|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   knjiga o vzgoji
13.9.2008 23:14:44   
bibalezung
Doma imam dveletnika in še ne tri mesece staro dojenčico. Ker sva se s partnerjem odločila da bo mali pri meni doma in ne v varstvu, si v vseh urah ki jih preživimo skupaj pogostokrat skočiva v lase, prvi konflikt imava že zjutraj ko je treba umiti zobe.... Ne bom razlagala podrobnosti ampak ugotovila sem da bom pri vzgoji potrebovala malo pomoči in se ne morem več ves čas zanašati na instinkt. Mali je sicer sonček in najbolj zlato bitje pod soncem ampak je v tistem obdobju ko ugotavlja kako daleč lahko gre pri meni in pri vseh ostalih.
Prosila bi da mi priporočate kakšno "pametno" knjigo o vzgoji, da ne bom delala nepotrebnih napak.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: knjiga o vzgoji
14.9.2008 13:44:00   
kawasakica
otroci so iz nebes

(odgovor članu bibalezung)
Neposredna povezava do sporočila: 2
14.9.2008 14:45:15   
Gina
Ena boljših knjig, kar sem jih kdaj prebrala:

Odgovarjanje (4 koraki za obvladovanje neprimernega otrokovega vedenja): Ricker, Crowder

Za moje pojme je večina knjig o vzgoji čist zadaj za časom in ne vplivajo na vzgojo, mislim ne dosežeš nobenih rezultatov, če se po njih ravnaš, kvečjemu včasih lahko kakšne od njih celo škodijo otroku s kakšnimi tezami. Pa sem veliko tega preizkušala v praksi na veliko otrocih. Samo ne bi zdaj o tem, katera se mi zdi zanič. Je dost če rečem, da mi je zgornja fajn.user posted image

(odgovor članu kawasakica)
Neposredna povezava do sporočila: 3
14.9.2008 14:49:44   
Katrin
mala knjiga ZA VELIKE STARŠE; izdal mladinski dom Nove Jarše v Ljubljani user posted image

Be the Peace and Harmony you desire...

(odgovor članu bibalezung)
Neposredna povezava do sporočila: 4
14.9.2008 14:52:05   
Gina
Te pa še nisem brala, vendar lahko mladinski dom jarše samo zelo zelo pohvalim. Vsaj iz seminarjev in tudi iz prebranega. Si bom tudi jaz sposodila.

Aja, pa knjige od bogdana žorža so mi tudi fajn.

(odgovor članu Katrin)
Neposredna povezava do sporočila: 5
23.9.2008 19:37:35   
woozy
Elizabeth Pentley - Z OTROKOM LAHKO SODELUJETEuser posted image user posted image user posted image
Zelooooooooo priporočam

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 6
23.9.2008 20:12:11   
Volga
Kompetentni otrok, Jesper Juul.

Evo, vsaka ima svojo najljubšo, in kaj boš zdaj izbrala user posted image .

(odgovor članu woozy)
Neposredna povezava do sporočila: 7
23.9.2008 20:20:40   
picola1
Vse zgoraj napisane so čudovite knjige. Vsaj meni. Sem pa nazadnje brala Otroci so iz nebes in mi je res dobra! Jo moram še nekrat in začet prakticirat.
Gina, si jo brala (in kaj meniš o njej)?
Aja, kompetentni otrok pa res še nisem brala...Moram it iskat, baje zelo pohvalijo.

< Sporočilo je popravil picola1 -- 23.9.2008 20:21:31 >

(odgovor članu Volga)
Neposredna povezava do sporočila: 8
25.9.2008 19:21:56   
Gina
Jaz se ne spomnim več knjige otroci so iz nebes - a je to ena barbara napisala? Najbrž mi že ni bila tako zelo všeč, eč se je ne spomnim. Jasper Jull mije, kar sem njegovih odlomkov brala - čisto predpotopen in razmišlja totalno ven iz realnega lajfa, oz. zame osebno, če bi tako človek vzgajal, se mu lahko zgodi, da totalno zaserje svojega lastnega otroka v določenbih aspektih. Moja mati je brala take knjige že več kot 30 let nazaj in vzgojila čisto po takih knjigah dva čisto razvajena mulca, enega še bolj kot ta drugega. Na koncu je bila še fizično tepena od enega, ker je tako mišljenje prakticirala v vzgoji in je žela posledice svojega nerealnega razmišljanja in delovnja - včasih sem bila ogorčena, danes ne več, ker v končni fazi, kar je hotela in verjela, to je imela -  tako da ga ne mislim v celoti sploh brat, ker se z njim ne strinjam. Julla namreč. 

