Mesečnica -> Deljena izraba dopusta za nego in varstvo otroka (11.8.2008 8:02:20)
|
Zanima me, če je katera od vas to izvedla? Mislim na možnost, da si z otrokovim očetom razdelita dopust za nego in varstvo otroka. Midva z možem sva se odločila za to možnost - jaz bi šla tam nekje, ko bo mali star 7 mesecev, nazaj v službo, mož pa bi do konca pokoristil dopust za nego in varstvo otroka. Zdaj sem na točki, ko moram urediti vse papirje za nastop porodniškega dopusta, pa imam nekaj vprašanj. Zadnjič sva bila na CSD, kjer mi je socialna delavka sicer prijazno razložila postopek, a zdaj, ko sem na tem, da ga izpeljem, mi pa nekaj stvari ni povsem jasnih: - Vlogi na CSD je treba priložiti dogovor z delodajalcem. A delodajalec preprosto napiše neko obvestilo v smislu "z delavcem **** sva dogovorjena, da bo od ___ do ___ koristil dopust za nego in varstvo otroka ..."?
- A morava imeti z možem dogovor vsak za svojega delodajalca, ali je ta dogovor potreben le pri možu?
- Kaj storiš, če delodajalec tega dogovora noče skleniti? Pri moževem delodajalcu pričakujeva, da zna priti do zelo negativne reakcije, ko bo povedal, da gre za nekaj mesecev na "porodniško". Vem, da je razdelitev dopusta za nego in varstvo otroka najina pravica, ki nama je nihče ne more/sme kratiti, a praksa je vendarle nekaj drugega kot teorija. Torej, če ta dogovor odklonijo, kam potem? Na inšpektorat za delo? (Aja, mož ima službo za nedoločen čas, pa še deficitaren poklic ima, tako da ga niti ne skrbi za samo zaposlitev.)
Če mi znate odgovoriti na ta vprašanja, bom zelo vesela, da se mi ne bo treba podati v telefonijado s CSD [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].
|
|
|
|