primorke recept za šalšo (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


gojska -> primorke recept za šalšo (25.8.2008 17:14:46)

tako ta pravo. Lepo prosim. Jest jo ne znam, pride paradajzova voda. Edina logika mi je da paradajz olupim in odstranim semena pa potem kuham. Al kaj ?

V glavnem rada bi nardila ta pravo šalšo, da jo pozimi vržem čez špagete[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Mam pa domač paradajz, brez skrbi.  




blaža -> RE: primorke recept za šalšo (25.8.2008 19:10:04)

Jaz obožujem šalšo, ki je v bistvu  pri moji izvedbi, sataraš z zelenjavo.

Na kocke narežem paradajz( najboljši mi je volovo srce, ki je najbolj mesnat), lahko tudi druge sorte. Lahko ga olupiš ali pa tudi ne in jaz ga dam vsega, samo pri peclju očistim, pa volovo srce itak nima dosti velikih semen.
Pripravim si tudi bučke in melancane, pa papriko, po možnosti rdečo, rumeno in zeleno( vse sveže).

Po tem na olivnem olju ( ena žlica je dovolj), prepražim čebulo( eno majhno) in ko postekleni, popražim malo paprike, bučke in melancane, ampak samo malo.

Po tem dodam paradižnik. To moraš kuhat in vsake toliko pomešat dokler ne pokuha vse vode in rata prav gosto. Jaz ponavadi delam v voku ali pa v kakem večjem loncu. Ampak obvezno moraš res dolgo pokuhat, pa brez pokrova, tako, da voda izpareva. Rata prav gosto, skoraj kremasto. Vmes dodam še en ali dva strta česna in čisto na koncu dodam baziliko in origano. (najboljše, če imaš sveže začimbe, če so pa suhe jih streš malo v terilniku, da dajo po tem večjo aromo.

Moj možko kuha šalšo, naredi malo po svoje in jih da pol v kozarčke, zadnjič pa sem jaz porcije kar zmrznila v velikih lončkih od jogurta.

Pa dober tek!




dulcinea -> RE: primorke recept za šalšo (25.8.2008 20:27:42)

Pri nas damo kuhat kar cele polovice paradižnikov in to ful časa kuhamo, da v večini razpade. Potem pa damo v eno posodo, ki ko vrtiš zloči seme in olupek. Potem pa to še pokuhavamo, da rata ful gosto. Pakiramo pa v stekleničke od fructalovih sokcov. Dobiš v kaki gostilni, ti lepo zbirajo.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (25.8.2008 23:07:47)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




blak -> RE: primorke recept za šalšo (26.8.2008 14:05:20)

Tako jo delam jaz:

paradajz poberem (ponavadi 2-3 sorte: volovo srce, pelati, montecarlo) in ga 2 dni pustim na soncu (ne vem zakaj, tako pač pri nas pravijo, da se dela). Celega dam kuhat v vodo, dokler se ta ne zmehča. Fajn odcedim. Meljem ga v tist mašini, ki loči mesnati del od olupkov. Meljem pa tako da trikrat zmeljem isti paradajz, torej napolnim mašino, zmeljem, poberem olupke in jih še dvakrat dam mleti-ne moreš verjet, koliko dobrega pride ven iz tistih "olupkov". Na olju prepražim čebulo in malo sladkorja, šalšo kuham pol do tričetrt ure. Kozarce dobro umijem, v vsakega dam par listkov bazilike, vlijem vročo šalšo, fajn zaprem in dam pasterizirat. Nato jih obrnem na glavo, pokrijem z deko in, ko se ohladijo, spravim.




Stran: [1]