petja -> RE: a bi dale v Avstrijo (2.9.2008 10:22:50)
|
Jaz bi dala, ker se otrok nenormalno hitro nauči jezika in mu to ni problem. Sem se prepričala na lastne oči, ko smo živeli v Nemčiji. Prvi primer je ena hrvaška družina, tamalo sta dala v vrtec pri 3 letih, do takrat je bila doma. Znala je samo hrvaško, po 2 tednih vrtca je znala tekoče nemško. Ful so ji klikerji delali, ko smo bili skupaj večja družba, je točno vedla s kom mora govoriti hrvaško (starši, mi2 z mojim) in s kom nemško (domačini). Vse je šlo gladko, brez problemov. Moja lumpa je bila stara 1,5 leta, ko sva se vrnili v Slovenijo. V tem letu in pol je isto razumela Nemce kot naju. Govorila takrat sicer še ni, ampak kasneje, ko sva šle še večkrat gor za 1 teden, se je hitro naučila določenih besed, ki jih še zdaj pravilno uporablja. In gleda npr. risanke v nemščini in jih razume, se zraven smeji ... Pa čeprav doma ves čas govorimo slovensko, ji je nemščina vseeno ostala v ušesih. Po mojem mnenju je to super popotnica za življenje, saj otrok na tak način z lahkoto osvoji jezik, kar mu kasneje lahko pride prekleto prav. Jaz bi na tvojem mestu šla kakšnih 3x v ta avstrijski vrtec s tamalo in videla, kako bi tamala sprejela vse skupaj. Kot neke vrste uvajanje.
|
|
|
|