težave v službi (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod

Sporočilo

Anonimen -> težave v službi (5.9.2008 12:36:47)

Drage sonosečke... in druge...

Danes pa res ne zmorem več. Nekomu moram zaupati, dati iz sebe... v službi žal nikomur ne morem zaupati.

Noseča skoraj 4 mesece. Bilo načrtovano in zato res še bolj zaželjeno. Ves čas se vredu počutim, hodim v službo, kot da mi nebi bilo nič. Po NS sem povedala v službi najprej direktorju. In bila šokirana na reakcijo. Takoj me je hotel dati v bolniško, brez izjeme. Niti ni komentiral niti čestital, nič. Ostalim v kolektivu je samo rekel, da nujno rabimo dodatno pomoč, ne zakaj ne namesto koga, nič. Moji sodelavci so nad mojo novico bili presenečeni in veseli in mi čestitali, ter priznali, da so komaj čakali, da zanosim. Vsaj eno podporo sem imela. 

Zdaj se pa dogaja, da mi direktor podtika neke neuspele projekte, češ da zaradi mene, da stranke niso zadovoljne z mojim delom... vse je neresnica, preverjeno na lastna ušesa. Ko sem se pogovorila z njim, da če me noče več v kolektivu naj reče in grem. To pa ne.

Zaradi vse te more se mi je pričel dvigovati pritisk, glavoboli in migrena, nervoza, ne zaužijem dovolj hrane... Sama sebi in otroku nočem škoditi. Zgleda, da sem s svojo nosečnostjo podpisala svoj konec v tem podjetju. Moja bolniška bo bolj mizerna, ker sem imela v preteklih letih in mesecih prijavljeno bolj bogo plačo. Temu bo primerna tudi moja porodniška. Razmišljam kako bo v naprej - s koliko eur pridem skozi mesec, bo kriza, tle ni debate... 

Sprašujem vas, ali je pametno iti na bolniško že zdaj - kako mi v tem primeru podjetje lahko škoduje. Me lahko odjavi iz zavarovanja brez moje vednosti, si lahko dovoli neizplačilo plače... Kaj bi naredili vi na mojem mestu?

Verjetno bo marsikdo imel kakšno pikro za pripomniti, kljub temu - počutim se bolje, ker sem vsaj nekomu zaupala.

Hvala in lep dan,
Luca

Anonimen -> RE: težave v službi (5.9.2008 12:40:03)

Pejd na bolniško.
Ni dobro živcirat se tolk. Pa še vredno ni.

Si za nedoločen čas? Če si te ne morjo odpustit.

Poskrbi zase in za pikico. Drugo se bo že poštimal.

Maš pa bebastga šefa[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]

Tanik -> RE: težave v službi (5.9.2008 12:41:21)

takoj na bolniško, sploh če si za nedoločen čas. ali pa določen, direkt na bolniško. ti in tvoja pikica sta na prvem mestu, zdravje.

Mijavček -> RE: težave v službi (5.9.2008 12:48:32)

Moja G non stop pudarja, da je stres največje zlo za nosečnico...

Tako, kot si nam, razloži svoji G, in ni vrag, da te ne bi dala na bolniško. Bo sicer 80% plače, ampak otroček je bolj pomemben kot vse drugo!!!

Če si za nedoločen čas, te ne smejo ne premestit, ne odpovedi dat, nič! Če si za določen,  se ti pa pogodba izteče, takrat ko se ti izteče, pred tem pa isto velja kot za nedoločen čas. Tako, da si na varnem. Kaj bo, ko prideš iz porodniške, boš pa vidla in o tem razmišljala takrat. zdaj pa uživaj v [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/9nebesa.gif[/image]!

sam tale tvoj šef je pa res... no comment[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley5.gif[/image]

dbo -> RE: težave v službi (5.9.2008 13:00:15)

kaj pa nedavno sprejeta zakonodaja o mobbingu?
si kaj prebrala, kaj preverila?
bi zaleglo, če se postaviš zase?

