tehnofil -> RE: talno gretje (24.9.2008 15:03:42)
|
IZVIRNO SPOROČILO: only_me .... je dovolj samo talno, ali je potrebno montirat kake radiatorje še kam? Mi bo talno naredilo dovolj toplo hiško? (tam nekje 22 - 23 stopinj) Sodelavka ima samo talno (prej je živela v hiši z radiatorji) in pravi da nazaj na radiatorje ne bi več šla. Dovolj vspodbudno? IZVIRNO SPOROČILO: only_me In kaj talno gretje pomeni za zdravje (ker me eni hočejo s kože vržit, češ da bom polna krčnih žil itd.....). Včasih so talno gretje priklopili direktno na cevi kot radiator in seveda je tlak razpokal, vroča tla in krčne žile itn. Danes se talno gretje montira na svojo temperaturo, tako da ni vroče in ne povzroča krčnih žil. Je pa talno vsekako fino za otroke, ki se igrajo na tleh. Mi smodali talno poleg dnevne in otroške še pod jedilno mizo. IZVIRNO SPOROČILO: only_me Kako je s pohištvom? Kako s tepihi? Talno gretje je navadno nekje v sredini prostora in ne pod pohištvom, ki je ob steni. Kjer predvidevaš pohištvo, se s cevmi talnega izogneš (kot v kopalnici se izogneš kad, tušu,..). Tepihi ovirajo ogrevanje, zato niso priporočljivi. To je kot da bi če radiatorje položila deke. IZVIRNO SPOROČILO: only_me Ali je vseeno kaki pod položim (parket, laminate, ploščice...) Za ploščice mora biti posebno lepilo - da prenese toploto - mene je keramičar posebej vprašal, kje je talno, da je tam delal s tem lepilom. Parket mora biti obvezno dvoslojen da se prepreči krčenje in raztezanje in ne sme biti klasičen, ker je predebel in zopet ovira gretje. Laminat je problematičen 2x. Prvič ker se bo (preveč) raztezal in krčil in drugič ker leži na podlagi (pena, posebna guma, filc,..), ki je izolativna (kot bi bil na deki), sam laminat pa je hladen. Sosed je položil v otroških laminat in ga bo vrgel ven, ker je za otroke prehladen - pa ima talno. Mislim, da je dovolj jasno.
|
|
|
|