|
RE: pršut, suhe salame... 23.9.2008 22:23:51
|
|
|
|
trdozimc
|
IZVIRNO SPOROČILO: Marogica Vse to je res, kar pišete, vendar vsi izdelki, ki so kupljeni v trgovini so iz kontroliranega porekla, tako, da je skrb odveč. Sama sem jedla VSE in še več, nisem pazila, ne na kaj jem, ne na kaj pijem, ker sem bila tako požrešna, da je bilo hudo. Za biftek, sem pa vprašala mojega G in tudi ta je rekel, da če ga jem iz trgovine, ne bi smelo biti nobenega problema, ker je meso kontrolirano. Tako, da sem si tudi tega privoščila...mislim, da 2x v nosečnosti. Imam dva zdrava fanta. Pa dober tek vam želim... Žal, ne drži. Imela si srečo in tvoji otroci tudi. Vsi nimajo take. Vsega tega ne bi pisala, niti se ne bi trudila vam karkoli dopovedat, če ne bi imela prav. Če katero zanima, po profesiji sem dr. in moje področje, s katerim se ukvarjam, je higiena živil. Živila, ki so v trgovinah, so pregledana. Vzorce se jemlje od celotne proizvodnje - npr. ena salama (ali sir, ali losos, ali....) od 100.000..., enkrat na teden/mesec ali celo le enkrat na leto - odkar smo v EU še manj. Vzorec, ki ga od te salame pregledamo npr. na salmonelo ali listerijo je 25 gramov. Kakšna je možnost, da jo zgrešiš? Vzorce se velikokrat preglejuje - oz. rezultati so znani, ko so izdelki že naprodaj in se jih potem umakne, če se izve, da so okuženi. Surovi losos skoraj vedno vsebuje listerijo - odvisno je samo v kakem številu - in v veliko državah je na embalaži enostavno napisano, da obstaja možnost okužbe in da hrane ne priporočajo otrokom, nosečnicam, bolnim in starejšim. Rastlinska hrana - ala solata, sadje, .... je nemogoče učinkovito pregledat na toksoplazmo, tako da bi lahko rekel, da je noben sadež ali zelenjava v pošiljki ne vsebuje. Zelo dobra preventiva je temeljito pranje pod tekočo pitno vodo. ... Ali bi lahko zdaj prosim, nehale tiste, ki ste imele srečo, ker imate zdrave otroke, kljub temu, da ste jedle vse? Meni se zdi to skrajno neodgovorno, da vzpodbujaš nekoga k dejanju, ki ga lahko stane otroka, zato ker se tebi ni zgodilo nič, nisi pa dovolj poučen o stvari. Se opravičujem, če je bilo to strogo, ampak če je le kakšno prepričalo, da se ne splača tvegati zaradi ene bedne hrane, ki je itak pojemo preveč prej in kasneje, je dobro. Nočka!
|
|
|