gbranka -> RE: Toksoplazma (25.8.2008 12:39:55)
|
najprej naj ti povem, da sočustvujem s tabo. vem, da prestajaš marsikaj. In nič od tega ni lepega. a ne? no tudi jaz sem ena tistih, ki se je okužila med nosčnostjo. O toksi nisem vedela skoraj nič, pa čeprav je to moja tretja nosečnost. vedela sem, da je ni fino dobit med nosečnostjo, približno sem vedela kakšne posledice so to za otroka.... Potem pa so me napotili v ljubljano k dr. Premru, ki me je lepo potolažila. Rekla mi je, da je le 5% možnsoti, da se moj otroček okuži. okužila sem se v začetku nsoečnosti, tako da je bil že prvi odvzem krvi pozitiven. ravno tak tudi naslednji. Izvid pa je pokazal povsem svežo okužbo. bila sem vsa iz sebe. Prej ko se okužiš manjša je verjetnost, da bo okužba prišla do ploda, ker je ta "bacil" dokaj velik in se težko prenaša skozi posteljico do ploda. Vse do dopolnjenega 13. tedna. jaz sem takrat začela z jemanjem rovamicina, ki preperčuje prehod virusa skozi posteljico. v 18. tednu sem imela amniocintezo, ki je potrdila trditev zdravnice. Otroček ni bil okužen. Mislim, da je tudi pri tebi majhna možnsot, da se otrok okuži, ker je še zelo zgodaj. kakšne pa imaš kaj vrednsoti na izvidu krvi. Sicer pa sem govorila z dr. Pušenjakom, ki mi je rekel, da je izmed dobrih 400 njemu znanih pacientk s svežo tokso, prišlo do okužbe ploda samo v parih primerih. zato naj te ne bo preveč strah. če bo tudi drugi izvid pozitiven, te bodo napotili v ljubljano in boš ustrezno zdravljena. Potem te čaka amniocinteza, da ugotovijo če je z otrokom vse ok. Gotovo bo še vse ok, zato se nikar preveč ne sekiraj, čeprav vem, da ni enostavno. če bi pri plodu prišlo do okužbe in kakšnih večjih okvar, bi se nosečnost verjetno sama od sebe končala s splavom. Sicer pa je bilo o toksi že ogromno govora. Če te kaj bolj konkretno zanima, pa piši na forumu www.medover.net kjer v temi ginekologija in porodničarstvo odgovarja dr. Pušenjak. On je strokovnjak tudi na tem področju in najde primerno besedo za vsako "pacientko". veliko sreče in čimmanj solzic.
|
|
|
|