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 9
25.9.2008 19:38:50   
Mišni
Penelope Leach: ne spomnim se naslova - bom potem poiskala

Nima nekih konkrenih nasvetov, ampak pojasnjuje, zakaj otrok v določenih obdobjih reagira, kot reagira, kako razvite možgane ima v smislu kaj lahko dojame, česa ne ...

Velika rit je velika stvar.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 10
25.9.2008 19:46:04   
Volga
IZVIRNO SPOROČILO: Gina

Jaz se ne spomnim več knjige otroci so iz nebes - a je to ena barbara napisala? Najbrž mi že ni bila tako zelo všeč, eč se je ne spomnim. Jasper Jull mije, kar sem njegovih odlomkov brala - čisto predpotopen in razmišlja totalno ven iz realnega lajfa, oz. zame osebno, če bi tako človek vzgajal, se mu lahko zgodi, da totalno zaserje svojega lastnega otroka v določenbih aspektih. Moja mati je brala take knjige že več kot 30 let nazaj in vzgojila čisto po takih knjigah dva čisto razvajena mulca, enega še bolj kot ta drugega. Na koncu je bila še fizično tepena od enega, ker je tako mišljenje prakticirala v vzgoji in je žela posledice svojega nerealnega razmišljanja in delovnja - včasih sem bila ogorčena, danes ne več, ker v končni fazi, kar je hotela in verjela, to je imela -  tako da ga ne mislim v celoti sploh brat, ker se z njim ne strinjam. Julla namreč. 

Gina, itak vzameš ven samo tisto, kar želiš. Mislim iz knjige. Nihče ti ne vsiljuje, da se moraš potem zgledovati po napisanem. Meni ima Juul neke stvari vrhunske.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 11
25.9.2008 20:11:39   
Freycha
ravnokar berem Otroci so iz nebes in sem že malo sprobavala "tehniko" na 15. mesečnici, pa je bilo uspešno. Zelo uspešno! Ker sem uspela ugotoviti, kako jo ustaviti ob njenem togotnem izbruhu (ki jih ima pogosto) in sva obe bolj srečni.....

Jesper Juul je naslednji, ki ga bom vzela v obzir za branje.

Doma me pa še čaka od Elizabeth Pentley - Z OTROKOM LAHKO SODELUJETE in tudi ta bo zagotovo prebrana.

Zakaj toliko knjig? Če iz vsake knjige potegnem "le" 4. stavke, bo to pripomoglo k boljšemu razumevaju utroka in boljši vzgoji, zavedam pa se, da vsega iz knjig nikoli ne bom mogla sprejeti, ker je marsikaj tudi takega, kar mi paše. Knjige oz. priročnika nikoli ne smeš od prve črke, do zadnje pike sprejeti dobesedno....

(odgovor članu Volga)
Neposredna povezava do sporočila: 12
25.9.2008 21:40:33   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: Volga

Gina, itak vzameš ven samo tisto, kar želiš. Mislim iz knjige. Nihče ti ne vsiljuje, da se moraš potem zgledovati po napisanem. Meni ima Juul neke stvari vrhunske.

Ja seveda vzamem tisto kar želim, a ti mogoče ne? Vsak pameten človek tako dela. Tudi jaz nikomur ne vsiljujem svojega mnenja, vsak lahko prebere in potem vzame ali pusti. Tako kot pri knjigi, enako ti je to. Meni je vedno fajn, če ti nekdo da še drug vidik gledanja, če ti razjasni še iz druge strani, odločiš se pa itak po svoje. Hvala bogu.

So mi pa te reči, od Julla namreč, že tako dolgo znane, da ta dobre njegove reči meni zvenijo kot že milionkrat predelane, slišane in doživete na lastni koži, pa tudi izvajam jih praktično avtomatsko, ker sem bila tako sama vzgojena, da je treba spodbujati dobro pri otroku in z njim sodelovati (zato se mi zdijo za časom). Morda zato menim, da to vsi poznajo in delajo tako. Večina staršev, ki jih jaz poznam, se maksimalno trudi in sodelujejo z otrokom, otrok jim je vse, kar je ok in prav. Kar gre v neko skrajnost, v zvezi s tem, pa ni. In ta del, skrajnost in nepoznavanje človeškega funkcioniranja v določenih momentih - evo, tukaj pa Jasper pogrne na celiu črti, kar se mojega videnja reči tiče. Take it or leave it. Vseeno.

