Spanje (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


Naina -> Spanje (15.9.2008 12:05:47)

Pozdravljene! Jaz bi pa potrebovala nasvet. Zadnje čase je bilo pri nas hudo, ker malemu (6 mesecev in 3 tedni) noro hitro rastejo zobki, začel se je plaziti in celo stati - v glavnem vse je totalno zanimivo in on je tako aktiven, da o spanju ni govora. Nočno prebujanje, jokanje, kričanje, ... sem pripisovala rasti zobkov. Sedaj se počasi zadeve zaključujejo, on pa se še vedno ponoči zbuja na 45 min do 1 ure. Čez dan se skoraj ne dojiva več, ker jeva že vse mogoče, tudi potrebuje ne mojih prsi. Zvečer pred spanjem jeva mlečno kašico ali gres, potem se skopava, potem pa se pri meni še doji. V glavnem - poje ogromno. V posteljo ga zvečer dam budnega tako, da tuli tudi do 1 ure, čeprav sem z njim, mu pojem, ga božam ipd. Ponoči pa se začne dogajati. Stalno se zbuja, želi se dojiti, ko pa ga položim nazaj v posteljico, tuli tako, da me je prav sram srečati sosede na hodniku. Sredi noči se prime za posteljico, vstane in me gleda z njegovimi živimi očmi, ker se želi igrati. Seveda to ne pride v poštev in se trudiva zaspati. Tako je sedaj že več kot 1 mesec. Sredi noči sem mu kuhala že adaptirano mleko, vendar ga to še bolj razdraži. Danes ponoči sem ga po 1 uri neuspelega tolaženja kar pustila jokati in je potem zaspal, vendar na ta način zbudim celoten blok. Ali ima katera podobne probleme? Kaj bi mi predlagale? Bojim se namreč, da preveč joka otroku škodi.




Soncnica Sandra *** -> RE: Spanje (15.9.2008 12:11:48)

Sem prebrala tvoje vprašanje oziroma težavo, vendar ti jaz ne morem pomagati, ker imam doma dobre 4 mesece staro sončico.
 
Vendar pa upam, da boste kmalu uspeli rešiti težavo ter da bosta s tvojim sončkom se oba mirno naspala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]
 
Srečno




aurora28 -> RE: Spanje (15.9.2008 12:30:17)

Jaz ti žal tudi ne znam pomagati, imam sicer doma 4,5 mesece starega sinka, na katerega 4 dni pred polno luno deluje luna nanj in se mi ponoči tudi zbuja na 1 do 1,5 uro. On ko se zbudi se ne joka, ampak veselo opazuje naokrog, se igra z nogami, v usta vlači kovter...skratka vse sam spati ne. Jaz ga vzamem v naročje in podojim in zaspi nazaj, nikoli ga ne puščam, da bi se zelo jokal, ker če se otrok zelo joka, ga je nato še težje umiriti, kaj šele zaspati nazaj. Vzami ga v naročje in ga zibaj. Jaz to naredim. 




ZmajTolovaj -> RE: Spanje (15.9.2008 12:31:38)

Koliko pa spi čez dan? Nekateri otroci ne morejo zvečer zaspati, če so preutrujeni, čeprav se sliši malo smešno; ampak pri nas je bil tudi problem, dokler se ji ni ustalil ritem dnevnega spanca. Zdaj je OK. Sicer zvečer včasih še vseeno malo protestira, ampak minimalno.
Seveda pa mora biti zaspan, da bo spal. Če se sredi noči zbuja in se želi igrati, bi mogoče poskusila s tem, da ne spita v isti sobi? Je izvedljivo? Moja hči spi v svoji sobi veliko boljše spi kot prej, ko smo bili skupaj v spalnici (tam je imela posteljo). Če me vidi, je pa konec, ne bo zaspala.
Ful nam pomaga tudi zvezdica zaspanka, da se [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] umiri.
Univerzalnega recepta itak ni. Upam, da najdete svojo varianto, ki bo ustrezala vsem.





Naina -> RE: Spanje (15.9.2008 12:45:42)

Čez dan že kot novorojenček ni spal in sedaj tudi ne. Sicer spi zjutraj v kosu 2 do 3 ure (zaspi med 10 ali 11. uro), ampak to je tudi to. Čez dan potem ni več šans da zaspi. Kadar je preutrujen, je štala zaspati samo zvečer, ne pa tudi potem ponoči. Spi v svoji sobi že od 4. meseca, ker nismo mogli spati skupaj. Ujčkam ga, božam ga, pojem mu, pa nič ne pomaga. Nisem nek terorist, ki bi otroka pustil dreti se, vendar ima vsak človek omejene fizične zmožnosti in pri meni to traja že kar lep čas. Če bi bili zobje, bi se moralo že končati. Ko sta mu rasla prva zobka je bilo noro cca. 14 dni, sedaj pa ... Ko smo začeli dodajati hrano, mi je spal že celo noč, sedaj pa res ne vem več kaj bi lahko bil vzrok za dogajanje. 




