstila , bom mu predstavila to vero in ostale , potem se naj pa odloči če želi pristopit v katero.

(odgovor članu Čiračara)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   Krst - še enkrat
14.3.2005 20:28:34   
Meceno
Še izjava moje verne sestre še predno sem bila noseča , je bil sicer edini problem kako se bom to z fantom zmenila da bom jaz morala pa sedaj hoditi v cerkev in seveda dati otroka krstiti , ne to da da bi mi rekla nap. da naj še malo počakam ker sem premlada , ...bilo kaj drugega,... :hudicek:
Aja še to , mogla bi dati otroka krstiti , ker kaj pa če se mu kaj zgodi :zmeden:( zopet izjava sestre ), sem jo potem vprašala če kao potem ne bo šel v nebesa a kaj ???( odgovor je bil pritrdilen ):grrr::grrr::grrr:

(odgovor članu Čiračara)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   Krst - še enkrat
15.3.2005 8:28:31   
pi
Vse se da, če je župnik normalen.

(odgovor članu Čiračara)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   Krst - še enkrat
15.3.2005 9:38:08   
smrka
Mislim, da ce ste koliko toliko verne, da verjamete, da nekaj res obstaja in ce ste bile s strani starsev vzgojene v krscanskem duhu, da tudi svojega otroka tako vzgajate. Kot so ze mnoge povedale, ce nisi krscen te nocejo se pokopat cerkveno kaj sele da si komu krstni boter, ali prica pri poroki. Mislim da to ni slabo. Ce pa otroku v odrascanju to nebo vsec naj se sam odloci. Jaz sem sprejela vse zakramente, vendar v cerkev kar ne hodim, ker sem lena. Moj bodoci malcek bo krscen 100%

:kuza:

:nosecka: v 22t

(odgovor članu Čiračara)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   Krst - še enkrat
15.3.2005 10:09:32   
Udb
Mislim!!! Al boter ni nekdo, ki pač dobro izgleda na slikah od krsta, pa ki daje največja darila... Krstni boter naj bi bil nekdo trdne vere, ki stoji krščencu ob strani v vseh stvareh, ki pomaga staršem pri vzgoji, še posebno, kar se tiče vere!

Pa duhovniki (vsaj tisti, ki jih jaz poznam) bi tudi radi videli, da se kakšne stvari spremenijo, ampak zakoni so zakoni! Tako cerkveni kot civilini! Tudi meni ni všeč naša država - pa kaj hočemo!

(odgovor članu Čiračara)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   Krst - še enkrat
15.3.2005 10:24:15   
pravljica
jst se čist z meceno strinjam :bravo:

smrka...kako se naj potem otrok ko odraste sam odloči, če bo že krščen, kar pomeni da je že kristjan???
mene so za to odločitev starši prikrajšali in prav nič jim nisem hvaležna...včasih so otroke krstili prav zaradi bolezni in zgodnje smrti - ker so umirali dojenčki so ga zato čim prej krstili, da mu je bil oproščen izvirni greh...halo! saj danes pa ne računamo na to, da bo dojenček umrl...razen če ni že od rojstva bolan...krsti se lahko tudi potem, ko se res lahko sam odloči
in čist normalno je tudi, da takšni kot sem jaz ne moremo bit botri...kako naj ga jaz naprej učim v veri, če imam toliko proti njej :)-

(odgovor članu Čiračara)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   Krst - še enkrat
15.3.2005 10:49:40   
smrka
pravljica, v primeru da je otrok krscen se potem lahko sam odloci ali bo veroval - ali hodil v Cerkev ali ne. Jest sem sprejela vse zakramente, starsem sem hvalezna in kot si ze omenila nekdo ki je toliko proti veri, nemore svojega otroka vzgajat v krscanskem duhu niti biti kak boter. Vera neuci nic slabega. Sicer pa to ni tema za tukaj.
yeahhh
:kuza:

(odgovor članu Čiračara)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   Krst - še enkrat
15.3.2005 11:10:37   
pravljica
ja smrka, lahko se sam odloči, ampak s krstom je sprejet (vpisan) v krščansko vero...jaz pa ne bi rada bila v nobeni veri, pa zdaj nič ne morem...uradno sem kristjan, pa če to hočem ali ne
če ne bi bila krščena, pa bi se še vedno lahko odločila za pristop k tej veri

(odgovor članu Čiračara)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   Krst - še enkrat
15.3.2005 14:11:36   
babylove
Kopiram odgovor, ki sem ga dobila na rkc.si na vprašanje, katere pogoje mora izpolnjevati oseba, da lahko gre za krstnega botra:

Zgledno krščansko življenje (koruzniki so iz tega izključeni). Kar pomeni, da mora imeti že vse zakramente uvajanja (krst, obhajilo, birma).

Torej tako kot je že na začetku povedala Udb. Upam, da bomo mi našli kakšnega župnika, pri katerem se bo dalo malo pogoljufat...

(odgovor članu Čiračara)
Neposredna povezava do sporočila: 24
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.
Kateri so prvi znaki začetka poroda?
Ko se bliža dan poroda, je vse več znamenj, ki nakazujejo na to, da se bo porod začel. Nekatera so prava, nekatera pa ne...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?