Anonimen -> RE: težave v službi (5.9.2008 13:00:56)

Se strinjam s Karin24.
Če se počutiš dobro delaj, če pa te te stvari tako zelo živcirajo, da so se ti pojavili stresni stranski učinki pa nikakor ni to dobro za plod.
Če si za NDČ ti nič ne morejo, plača ali bolniška bo res slaba če si napisala, da si prej plačo bolj slabo dobivala vedi da bo ko boš na bolniški še slabša, saj podjetje izplača prvi mesec ko si na bolniški 80% plače nato pa zavod plača 90% bolniške, če se ne motim, vsekakor ne bo kot plača če bi delala.
Ampak v primerjavi z zdravjem pikice, ki jo nosiš v trebuščku, ni nobenega denarja vredno. Ti in plod sta najpomembnejša zdaj, ti pa sama pri sebi presodi, koliko je stresna tvoja služba in ali se lahko umiriš in ne živciraš tudi če bi ostala delati.
Če si za DČ zaposlena ti tudi nič ne more dokler imaš pogodbo, edino možno je, da ti jo ne podaljša, tle pa tko nič ne moreš.

Mogoče je pa direktor malo preuranjeno živčen, ker ne ve kdaj boš odšla in kao ne morejo nekoga zaposliti namesto tebe, če si tam. Vseeno pa to ni razlog, da te tkole šikanira. Še enkrat se pogovori z njim, pomiri mu njegove strahove, da če si noseča še ne pomeni da si nesposobna delati in kar ti počne ni pošteno. Bodi odkrita morda bo dojel, če ni že od samega začetka en kreten.

Anonimen -> RE: težave v službi (9.9.2008 11:19:25)

Pozdravljeni,

hvala vam za vse odgovore. Od petka do danes preživela pravi pekel. Komaj čakam, da grem do G in da ji povem kako in kaj, in da zrihtamo to zadevo. Tako ne morem več.

Edino kar mi je slabo je, da ne vem če mi bo izplačeval plačo oz. bolniško. K je tolk zajeb.. Kaj lahko naredim v takem primeru?

Še eno vprašanje... v nedeljo sem se nekaj full ustrašila... skoraj bi se zaletela z avtom, in sem se res prestrašila - kako se v takrat počuti otročiček? Jaz prav dihati nisem mogla...

Še enkrat hvala vsem, ki ste mi namenili vse te besede in mi pomagali pri odloćitvi.

Še poročam...

Shuka -> RE: težave v službi (9.9.2008 11:24:04)

Prvih 30 dni ko boš doma, boš dobila bolniško plačano od delodajalca, to je pač 80% bolniška, naslednji mesec pa ti bo plačala država in sicer ZZZS oz. plačal ti bo delodajalec, zzzs bo povrnil stroške tvoji firmi. Če si na bolniški ni plača ampak bolniška, a bolje to kot nič oz. stres.

Sem prepričana, da bo z otrokov vse OK kar se tiče tvojega šoka, naj pa bo takih čimmanj. Če pa si v dvomih, pa pojdi na UZ da ti ga malce pregledajo.

Naranja -> RE: težave v službi (14.9.2008 16:10:35)

Jaz delam v podjetju, kjer so mi vprašali (ko sem dobila pogodbo), ali če bom letos noseča, ali ne, ker drugače me ne bodo vzeli!! Trenutno čakam, da izvedem, če sem noseča, in malo se bojim. Moraš biti "strong"!! (moja slovenščina ne gre:) ).
Če situacija postane prehuda, pojdi k inspektorju (to ti rečem kot pravnica).

Felicita -> RE: težave v službi (14.9.2008 16:20:59)

naranja, to, da te sprašujejo o planih z družino in ti s tem pogojujejo zaposlitev je kaznivo, upam da to veš. 

Naranja -> RE: težave v službi (14.9.2008 16:47:57)

Vedela sem, da je kaznivo v Španiji, ampak sem slišala, da se pogosto zgodi v Slovenij, zato sem mislila, da je normalno. Felicita, hvala za informacijo! Ker sem bila zelo presenečena, ko šefinija me je vprašala!

Felicita -> RE: težave v službi (14.9.2008 16:58:56)

mislm da je kr povsod po EU to kaznivo. če rabiš uradno podlago, pobrski po zakonu o delovnih razmerjih ali pošlji vprašanje na urad za enake možnosti.

april09 -> RE: težave v službi (14.9.2008 19:41:27)

IZVIRNO SPOROČILO: Felicita

naranja, to, da te sprašujejo o planih z družino in ti s tem pogojujejo zaposlitev je kaznivo, upam da to veš. 

zal pa je tukaj spet nekaj zakon, nekaj praksa. Mislim, da se vprasanja o nacrtovanju druzine kar velikokrat pojavljajo na intervijujih. npr mojega moza so to skoraj vsi vprasali. In enkrat mi pravi, kako mi je en sef komentiral drugega zaposlenega - da se bo porocil pa dobil otroka in da bo itak pol leta razstelan in ne bo nic od njega [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] 

Drugace pa anonimna, mobbing je kar prava beseda za tvoje stanje. Zal rabis za to dokaze. Jaz se v sluzbi drzim samo enega pravila - da imam vse pismeno. Pri nas se na sreco to da. in ze velikokrat me je to iz dreka potegnilo. Mislim, da pas ama pri sebi najbolj ves, kaj je smiselno trpet, kaj pa gre cez vse meje.