Tale Penelope Leach (od Mišni) je tudi meni strahotno fajn in prav prišla v življenju. Praktična knjiga praktične ženske.

(odgovor članu Volga)
Neposredna povezava do sporočila: 13
26.9.2008 7:57:30   
ami2
Jaz pa sem bila vzgojena po "avstroogersko" (tako jaz imenujem "trdo" vzgojo user posted image  veliki starši, majhni otroci, nadzor, nezavedno ponižavanje skozi pomanjkanje učinkovite komunikacije, potrebe staršev so pomembnejše, ker jih niti ne poznajo hkrati pa so bile njihove potrebe v otroštvu spregledane najbrž) in zato so mi Juulove knjige zakon: ker vzpodbujajo iskanje meja pri starših samih. Ne meja v smislu ograjevanja otroka pač pa osebne meje staršev in osebna govorica. Poudarja tudi razliko med enakovrednostjo in razvajenostjo (spet poudarek na tem, da ni središče na otroku, pač pa na vseh članih družine - se mi zdi, da izhaja iz sistemske teorije, ključna je tudi razlika med potrebami in željami). Poudarja tudi osebno avtoriteto, ki mi ni nikoli bila znana - vedno sem jo kot otrok povezovala s pogojevanjem ljubezni. Se mi zdi, da se v knjigi To sem jaz - kdo si pa ti? veliko podrobneje obdela te delčke kot v kompetentnemu otroku (tam se mi zdi pa super poglavje o samovrednotenju - dost se najdem notri user posted image  user posted image )

Gina, sem prav vesela, ko berem tvoje poste in vidim kaj za "samoumevno" šteješ ti. Ker to se mi zdi krasno. Moje "samoumevno" se od tvojega precej razlikuje (tudi zato ker je družbeno preživelo in danes ni učinkovito), pa itak je prav "samoumevno" tisto, ki si zasluži največ refleksije.

Zavestno komunikacijo sem našla tudi v knjigi Zdrav otrok in ljubezen staršev (Hendrix&Hunt), se mi zdi tudi fajn knjiga.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 14
26.9.2008 8:20:45   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: ami2

Zavestno komunikacijo sem našla tudi v knjigi Zdrav otrok in ljubezen staršev (Hendrix&Hunt), se mi zdi tudi fajn knjiga.

To knjiigo sem pa tudi jaz prebrala in mi je odlična.

Ampak ko ravno omenjaš avstroogrsko vzgojo - tudi jaz sem bila vzgojena precej v tej smeri in se mi zdi, da imamo vsi, ki smo bili deležni precejšne strogosti, na vzgojo in življenje sploh drugačen pogled: izražanja čustev ni bilo ali je bilo omejeno ali celo nezaželeno, lastna svoboda in možnost odločanja močno omejena ipd. Zato naravno težiš k večji svobodi, izražanju čustev ipd. Kar je sicer fajn, spoznavaš sebe, svoje otroke, ne samo ta strogi svet dela in avtomatičnega spoštovanja starejših, temveč spoštovanje in sprejemanje vseh okoli sebe kot samostojnih osebnosti, vključno z otroci. Ker si bi sam omejen, skušaš svojim otrokom dati možnost ravno obratnega. Tu pa je tista past, o kateri je pisala Gina:
Juul je čisto fajn in tudi ostale knjige so fajn, ampak če jih bereš z glavo. Če se zavedaš, da vsebina velja v nekem splošnem primeru, ne pa za vse in povsod. Če si zmožen vsebino prenesti na svoj in otrokov karakter, na svoje potrebe, želje in nazore. Potem so vse knjige fajn. Ker iz njih pobereš, kar je koristnega in kar zate ni koristno, preskočiš.

Če pa si preveč zaverovan v otroka, njegove pravice kot odsev vsega tistega, kar sam nisi imel, pride do paradoksa, ko starši skušajo otroku dati vse, a s tem izgubijo njegovo spoštovanje. Pravzaprav ga niti ne zahtevajo, ker so otrokove potrebe in zahteve pred njegovimi in otrok zavlada svojim staršem. To nima več nobene veze s tistim, kar piše Juul in drugi avtorji, ker gre preko tega. Ker s tem prideš nazaj na avstroogrsko vzgojo, samo v obratni smeri: zdaj je otrok tisti, ki je glaven, najvišji, večvreden in starš tisti, ki nema prava na glasanje.

