NITRITI V URINU (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


kesi -> NITRITI V URINU (20.8.2008 15:23:33)

Sem že na enem drugem forumu vprašala, pa nisem še dobila nobenega odgovora, pa bom še tu poskusila.
Včeraj smo imeli posvetovalnico pri 9. mesecih, dali smo kri in je v redu, danes sem pa še nesla vodo v laboratorij, zdaj sem pa klicala sestro v ordinacijo in je rekla, da so v urinu nitriti in da je treba vodo ponovno pregledat. A je imela katera takšno izkušnjo? Ne vem kaj pomeni, če bodo pri ponovnem pregledu nitriti spet prisotni. Je rekla, da lahko tudi spolovilo ni bilo dobro umito in lahko da si tudi rok nisem dobro umila, pa takoj pride kaj notri, čeprav sem vse razkužila. Ne vem, no. Bi prosila, če bi katera kaj napisala, če so tudi pri njenem otroku našli nitrite v urinu in kaj je bilo potem.




the_andrej -> RE: NITRITI V URINU (20.8.2008 18:05:59)

Pozdravljena,
Nitriti se pojavijo predvsem, ko otrok uživa kakšno zelenjavo ali sadje, ki je prekomerno gnojena z dušikom, in posledično se nitrit kopiči v zelenjavi. V preteklosti (90 leta) so bili že smrtni primeri, predvsem zaradi uživanja špinače, ki je prekomerno gnojena. Nitrit se veže v telesu na rdeče krvničke in to povzroči, da ne prenašajo kisika, otrok postane plav in v najhujših primerih se zaduši. Tako, da poštudiraj kakšen je bil jedilnik pred laboratorijem, če je bila ašna špinača ali kaj podobnega, je to odgovor.
Lp, Andrej

PS: nimaš se kaj bat, ker ko se odstrani vir nitritov, se stanje izboljša. Lahko pa je vir tudi pitna voda (močni nalivi - povišane kancentracije nitratov v vodi).




ina83 -> RE: NITRITI V URINU (20.8.2008 20:14:31)

No tole s preveč gnojeno hrano z dušikom pa prvič slišim. Jah, komentarje na forumu mal jemljite z rezervo!
Nitriti v urinu so posledica prisotnosti nekaterih vrst bakterij, ki z nitratno reduktazo pretvarjajo nitrate v nitrite. Vsaj tko so nas na faksu učil.
lp




the_andrej -> RE: NITRITI V URINU (21.8.2008 8:51:42)

To je res da so za to potrebne bakterije. Predlagam da si malo prečitaš o methemoglobinemiji. Mogoče kakšne članke kot je naprimer tale http://www.popline.org/docs/0841/055774.html ali kaj podobnega





kesi -> RE: NITRITI V URINU (21.8.2008 10:54:47)

Hvala obema za odgovore. Naš je zelenjavo večinoma iz domačega vrta, ki ni gnojena in špricana. Tako da ne vem, kaj bi bilo krivo. V ponedeljek bomo še enkrat dali pregledat vodo, pa upam, da bo boljše.




Stran: [1]