porodniška-tistih 105 dni (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

pajčolanka -> porodniška-tistih 105 dni (29.8.2008 7:12:23)

sploh ne vem kako naj dam naslov temi. torej.
Sem študentka in bom rodila jeseni. Kot študentka ne bom koristila porodniškega dopusta ker ga ne morem niti ne pride v poštev ker prijemam družinsko pokojnino.
Zato bo porodniški dopust-260dni koristil moj fant.

Sedaj pa naju zanima če je kakšna varijanta da bi koristil tudi tistih 105 dni ki jih mora izkoristit bodoča mamica, 28 pred PDP-jem in 77dni po porodu.
Ker ne vidiva razloga da bi jih koristila jaz, ker bom itak doma. Itak bm mela status študenta, sedaj bm še ene 14 dni mogoče delala prek študenta potem pa bom ostala doma. In mi je tistih 105 dni na nek način brezveze ker bom itak doma, ne glede na tistih 105 dni. A je kaka varijanta da bi jih pokoristil moj fant?
hvala!

janapan -> RE: porodniška-tistih 105 dni (29.8.2008 7:18:16)

kakor jaz vem ta del lahko koristiš samo ti...kot mama...žal

Pauline -> RE: porodniška-tistih 105 dni (29.8.2008 7:35:07)

Tukaj si preberi, če ti kaj pomaga.

http://www.ringaraja.net/porodniski-dopust_49.html

pajčolanka -> RE: porodniška-tistih 105 dni (29.8.2008 20:24:23)

pauline hvala!
kopiram en del..

V primeru, da je mati mlajša od 18 let in ima status vajenke, učenke, dijakinje oziroma študentke, lahko z njenim soglasjem uveljavlja pravico do porodniškega dopusta otrokov oče ali eden od starih staršev.

edino če bi se mogoče na tole lahko sklicevala in bi pač napisala soglasje?

sazi -> RE: porodniška-tistih 105 dni (29.8.2008 20:30:42)

mlajša od 18 let in ima status

glede na prebrano moraš imeti manj kot 18 let - vsaj po mojem razumevanju

pajčolanka -> RE: porodniška-tistih 105 dni (30.8.2008 8:50:27)

samo  če tako gledaš mlajši od 18 let pa met status študenta?

mal hecno tole napisano, mislim tko...nejasno.

sazi -> RE: porodniška-tistih 105 dni (30.8.2008 15:04:19)

IZVIRNO SPOROČILO: pajčolanka

samo  če tako gledaš mlajši od 18 let pa met status študenta?

mal hecno tole napisano, mislim tko...nejasno.

Je možno, Znanec je šel v šolo s 6imi leti, preskočil en razred, bil pri 17ih že na faksu in pri 22ih diplomiral. Se da[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].

nananaja -> RE: porodniška-tistih 105 dni (31.8.2008 22:37:21)

se bojim, da tudi dopusta za nego in varstvo otroka ne bo mogel izkoristiti fant, ker je ta vezana na porodniški dopust. kajti materi, ki ni upravičena do porodniškega dopusta in posledično starševskega nadomestila, se dodeli pravica do starševskega dodatka, ki se dodeli za dobo enega leta po rojstvu otroka. vsaj jaz sem vse skupaj tako razumela. pozanimaj se na csd o teh 260 dneh.

zato se mnoge noseče študentke zaposlijo en dan ali teden pred nastopom porodniškega dopusta, si same plačajo prispevke in davek za tistih nekaj dni, potem jim pripada 55% minimalne plače, kar pa je kar nekaj več kot starševski dodatek. ampak pravica do družinske pokojnine pa odpade.

malania -> RE: porodniška-tistih 105 dni (1.9.2008 9:35:36)

Poglej tukaj.

pajčolanka -> RE: porodniška-tistih 105 dni (1.9.2008 21:31:38)

nananaja tistih 260 dni bo lahko koristil, ker jaz tudi starševskega dodatka ne bom koristila.
ker je tako ali pokojnina ali starševski dodatek. mam izbiro, eno ali drugo.

Stran: [1]