A 80% place za prvi mesec bolniske - a to za vse velja al kako? Ker jaz dobim 90% place, ce sem na bolniski.. Pa razmisljam, da bi sla mesec pred pdp na bolnisko, tko da me res zanima, kaksno placo bi imela.

Naina -> RE: težave v službi (14.9.2008 23:17:45)

Anonimna, zelo dobro te razumem, ker sem tudi sama ob objavi moje nosečnosti v službi trpela na podoben način kot ti. Predno sem uspela sama povedati, da sem noseča, je to šefe razbobnal celotnemu podjetju. Ker sem bila slabotna, totalno slabokrvna (vrtelo se mi je kot da bi bila pijana, bela sem bila v glavo kot zid), ves čas bruhala, ... mi je nalagal projekte zaradi katerih se mi je dvigoval pritisk. Najel je drugo osebo za delovno mesto in pred vsemi objavil, da ima končno eno osebo, ki je inteligentna, sposobna, delovna in, da bo veliko boljša kot sem jaz. Pa je ni poznal. O tem kakšna dejansko ta oseba je, pa nima smisla izgubljati besed. Pa raje nebi o tem, da sem delala nadure vse zastonj, ker sem želela vse najboljše za svoje projekte, da so mi bili ti projekti kot drobna punčica, ki jo varuješ in neguješ, ...Porodniška se mi sicer kmalu izteče, tam je pa kot v kotlu, vse je v zaostanku (pa tako sposobno osebo je najel). Ko sem bila na tem kaj naj naredim zaradi denarja, sem oklevala in oklevala, ker sem srčno ljubila svoje delo, čeprav je bila že takrat moja plača slaba, potem pa sem se odločila, da ni nobena služba vredna zdravja mojega otročička in seveda tudi mene same. Je pa tako, zakon je zakon, praksa pa praksa. Če te hočejo skenslat te bodo tudi, če boš vztrajala do konca. Ni vredno. Najbolj pomembno je, da se ti otroček lepo razvija in, da bo lepo napredoval tudi, ko se bo rodil. Bilo je vredno, tudi če ne bom nikoli več počela tega, kar sem tako ljubila. Nekoč sem namreč živela za službo, danes pa mi je prioriteta moj otročiček. Plača je res katastrofalna, ampak je vredno.

Luchka_87 -> RE: težave v službi (15.9.2008 11:31:39)

Živ, Luca tle.

Punce, hvala za vse dobre besede in spodbudo.

Naranja - odlično ti gre slovenščina.

Glede zakona, mobbinga - vse dam prav, vsega se zavedam, žal pa nisem človek, ki bi se šla te igre. Raje jaz stopim nazaj.

V četrtek sem si priborila termin pri G. Zdej mi je bad samo to, da me ne bo dala na bolniško za en mesec pol pa nazaj delat. K pa rajš ne grem. K pol bom pa res nasrkala.

Omenila ji bom, da težko sedim, tudi zaradi hrbta, zezanja v glavo, pogostih glavobolov, pritisk... mislite, da bo to dovolj zanjo, poleg mobbinga.

Punce, kako ste ve porabile svoj dopust, preden ste šle v bolniško ali porodniško. Jaz ga mam še 15 dni. Kako naj še to zmutim?

RADA BI SE ČIMPREJ ODMAKNILA od tukaj. Zaradi mojega miru in zdravja.

Hvala lepa.

Lep dan vsem in vsaki posebej.

Luca

lotoska -> RE: težave v službi (15.9.2008 13:44:33)

Glede dopusta se zmeni z osebno zdravnico, verjetno bo ona pisala predlog za bolniško na komisijo, vsaj pri meni je bilo tako. Bila sem na bolniški, potem sem pred nastopom porodniške  izkoristila ves dopust.

Stran: [1]