Ladybug_2007 -> RE: Spanje (30.9.2008 20:24:59)

Pozdravljena, Naina.

Tudi mi imamo težave s spanjem, a konstantne, prav tako kljub dodajanju GH še precej dojim tudi čez dan. Mislim, da je najbolj verjetno, da ste s prehitrim tempom začeli uvajati GH, možna pa je tudi razlaga, da se otrok želi pocrkljati pri mamici pri pomembnih razvojnih dosežkih - ko doseže novo stopnjo v razvoju, se pri crkljanju vrne za krajši čas nazaj. Morda je smiselno, da se tudi starši vrnejo korak nazaj - ne vem, da ga nazaj vzamete v isto sobo, ga pogosteje dojiš čez dan...

LP.




madasa -> RE: Spanje (30.9.2008 20:57:14)

Ja pri nas je podobna pesem. Naša mala 7m se priplazi kam hočeš, spi samo dopoldan 1h in to je to. Ob 18h pa je že zaspana. Tudi nam rastejo zobki in sice tri že ima, seaj pa izračata zgornji 1 in 2. dojiva se ponoči več kot, ko je bila novorojenček (pri 2m je prespala že celo noč). pri de kakšen dan ko se na dve uri. No GH je dopoldan(sadje), popoldan (zelenjavo) drugače pa se dojiva ko ji paše.
Jaz pa mislim, da so za zbujanje krivi zobki.
Pa lep pozdrav!




sanosan -> RE: Spanje (1.10.2008 7:47:47)

Jaz pa ti lahko iz lastnih izkušenj povem, da je pri nas pri obeh bilo tako, da ko smo začeli z gosto hrano in jo uvedli do pretežno goste hrane čez dan, oba začela ponoči pogosteje zbujat in se dojit. Tako da je moje mnenje, da dojeni otroci nadoknadijo pomanjkanje dojenja čez dan z dojenjem ponoči. Prvi, ki je zdaj star 3 leta, je zaradi nočnega dojenja spal z nama do nekje 13. oz. 14. meseca (smo ga potem brez težav prestavili v njegovo posteljo), druga, ki je sedaj stara 11 mesecev, pa pride k nama v posteljo, ko se prvič ponoči zbudi in se kar leže podojima in zaspima naprej. Mislim, da kljub temu, da je veliko druge hrane, še pretežno rabi mleko.




miny -> RE: Spanje (1.10.2008 8:33:46)

IZVIRNO SPOROČILO: aurora28

Jaz ti žal tudi ne znam pomagati, imam sicer doma 4,5 mesece starega sinka, na katerega 4 dni pred polno luno deluje luna nanj in se mi ponoči tudi zbuja na 1 do 1,5 uro. On ko se zbudi se ne joka, ampak veselo opazuje naokrog, se igra z nogami, v usta vlači kovter...skratka vse sam spati ne. Jaz ga vzamem v naročje in podojim in zaspi nazaj, nikoli ga ne puščam, da bi se zelo jokal, ker če se otrok zelo joka, ga je nato še težje umiriti, kaj šele zaspati nazaj. Vzami ga v naročje in ga zibaj. Jaz to naredim. 


Aurora a imava midve istega otroka? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Naina -> RE: Spanje (1.10.2008 10:02:46)

Ja, ja. GH smo uvajali tako hitro kot je on želel in nismo kar naenkrat prekinili dojenja. Ob dojenju sem uživala tako kot on, vendar je potreboval za svoj hitri razvoj dodatno hrano. Odstavljal se je sam, nisem ga silila. Je pa tudi tako, da v razvoju otroka ne moreš zavirati, ne smeš ga pa tudi preveč spodbujati, če se že tako ali tako vse dogaja prehitro. Spi v svoji posteljici, ker pri nama ne more, pa ne ker midva nebi želela. Ko vidiš, da si vse naredil in da otrok trpi, se vprašaš kaj bi še lahko naredil oz. ali bi moral kaj spremeniti. Sploh po mesecu dni joka, kričanja, ko sam ne veš več kje se te glava drži. V glavnem zadeva je rešena. Prespi mi celo noč. Čez dan je spet razigran, navihan in željan novih dosežkov. Problem so bili zobki + ugotovljena anemičnost. Imamo že 7 zobijev + 2 v prihajanju. 




sanosan -> RE: Spanje (3.10.2008 8:00:47)

S svojim odgovorom nisem nikakor želela, da bi imela občutek, da te obsojam, da si karkoli naredila prehitro, da si otroka sama odstavila ipd. Podala sem samo svojo izkušnjo, ki je pač takšna kot je. Jo sprejmeš ali pa spregledaš, nikogar pa ne silim, da mora ravnat, tako kot jaz.

Super, če ste težavo rešili in ste sedaj naspani ter pripravljeni na nove podvige.




Stran: [1]