Treking in gorsko kolo (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


malania -> Treking in gorsko kolo (22.8.2008 10:42:21)

Mene pa zanima kakšna je razlika med gorskim in treking kolesom.
Nikjer namreč nisem zasledila podrobnejšega opisa, pa tudi slike so bolj majhne da se ne vidi kaj dosti kakšne so razlike.
Zdaj ne vem ali je razlika v gumah (treking ima tanjše, gorsko debelejše [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]). Mama ima namreč kolo s ta tankimi gumami, na kar pa sploh nisem navajena (zdi se mi tako okorno, kot da me bo sesulo), saj sem od vedno imela tega z bolj debelimi.
Predvsem bi imela kolo za po asfaltu, pa po makadamu.




Ženkica -> RE: Treking in gorsko kolo (22.8.2008 10:58:18)

IZVIRNO SPOROČILO: malania


Predvsem bi imela kolo za po asfaltu, pa po makadamu.


Torej je treking primeren. Koliko si pripravljena odšteti za bicikl? Razlika med tistim za 200 eur ali tistim za 500 eur je več kot očitna. Midva z možem imava oba treking bicikl - CUBE LTD Pro, torej, malo boljši, kolesariva redno, štejeva se med bolj aktivne rekreativce (Krim, Pokljuka, Uskovica, Bohinjsko sedlo, Krvavec, Črnivec, ipd.); kolesarimo po lepših gozdnih poteh, makadamu in asfaltu.

Kako resno pa se misliš vreč v kolesarstvo??? Aja, tudi treking kolesa imajo lahko različne karakteristike (prestavno razmerje, širina gume, itd.)




malania -> RE: Treking in gorsko kolo (22.8.2008 11:09:00)

Ja, kolesarim tako, rekreativno, nisem pa neki specialist.
Zdaj imam doma gorsko kolo, je staro že precej let (hmm... več kot 10). S tem kolesarim po okoliških krajih (10-20 km in tako). Me pa moti to, da imam sesut menjalnik (kar naprej nekaj ropota..), pa tudi teža kolesa je najbrž neprimerno višja od teh novih (tako da poleg sebe poganjaš naprej še tiste odvečne kg) - moje mišljenje [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].
Za kolo pa bi bila pripravljena dati do 400€ + še kakšne dodatke, ki pridejo zraven (blatniki, luči...).




malania -> RE: Treking in gorsko kolo (22.8.2008 11:11:16)

IZVIRNO SPOROČILO: Ženkica


Aja, tudi treking kolesa imajo lahko različne karakteristike (prestavno razmerje, širina gume, itd.)



Potem bi raje izbrala tiste s širšo gumo, pa vaše mnenje?




MAŠKA -> RE: Treking in gorsko kolo (22.8.2008 11:14:58)

Tukaj je že bilo nekaj govora na to temo:

http://www.ringaraja.net/forum/m_3052178/mpage_1/key_/tm.htm#3053142




Mišni -> RE: Treking in gorsko kolo (22.8.2008 11:17:12)

IZVIRNO SPOROČILO: malania

IZVIRNO SPOROČILO: Ženkica


Aja, tudi treking kolesa imajo lahko različne karakteristike (prestavno razmerje, širina gume, itd.)




Potem bi raje izbrala tiste s širšo gumo, pa vaše mnenje?


Ja, če se rada matraš, potem kar.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Pikec -> RE: Treking in gorsko kolo (22.8.2008 11:47:12)

Treking je hibrid med gorcem in cestnim kolesom (specialko). Namenjen je predvsem vožnjam tako po makadamu in boljših poljskih/gozdnih poteh, kot vožnji po asvaltu.
Gume pri treking kolesih so ožje in imajo manj profila, da je upor pri vožni na cestni podlagi manjši. Hkrati pa ima stranske površine gum močno profilirane ali močneje profilirane od pravih cestnih koles da je vožnja po makadamu lažja. Širina feltn (obročev) je pri trekingu nekje med širino gorca, ki ima široke in cestaka, ki ima relativno ozke feltne. Poleg tega so okvirji pri trekingu malo manj močni, saj ni namenjen velikim obremenitvam in vožnjam po brezpotju.
[image]http://www.maxisport.si/scott08/slike/sportster_p2_lady.jpg[/image]
 
Gorsko kolo je namenjeno večinoma vožnji po slabše utrjenih terenih - makadam, poljske poti, planinske poti in brezpotja. Zato je guma močno profilirana, da se lažje oprime terena in je stabilna zlasti v klancih in na spolzkih terenih. Vožnja s takimi gumami po asvaltu je zelo naporna saj je upor na relativno dobri podlagi velik, ker je guma profilirana pa še široka je in je s tem površina s katero se kolo dotika podlage večja. Okvir pri gorskem kolesu je bolk kompakten, da zdrži obremenitve in način vožnje po slabo utrjenem terenu, poleg tega je pa fajn da je vzmetenje dobro, da se amortizirajo tresljaji ki nastanejo zaradi terena in jih na cestah ali bolje utrjenih terenih načeloma ni veliko.

[image]http://www.maxisport.si/scott08/slike/gambler_dh10.jpg[/image]
 

Jst sem se za gorca odločila izključno zato, ker uživam it tudi po brezpotjih, koreninah in podobno... drgač pa za povprečnega uporabnika, ki gre po makadamu na cca. 20-40% poti je treking zakon, ker ima zaradi gum precej olajšano vožno po asvaltu. Pa tud gršt trekinga je hrbtu in drži bolj prijazen.




