Gina -> Multipla skleroza in želja po dojenčku (10.3.2005 19:12:10)
|
O multipli ( za seven) Moj oče ima multiplo, pa še moja tašča. Očetu so jo ugotovili, ko lepega dne od sredine navzgor sploh ni nič videl. To je trajalo kak mesec, ves čas je bil v kliničnem centru, pa še niso ugotovili, kaj je, ker je potem nazaj spregledal. 15 let ni imel nobenih znakov več, potem pa je dobival mravljinčaste roke in če je dolgo hodil, je začel za sabo vleči nogo. Ni je več čutil. No, po raznoraznih pregledih, so ugotovili za kaj gre. Zdaj (po 30. letih) še komaj hodi kakih 5m, vendar ga ne boli. Čuti ne dobro rok, ne nog, glavo pa ima trezno. Tašča je bila tudi tako dolgo nazaj cepljena proti gripi in ji je ven udarilo. Začela je padati po tleh in vse jo je tako bolelo, da nič ni mogla. Še zdaj je tako. Mnogo bolje hodi kot moj oče, vendar jo vse res hudo boli. V bistvu je to logično, ker pri MS se tanjša mielinska ovojnica na živcih in ne prenaša dražljajev naprej po telesu. Zato nekatere tako boli. Bolezen se praviloma začne s težavami z očmi in se tudi vidi na ct-ju kot posledica na možganih. Potem pa ravnotežje, ne čutenje okončin... MS sicer ni dedna, vendar imajo sorodniki več možnosti, da podedujejo nagnjenost k bolezni (menda imajo 6x več možnosti, da jo dobijo, kot drugi) in njen izbruh je skoraj vedno povezan s stresnimi dogodki. Nekaterim se bolezen samo počasi slabša, nekateri imajo tako obliko bolezni, da gre malo gor, malo dol. Nekaterim bolezen dolga leta miruje, ali pa se na hitro drastično poslabša. Zdravil, ki bi v resnici pomagala, ni. So neki poskusi zdravljenja, tudi razni genetski poskusi, vendar je to v bistvu neraziskano področje. Pomaga če se ne naprezaš, nisi pod stresom, ne hodiš na sonce (vročina škoduje), ne smeš zboleti, ker bolezen hudo škoduje in lahko poslabša (zato jemljejo bolniki vitaminske injekcije) Na južni polobli bolezni praktično ni, oz. se nekaterim bolnikom, če se tja preselijo lahko celo čisto ustavi. Pa še za tisto, ki je spraševala Ne poznam nikogar, ki bi s to boleznijo zanosil, vendar bi si jaz najbrž ob močni želji po otroku sigurno zelo posvetovala o možnosti, da otroka imam. Je pa na monu forum o MS, kjer se srečujejo in izmenjujejo mnenja, tako da bi jaz na tvojem mestu tja vprašala.
|
|
|
|