kako uspavati 'uvajančka' v jaslih? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

taselan -> kako uspavati 'uvajančka' v jaslih? (9.3.2005 12:16:58)

Drage moje sotrpinke, dajte mi povedat, če so vašim pikcem pri uvajanju v jasli kaj pomagali zaspati ali so jih kar v posteljico položili in to je to. Moj Jaka je namreč dosedaj pri meni zaspal le med dojenjem (na najini postelji in ne v posteljici?!), v vozičku, v avtu ali pa pri babicah na rokah (in to le 2-krat). Vem, da sem sama kriva, a vseeno...v vrtcu mi je danes rekla, da ga po rokah ne bodo nič nosili, ampak da jih takoj položijo v posteljico, potem pa malo pobožajo ali pa roko položijo nanje. In potem naj bi otrok zaspal. Mislim, da ne bo in da bo jok tako histeričen, da se bo ves tresel. Sem mislila, da jim mogoče vsaj na začetku, ko je že itak vse novo in težko zanje, pomagajo zaspati, tako da jih objamejo in stisnejo k sebi. Sem naivna ali to mogoče kje počnejo?

Rekla mi je še to, da ga bodo prvič najbrž položili v posteljico že enkrat dopoldne (čeprav sem ji rekla, da on hodi spat ob pol dvanajstih doma), okrog 9-ih, da bo poskušal zaspati, če pa že ne bo mogel zaspati, pa da se bo posteljice vsaj navadil in videl, da ni nič groznega. Ampak za božjo voljo, kako nič groznega, če pa bo noter samo tulil, ker ne bo še zaspan takrat in bo na silo noter?! Mi je rekla, da jih pustijo notri ob 9-ih, tudi če jokajo in niso zaspani. Mi ve katera, mogoča od vzgojiteljic, ki vas je nekaj na forumu, povedat, v čem je fora? Zakaj mora biti vse tako stresno? Ker drugače tamali potem izkoriščajo situacijo al kaj? Jaz bi jim poskusila olajšati stvari, če bi bila jaz v vrtcu, ampak mogoče sem pa preveč naivna...Je pa res, da je to le pomočnica v jaslih, drug teden se vrne ta glavna, ki je sedaj na bolniški. Mogoče bo pri njej kaj drugače. Plis za nasvet in havla vsem vnaprej.

Sem prav jezna na šolo za starše v Ljubljani, ker nam niti enkrat niso rekli (kaj rekli, zabičati bi morali vsem nosečkam!), da morajo otroci sami zaspati. Sedaj se pa pogovarjam z mamicami po Ljubljani in smo skoraj vse naredile isto napako, da so otroci zaspali le na joškah. KIKS, otroci pa potem nasrkajo, žal.

Anonimen -> kako uspavati 'uvajančka' v jaslih? (9.3.2005 12:21:31)

Saj v drugem okolju otroci čisto drugače reagirajo, kot pri mamicah. Točno vedo, koga lahko "okoli prinašajo". Po moje ne bol pol tako hudo, kot se sliši. Res jih ne morejo vseh nositi, ene bi bilo treba po eno uro, pa še ne bi bilo doovlj. Verjamem, pa da je stresno, predvsem verjetno zate.

Anonimen -> kako uspavati 'uvajančka' v jaslih? (9.3.2005 12:27:01)

Ej, skulirej se. Še vsak otrok je zaspal v jaslih slej ko prej sam. Tam jih navadijo reda. Položijo v posteljico, držijo za rokco, božajo po glavi, vsaj tiste srčne vzgojiteljice delajo tako. Otrok kmalu uvidi, da ni sam in se navadi reda. Zakaj ob 9-tih? Ne vem, pri nas so v jaslih hodili spat ob 10-ih dopoldne, mogoče zato.

taselan -> kako uspavati 'uvajančka' v jaslih? (9.3.2005 12:27:25)

S tem s totalno strinjam Splišni, pri meni noče drugač zaspat kot sem napisala. Upam, da bo v vrtcu res drugače. Piskr, to je res stresno, ob vsem tem ful hitim, da bi čimprej dokončala mag. nalogo, ampk tole sedaj me je pa čist 'prbremzalo':sloncek:. Bo pač malo počakalo, samo da se tamal uvede, potem pa novim dogodivščinam naproti. LP, Tana

Aljakop -> kako uspavati 'uvajančka' v jaslih? (9.3.2005 12:32:57)

Ojla!

Kar mirno.Moja je tudi kar hitro zaspala v jaslih. prve dni smo jo sicer hodili iskat takoj po kosilu, potem pa smo jo kar pustili in je šlo. Ponavadi so po kosilu že vsi tako zaspani, da ni večjih problemov..se navadijo, ker vidijo druge.In res, v vrtcih NI tako kot doma, tam je nek red,pa to in se hitro prilagodijo, eni prej drugi malce kasneje! Mojo moram zdaj kar zbuditi ko jo pridem iskat ker bi rada kar še spala v svoji pojsteljice ( je stara 18m).