Pikec -> RE: Treking in gorsko kolo (22.8.2008 11:49:34)

Gorc se uporabla za tole :-)


GORC




pokica_ -> RE: Treking in gorsko kolo (22.8.2008 12:48:56)

Apsolutno treking kolo! Midva ga tud mama, super je! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Gorskega sploh več nikoli ne kupim.





malania -> RE: Treking in gorsko kolo (22.8.2008 13:40:56)

Torej bo kar treking.
Kako pa je kaj s cenami in kvaliteto. Se za 350€ dobi že kako fajn kolo, kakšnega predlagate?

Hvala!!!




Pikec -> RE: Treking in gorsko kolo (22.8.2008 17:29:55)

Glede na to da so zdaj akcije daj kakih 100€ več in boš dobila solidno kolo dobre kvalitete.

[image]http://www.maxisport.si/scott08/slike/sportster_p5_lady_2.jpg[/image]

http://www.maxisport.si/scott08/sportster.htm
 
AKCIJSKA CENA
359,60€
[image]http://www.maxisport.si/marin07/slike/san_rafael_2.jpg[/image]

Drgač tole ni slabo za povprečnega uporabnika.

Tole:
TREK1
oprema je na nivoju

TREK2

TREK3 :
prvi in drugi na linku sta solidna, oprema ni ravno vrhunska vendar za cirka vsake kvatre enkrat it mal okol je solidna. Za resno rekreacijo (cca. 2-3 000 km letno) naj bi bila vsaj Shimano Deore.

TREK4 :
Vista je okej, pa tud author bicikle kar pohvalijo.

Pri nakupu pazi predvsem na to, da ti bo okvir dovolj velik, da bo fajfa dovolj dolga/kratka in predvsem se že takrat potrudi z višino zica, ko boš kolo sprovala. Pa pazi na občutek ko se boš na zic vsela kako ti zic pritiska na ritne kosti in mednožje. Če oblika zica ni okej te bo začela rit kaj hitr bolet. PA to moraš pazir, da je noga s peto na pedalu stegnjena ko je pedal na najnižji točki. In res ful pazi na velikost okvirja, da ti razdalja med zicem in pedali ni predolga/kratka (višina zica je pol bl mikro nastavitev) in dolžino okvirja od zica do balance, to razdaljo pol lahk sicer korigiraš z krajšo/daljšo fajfo sam za zihr ti mora bit kolo udobno že od štarta. -Une korekture z zicam in fajfo so centimetrske, velikost okvirja je pač dana. Z mikro nastavitvami se lahk pol doma igraš.

Aja pa še to nikakor ne kupi kolesa na katerem se ne boš fajn počutla. Jst sem jih sprovala malo morje vseh sort znamk in cenovnih razredov preden sem najdla tistga na kterem sem se fajn počutla. Rezultat je bil, sa sem zic dvignila za 1,5 cm in je blo vse super. Niti enkrat me ni rit bolela nič, nada, njente. Sodelovke pa pravjo kolk jih rit boli po parih km kolesarjenja mene ne niti po 70, 80 km... (poročam jutr če me bo po 90 km[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]). Aja... pa še to. Nima veze če ne prideš s stopalom do tal. Najbolj pomembno je da je zic tko visok kukr sem prej napisala. ČE bo nižji ali višji te bojo kolena in mišice nad/pod koleni tko svinsko bolele že po par km...

Matr sem se razpisala.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Sporoči ko boš nabavla[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]







Aja1 -> RE: Treking in gorsko kolo (22.8.2008 18:28:16)

Jaz imam Authorja Visto in je res super [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley20.gif[/image]




malania -> RE: Treking in gorsko kolo (23.8.2008 9:33:36)

Pikec hvala za informacije!

Nekaj sem gledala in nekatera so mi prav všeč. Sem se pa odločila, da bom šla kar v trgovino pogledat in si konkretno pogledat kakšna so. Sedaj imam tisti menjalnik za vrtet okoli, ampak se mi zdijo tisti drugi dosti boljši, zato bom tudi to pogledala. Kaj menite o tem?

Lep pozdrav pa hvala vsem!!!




Pikec -> RE: Treking in gorsko kolo (23.8.2008 12:15:52)

Uni menjalniki, ki so po sistemu mopeda so zelo nezanesljivi.

Bolj v smislu šaltanja v brzino. Pri menjavi ni nujno da trofneš točno lego. Tisti menjalniki oz. prestave ki so na ''ročke'' so zaneslivejši, predvsem zaradi tega, ker se pozicije poklopijo. To pomeni da ne moreš zgrešit prestave, ko prestaviš prestaviš.
Če te bo kdorkoli prepričeval v nasprotno mu ne verjemi. Tudi laže se menjuje kot z vrtečemi prestavami, ker je v tem primeru grip od balance fiksen. Upam da štekaš kaj čem povedat, ker včasih mal trapasto razložim.
Predvsem pa pazi, da boš dosegla vse ročke komot.





malania -> RE: Treking in gorsko kolo (24.8.2008 14:33:47)

Ja, tisti menjalnik na balanci (za vrtet) imam sedaj. Pa ni nujno da deluje tam kjer piše (jaz pač našaltam tako, da čimmanj ropota) [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. Samo me je zanimalo še kakšno mnenje, ker se sama na te kolesarske zadeve ne spoznam najbolje. Torej bom vzela tistega z ročkami!

Še enkrat hvala!




Stran: [1]