Anonimen -> RE: Lonček kuhaj - kaj bo prikuhal danes? (11.8.2008 9:29:47)
|
Tole za kosilo: Koruzna mineštra - bobiči Za pet oseb potrebujemo: 2 storža sveže koruze, 5 velikih krompirjev, 5 rumenih in 5 rdečih korenčkov, pest svežega graha, pest fižolovih zrn, 5 olupljenih pelatov, 5 žlic oljčnega olja, 2 glavic česna, 1 čebulo, ščepec soli, malo zelene. Zdaj je čas sveže koruze. Cele kuhane, pečene v pekaču ali na žarni plošči. Iz svežih zrn skuhamo okusno mineštro, znano pod imenom bobiči. Svežo koruzo porežemo tako, da so zrna dvakrat prerezana. Na koncu storž postrgamo z nožem, da izteče še preostali mlečni sok. Nalijemo vodo in damo kuhat. Dodamo še cel olupljen krompir, zrna svežega fižola, malo graha ali stročjega fižola, olupljen paradižnik, rumen in rdeč korenček, po želji pa tudi malo druge zelenjave. V drugi posodi na hladnem olju nekoliko prepražimo nasekljan česen. Ko zadiši, mu dodamo sesekljano čebulo. Še malo popražimo, dodamo žlico polnozrnate moke, premešamo in stresemo h koruzi. Kuhamo pol ure. Solimo. Na koncu dodamo narezane liste zelene Tole pa za večerjo: šmorn: skledo damo rumenjake, mleko, presejano moko, sladkor, sol in premešamo. Posebej stepemo beljake v trd sneg in ga vmešamo v testo. Testo zlijemo v namazan pekač ali ponev in pečemo v pečici 20 minut ali počasi na štedilniku. Pečen praženec razrežemo in posujemo s sladkorjem ali sladkamo z medom
|
|
|
|