Marelica -> Prosim hitro nekaj nasvetov glede dedovanja!!! (14.9.2008 22:36:44)
|
Upam, da mi bo vedela katera kaj konkretnega povedat, lahko tudi na ZS in to najkasneje do torka zjutraj. V torek imamo zapuščinsko in smo klicane mama, sestra in jaz kot zakonite dedinje po pokojnem očetu. Ker se res dobro razumemo in ni problem v kakšni kregariji, bi rabila enih par konkretnih odgovorov od takih, ki ste to že dajali skoz (nažalost). In sicer bi rade prišle najbolje skoz iz finančnega stališča... ker se baje neki zneski glede na vrednost premoženja plačujejo (2%), ampak nihče nam še ni konkretno povedal za kaj gre. Ker davka na dediščine smo kot dedinje 1. reda oproščene. Dogovor med nami je, da mama obdrži hišo in parcelo okoli nje, kmetijsko zemljišče (2ha) pa se razdeli nama s sestro.( Lahko da bo nekoč možnost spremembe v gradbeno...) Jaz bi se najraje svojemu deležu odpovedala, ampak ne pa v imenu svojih potomcev. A potem se to kar mojima otrokoma napiše (kaj pa če bo recimo še eden, pa še ta sta tako mičkena) ali se prenese do polnoletnosti?? Pa dokler geodet ne odmeri in ni vpisano v zemljiško knjigi itak ne moreš biti lastnik? Mislim, a ve katera, kako to gre po kakih postopkih??? A bi bilo najboljše, da se kar obe s sestro vsemu odpoveva (tudi v imenu potomcev), se pravi, da vse obdrži mama in potem ona naredi oporoko ali pa z darilnimi pogodbami podari naprej... Kaj se bolj splača za naju in zanjo? Mama bi vsekakor rada vedela, da se vsaj po njeni smrti pravično razdeli med naju, da bo res črno na belem, kdo kaj dobi. A bi potem ona plačala enako, kot bi plačale vse tri za obravnavo oz. karkoli se že računa? Pa po pravici povedano sploh nerada sprašujem o tem in sem vse predolgo odlašala s spraševanjem. :oops: Zdaj pa se ne zanesem, da bi mi na kakem bolj ustreznem forumu tako hitro odgovorili. Iščem med vami tiste taprijazne in ki kaj veste, da mi svetujete. Prosim!!!
|
|
|
|