tehnofil
|
IZVIRNO SPOROČILO: dadd0 IZVIRNO SPOROČILO: **** Če potem jaz nisem bila katolik, zakaj sem bila v evidenci da sem? Mogoče ker so te starši krstili. Saj je krst inicijacija v katoliški veri. Sicer ni dovolj, vendar je začetek poti. Sam krst je zakrament in se ga ne da izbrisati. Lahko se samo briše iz evidence. Ne more pa se brisati dejanja. Zakramente podeljuje cerkev a ga naredi Bog. Zato sploh ni po definiciji možno brisati nekaj, kar naredi Bog. Je ni te avtoritete na zemlji, da bi lahko preklicala dejanje, ki ga izvrši Bog. Od kdaj ti je evidenca pomembna? In kaj je človek, ki ni krščen? Ne vem kaj je, vendar sem prepričan da ni kristijan. Ja, da si lahko kristjan moraš biti krščen. Kaj pa je človek ki je krščen ? Mogoče enkrat bo kristijan. Samo Bog ve. Kristjan in sicer po veri strašev, krstnih botrov in veri cerkve. Hagara je bila le začasna zamenjva za Saro. Vsaj tako piše v SP. ...prej smo bili židje in muslimani iz istega, Ista kri po očetu, vendar ne tudi po ženski strani. Samo muslimani štejejo izključno po očetu. Jezus je potomec kralja Davida - torej katoličani tudi štejemo po očetu. Celo ob tem, da Jožef ni bil Njegov krvni oče. Krst je obred, obrezovanje ni obred. Tudi sprejem v pionirje je obred. Krst je zakrament, in ima določen obred. Če obred ni takšen kot mora biti, krst ni veljaven. Tako tudi obreza mora biti narejena na spolovilu, ne na veki ali komolcu, da je veljavna. Obrezovanje se ne dogaja v Mošejah niti ga izvaja kak verski voditelj. Musliman si lahko tudi, če nisi obrezan. 1 Mz 17,12 Osem dni po rojstvu naj bodo obrezani vsi moški iz roda v rod, najsi bodo rojeni v hiši ali pridobljeni za denar od katerega koli tujca, ki ni izmed tvojih potomcev. Prva zaveza je mavrica, ki je znamenje zaveze med Bogom in človekom (Noe), da ne bo nikdar več potopa. Obrezovanje je znamenje zaveze med Bogom in človekom (Abraham). To je druga zaveza. 1 Mz 17,9 Bog je rekel Abrahamu: »Ti pa se dŕži moje zaveze, ti in tvoji potomci za teboj iz roda v rod! To je moja zaveza, ki se je držite, zaveza med menoj in vami ter tvojimi potomci za teboj: vsak moški pri vas naj bo obrezan! vendar.... 1 Mz 17,19 Bog pa je odgovoril: »Ne, temveč tvoja žena Sara ti bo rodila sina in dal mu boš ime Izak. Sklenil bom z njim svojo zavezo kot večno zavezo za njegove potomce za njim. Tudi glede Izmaela sem te uslišal; glej, blagoslovil ga bom in ga naredil rodovitnega ter ga silno namnožil; dvanajst knezov se mu bo rodilo in naredil bom iz njega velik narod. Svojo zavezo pa bom sklenil z Izakom, ki ti ga bo rodila Sara čez leto dni.« Torej, če se muslimani vidijo kot potomci Izmaela, je morda res, da so potomci Abrahama a nimajo z Bogom sklenjene Zaveze. Zavezo ima sklenjeno Izak imenovani Izrael. Od tu naprej izhaja narod, ki ima obljubljeno sklenitev zaveze z Bogom. Končno zavezo. Novo zavezo. Kot je odnos med Bogom in človekom rastel počasi od Adama in Eve do Noeta in Abrahama, je preraščal v odnos do Mojzesa in naroda izvoljenega od Boga - Izraelcev. In ta Nova zaveza je zapečatena s krvjo. Če je bila prej znamenje na nebu (mavrica) in dejanje človeka (obreza) je Nova zaveza dejanje Boga zapečateno s krvjo - a ne človeka, temveč s krvjo Božjega Sina. Tisto, kar je bil Abraham pripravljen darovati Bogu 1 Mz 22 - Je v končni zavezi naredil Bog, ko je daroval svojega lastnega Sina. Pa se bom še vrnil na to mesto - gre namreč za napredovanje odnosa, ki postaja med človekom in Bogom vedno bolj bližnje in osebno. Trditi, da se je potrebno vrniti na stopnjo odnosa Abrahama in Boga je zato nazadovanje. Zato verjamem, da musliman ne more razumeti mašne daritve, saj ne more doumeti veličastnost Božjega dejanja odrešenja, za katerega se pri vsaki mašni daritvi zahvaljujemo. Če bi bil žrtvovan človek, če bi bila to samo človeška kri, bi se veličastnost dejanja že zdavnaj izpraznila. Vsaka daritev ima svoje meje, lahko daruješ še toliko klavnih, žgalnih ne vem kakšnih daritev. Vse so omejene. Kralj David je na vsake nekaj korakov daroval vole koze in ovce, tako jasno mu je bilo, da so daritve omejene. Daritev, ki jo izvrši Bog pa ne more biti omejena po definiciji. Im mi, katoliki se pri vsaki sveti maši sklicujemo na krvavo daritev Jezusa, Sina božjega. Nobena daritev ne more biti Bogu večja in všečnejša od njegove lastne. Bom povedal po domače. Če bi naprimer človek daroval za rešitev nekega naroda naprimer roko. Kaj bi mu bilo bolj všeč. Da bi tega nikoli več ne omenili, ali da bi se mu vedno za to zahvaljevali. Ampak to je precej poenostavljena kmečka primerjava, ki pa lahko z malo dobre volje pomaga k predstavi pomembnosti Božjega dejanja odrešenja in našega zahvaljevanja.
|