LP,alja

nejcko -> kako uspavati 'uvajančka' v jaslih? (9.3.2005 12:51:46)

Hej, ni panike!!!
Če se je naš mulc navadil, se bo tudi tvoj. Naš je zaspal SAMO na rokah. Drugi in tretji dan uvajanja je že v vrtcu spal in sicer tako, da sem ga jaz tam uspavala na rokah. Četrti dan pa sem ga že tam pustila tudi spat. In sta ga tudi vzgojiteljici uspavali na rokah. Ne spomnim se koliko časa sta to počeli, mislim, da ne več kot tri tedne, potem pa sta mi enkrat sporočili, da je zaspal sam tako, da je ena sedela ob njem in ga božala. In potem nam je tako uspevalo tudi doma HVALA BOGU ZA VRTEC!!!!
No, potem pa je tudi kar naenkrat uspelo, da je zaspal sam, brez božanja itd.

Evo, vse se da - vzgojiteljice so pa itak zakon za te stvari!!!

taselan -> kako uspavati 'uvajančka' v jaslih? (9.3.2005 13:45:30)

E, vidiš Nejcko, to je meni všeč, da sta ga uspavali na rokah prve tri tedne, saj vem, da bo potem vse lažje. Naj sicer poskusita kar direkt v posteljico, ampak toliko človeški bi pa ti ljudje morali biti, da če vidijo da ne gre in da je že ves zabuhel v glavo od joka in utrujenosti in histerije, bi ga pa lahko vzeli v roke in bi zaspal. Po določenem času pa bi bila jaz trša, če še ne bi hotel sam zaspati in bi ga pa potem pa malo bolj na silo v posteljico samega spravila in ga le še božala in ogovarjala. No, kakorkoli. Moj sicer sam zaspi zvečer, ga podojim in budnega odnesem v posteljo, tam pa se obrne v stran in zaspi, isto ponoči sam zaspi nazaj, če se zbudi (sicer spimo vso noč), ampak čez dan pa ne zaspi sam, razen dojenje, vozek ali avto ali roke.

Bo že nekako, saj vem, mislim le da se da biti človeški, če otroci preveč trpijo in da se svet tudi ne podre, če jih čisto vsega reda ne naučiš prvi dan, ampak še za drug teden kaj pustiš.
Pa pa in hvala vsem, Tana

nejcko -> kako uspavati 'uvajančka' v jaslih? (9.3.2005 13:54:27)

Se oproščam, taselan, sem malo površno prebrala tvoj post. A tak sistem imajo??? Res malo krut, no. Jaz sem bila prepričana, da je povsod tako, kot je bilo pri nas. Res sta bili vzgojiteljici tako prilagodljivi, da nimam besed. Pri nas niso imeli nobenega dopoldanskega počitka, edino zjutraj, če je bil kateri zaspan, so ga dale še spat ali pa na gugalnico, da je notri malo popančkal, drugače pa po kosilu - okoli 11-ih, če se ne motim.
Ampak vseeno ne skrbi, zagotovo ga ne bodo pustili, da bi se drl v nedogled... upam vsaj, no, da so tako človeški.

Srečno.

taselan -> kako uspavati 'uvajančka' v jaslih? (9.3.2005 14:02:31)

ja, tudi tu hodijo spat po kosilu, ob 11:30, zato mislim, da je brezveze ga riniti v posteljo ob 9:00, potem ga pa zbuditi že čez pol ure, da se ja ne prespi preveč, ker potem po kosilu ne bo mogel (zavraga, najprej na silo spat, potem na silo vstat, da bo ja še po kosilu lahko spal). Pa saj itak ne bo mogel spati ob 9, ker je navajen od doma okrog pol poldne. To bo moral notri ležat le zato (tudi če bo jokal), da se bo posteljice navadil - ni mi všeč in to bom tudi povedala. Mislim, da je treba posteljico na lep način spoznati, se recimo igrati v njej, se iti ku-ku (tako smo doma delali) igrice ali kaj podobnega, potem pa ven, če ni zaspan. Po kosilu bo sigurno zaspan, ker je takrat že koma, ko ga sedaj domov vzamem po kosilu in mi že v avtu zaspi čez 2 min. Samo da bi mu malo pomagale, pa bi takoj zadremucal. kakorkoli, mislim, da otroci, ko pridejo prvič v vrtec zbolevajo v veliki meri predvsem zaradi stresa, ki ga doživijo na začetku. Pa hvala in lp, Tana

ajda11 -> kako uspavati 'uvajančka' v jaslih? (9.3.2005 18:20:04)

Moj desetletni sin je tudi vedno zaspal v naročju ali če si se vlegel zraven njega, a glej ga :hudicek: v jaslih je zaspal takoj sam in brez problema. Že vejo koga lahko okol prenašajo, tako da kar brez skrbi. Doma smo pa do nedavnega še vedno hodili skupaj spat, spal je pri nama, pa mu ni bilo niti njamajn nerodno, če si ga zbadal, je samo skomignil z rameni in rekel naj se vsak lepo briga za sebe. Sedaj ko imamo tamalo, pa kot odrezano spi v svoji sobi brez problema. A kaj, ko mislim, da se bo zgodba za naslednjih 10 let ponovila.

Stran: [1]