In še o razvajenosti: moj dragi je identičen posnetek razvajenega otroka z žrtvujočijo mamo, o katerem je pisala Gina. Sem mu rekla včeraj, ali je razvajen in je sam rekel, da je, zelo. Dobil je vse, kar si je zaželel, kadarkoli je hotel, mama bi mu dala vse, samo da bi ibl srečen, a ni bil nikoli. Na otroštvo nima ravno lepih spominov, čeprav je imel vse. NI pa imel meja in spoštovanja do staršev. Samo je pameten človek in je to sam pogruntal. Zdaj ni več (toliko user posted image ) razvajen, sam sebe je vzgojil in ugotovil, da v življenju ne moreš samo zahtevat, moraš tudi dajat. Torej, da so meje fajn. In tega se drži tudi pri vzgoj ihčerke. Dopušča ji še in še, ampak meje so, tam, kjer se posega v dobro počutje vseh članov družine.

Torej, knjige so fajn, samo jih je potrebno brati z glavo, ne čustvi in jih prenesti v svoj, specifičen primer. Ne kar posploševat.

(odgovor članu ami2)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
26.9.2008 12:47:17   
ami2
Ankica, mislim da sama ne bi uspela tako dobro napisati. Se strinjam.

Bomo videli kako bo, ko bo (moj, naš) mali zrastel user posted image  zaenkrat še vedno razmišljam, da v kolikor starš spoštuje sebe, svoje meje in otrokove potrebe (res mislim na potrebe, ne na želje), otrok ne more biti razvajen. Saj lahko da se motim. Še dobro, da smo ljudje tako prilagodljivi in življenjaželjni da smo sposobni samo(pre)vzgoje :)

Zdaj pa pišem že mimo teme...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 16
28.9.2008 13:19:53   
_andreja_
1. OTROK čustveni in vedenjski razvoj vašega otroka (dr. T. Berry Brazelton) ravno prav nežna in ravno prav stroga za moj okus
2. OTROCI SO IZ NEBES (dr. john gray) ravno tako uporabna knjiga vendar je v njej preveč nežnosti kakšne stvari v njej so o.k.
3. KOMPETENTNI OTROK (od julla) nekaj uporabnega nekaj ne, mi je kr malce žal da sem jo kupila...

Kadar človek stori dobro delo, ne da bi mu bilo treba, se Bog ozre navzdol in pravi: ŽE SAMO ZA TA TRENUTEK JE BILO VREDNO USTVARITI SVET.

(odgovor članu ami2)
Neposredna povezava do sporočila: 17
29.9.2008 9:28:02   
Naty_ka
IZVIRNO SPOROČILO: Gina

Jasper Jull mije, kar sem njegovih odlomkov brala - čisto predpotopen in razmišlja totalno ven iz realnega lajfa, oz. zame osebno, če bi tako človek vzgajal, se mu lahko zgodi, da totalno zaserje svojega lastnega otroka v določenbih aspektih.

Se podpišem pod tole. Ko sem predelala to knjigo "Kompetentni otrok" sem se skoraj razjokala zraven. In če bi mogla narediti analizo mojih metod vzgoje ki ji pri nas uporabljamo, bi rekla, da sem ga totalno polomila in da ni variante-ni niti najmanjše možnosti, da bi moj otrok bil kdaj normalen. Da se v bistvu obnašam tako, kot da želim svojemu otroku najslabše.
Ko sem brala kje njegove intervjuje , se mi je zdelo, da je človek na mestu. Ko pa sem prebrala knjigo, pa se je moje mnenje spremenilo.
Mojo moralo mi je spravil na nulo.
Pa vem, da je iz knjig potrebno izluščiti določene stvari in jih prilagoditi karakterju otroka. Pa vseeno. V mojih očeh  mu je ugled zelo padel.

In dejansko sem šla brat knjigo " Z otrokom lahko tudi sodelujete" da sem malo prišla k sebi in dobila vsaj malo občutka, da pa le vsega ne delam narobe n da nimam slabo vzgojenega otroka.

< Sporočilo je popravil Naty_ka -- 29.9.2008 9:34:33 >

VČERAJ JE ZGODOVINA. JUTRI JE SKRIVNOST. DANES JE DAR!

NAJBOLJŠE NE PRIHAJA SAMO. PRIHAJA V DRUŽBI VSEGA (Tagore)

Moški so najpametnejši med seksom, ker so takrat priključeni direktno na izvor
inteligence.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 18
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
Najlepša praznična hiša, ki osvetljuje spo...
Hiša Weingartnerjevih v Zagorcih je letos znova zasijala v več kot 100.000 lučkah. Družina je obudila tradicijo dedka Fr...

Jaslice ali varuška
пеперутка16

Bi otroka raje vpisali v vrtec ali najeli varuško?