Naslednji teden začnem z honorarnim delom. Zanima me, ali delodajalec pri izplačilu avtorskega honorarja že odvaja davek ali ne. Ko sem se dogovarjala za plačilo, so mi rekli, da bom dobila xxx sit neto. Ker če bom od tega zneska morala plačati še davek, potem je to res zelo borno plačilo.
Hvala za odgovore.
viv_ -> Avtorski honorar (3.3.2005 13:46:45)
Ja nekaj davka se odvede, ampak premalo, tako da avtorski honorarji, sploh če jih je več, kar vplivajo na plačilo dohodnine.
lp
Tasika -> Avtorski honorar (3.3.2005 15:50:54)
To ne bo ravno držalo. Pri avtorskem honorarju se odvaja 25% dohodnina od 90% bruto. Če je to edini vir dohodkov, potem ponavadi ni problema in dobiš nekaj povrnjeno. Če pa je poleg tega še plača, ki ni ravno majhna, pa lahko pričakuješ doplačilo.
LP
Pajaca -> Avtorski honorar (3.3.2005 21:58:05)
Ma se kar pozna pri dohodnini.... če je le eno malo delo pol najbrž ne, če je pa honorarjev več pa lahko padeš v višji procent davka in potem pač plačaš..... pa kaj češ, saj tudi nekaj zaslužiš...
Tasika -> Avtorski honorar (4.3.2005 6:36:22)
Ja, seveda, če je zraven še plača, potem padeš verjetno že v razred 35% dohodnine, pa je treba doplačat. Ampak je akontacija pri avtorskih hon. žal fiksna, ne glede na znesek.