Uspavanje dojenčka, ki se plazi (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


mala pikica -> Uspavanje dojenčka, ki se plazi (10.8.2008 9:19:34)

Čeprav verjetno vsaka mamica pozna te probleme, bom vseeno na hitro opisala, kako zgledajo zadnje čase naši večeri in nemalokrat tudi noči.

Naš Gašper je star 7 mesecev in pol. V zadnjem mesecu je gibalno zelo hitro napredoval. Od vsedanja, plazenja, pa celo do vstajanja ob ograjici, včeraj pa je celo že začel hopsati. Pa uspe mu tudi nogico prestaviti za kakšen korak naprej. Meni se zdi to sicer zelo hitro, pa o tem v drugi temi.

Torej... Od meseca in pol je bil navajen, da sem ga zvečer dala v posteljico budnega in je lepo sam zaspal. Če seveda ni zaspal že med hranjenjem. Odkar pa je postal pravi mali akrobat, pa več ne vem, kakšno taktiko uspavanja naj uberem.
Če ga pustim v posteljici samega, seveda telovadi. V trenutku je na ritki in že stoji. Prevrača se levo, desno, pa gor in dol,... Tudi po eno uro, čeprav je že nenormalno zaspan. Posledično seveda postane siten in začne jokati. Če ga pustim jokati, ga potem zelo težko umirim celo na rokah, kaj šele v posteljci.
Če mu v posteljici ne dovolim, da se začne obračat, seveda spet začne jokati. Če vztrajam, je ta jok vedno hujši, na vse pretege se trudi otresti vseh ovir (mojih rok). Po tem joku ga spet težko umirim.
Kakorkoli obrnem, mi ga ponavadi uspe umiriti šele na rokah. Pa še na rokah včasih brca, se hoče vrteti,... Vendar s tem si ga bom sigurno razvadila.

V glavnem... Iz uspavanja v 5 minuth smo prišli do mučnega uspavanja v uri do dveh [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley29.gif[/image] Včasih se nam podobno dogaja tudi ponoči. Seveda se s tem čisto prebudi in spet traja tudi do dve uri, da nazaj zaspimo. Pa še to... Da bi ga pustila do onemoglosti jokati... Prvič se mi zdi že pet minut neprekinjega joka zelo dolgo, kaj šele pol ure ali celo eno uro, drugič pa Gašper pri malo daljšem jokanju kar zadržuje sapo, se mu barva na obrazu spreminja že kar v vijolično. Takrat pa ga resnično več ne upam pustiti jokati.

Kako ste ve reševale te probleme?




max23 -> RE: Uspavanje dojenčka, ki se plazi (10.8.2008 9:26:39)

Tudi sama poznam tale problem, saj sta se moji punci začeli noreti v posteljah pri cca enem letu, ko sem jih dala spat v svoji veliki postelji. Zelo sem bila vstrajna in pa velikokrat huda, pa se je splačal. Sedaj pri dveh letih jih samo položim v posteljo in prižgem uspavanke pa zaspita.
Je pa treba biti kar strog in vstrajen, pa imeti moraš kar nekaj živcev.
Velik sreče




mala pikica -> RE: Uspavanje dojenčka, ki se plazi (10.8.2008 9:28:59)

Na kak način pa si vztrajala? Si ju polagala nazaj?

Jaz bi rada vztrajala, pa ne vem pri čem naj vztrajam, kaj bo najbolj prav...




butt3rfly -> RE: Uspavanje dojenčka, ki se plazi (10.8.2008 12:11:24)

pa mende ga ja niste pustili, da je tulil do onemoglosti? s tem nardiš sam več škode, kot pa kako korist. to tud mene zanima, kak vam je uspel. ker naš mali je isti problem.




amaya -> RE: Uspavanje dojenčka, ki se plazi (10.8.2008 12:34:37)

Poskusi se z njim ulešti in pravljico skupaj z njim brat. Mogoče se ti bo tako umiril. Moj se tudi kobaca in obrača, in noge v luft drži, tako da se res bojim, da bom na istem kakor ti [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]. Pa sem ga enkrat probala na mojo posteljo dat: jaz na eni strani, mož na drugi, [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] pa na sredini in mu je tati bral pravljico. Tako se je ful umiril...potem pa v njegovo posteljico, uspavanke in sem šla. Drugače mu redno pojem, ampak sem te dni totalno brez glasa in ne gre. Velikokrat ga umirim tudi s svojim glasom in sicer tako, da mu pridem zelo blizu glave in mu šepetam: "lahko noč fantek, lahko noč luna, lahko noč zvezde, lahko noč: vse kar sva tisti dan videl...." Po svakem lahko noč, pa mu ljubčka dam....pa kr hitro zaspoi, ker je to ratal en ritual [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




AKP -> RE: Uspavanje dojenčka, ki se plazi (10.8.2008 12:50:38)

Todi moja dva sta imela iste finte, vendar sem vztrajala in ju vedno položila nazaj dala dudo in odšla iz sobe. Ven iz postelje ju nisem jemala. Hčeri niti dude nisem dala, ker je ni marala. Njo sem pač položila nazaj, pokrila in odšla. Če sta se jokala sem malo počakala odšla do njiju in ju položila nazaj. Pri uspavanju nismo imeli nikoli nekih problemov. Sem pa naredila veliko napako, da sem dovolila hčeri, da je prišla ponoči v najino posteljo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image], ko se je zbudila. Smo imeli probleme, ker je zelo dolgo hodila ponoči k nama spat. 




frutka_ -> RE: Uspavanje dojenčka, ki se plazi (10.8.2008 14:08:15)

Jaz bi ga pustila v posteljici in ga ne bi dvigovala. Ko bi zajokal bi šla k njemu in bi ga položila nazaj. Kolikorat bi bilo treba. Če ne zmoreš naj poskusi ati. Morda bo pomagala druga roka.  Sčasoma bo videl, da drugače ne gre. Morda se bo znal sam pomiriti. Ampak, ko dojenčki naredijo preskok v razvoju se jim vedno poruši ritem. tako da je to kar običajno.
Bi pa še odgovorila butterfly, da nekateri dojenčki enostavno zvečer morajo zjokat svojo kitico. Otroci so različni. Nekateri zaspijo sami, drugi tulijo ne glede na mirno prigovarjanje, tako da tudi kakšen jokec ni nič hudega.




mateyka -> RE: Uspavanje dojenčka, ki se plazi (10.8.2008 15:30:42)

midve sva se, ko je začela plazit, začele skupaj uspavat - na veliki postleji + ninica, duda. če je res zaspana zaspi v 10 min in jo takoj prestavim v njeno posteljo. če ne, lahko divja po postelji in se igrava tako, da jo povlečem nazaj za noge k meni, ko se hoče odplazit stran. jo se ji zdi smešno in ful "beži" [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] po 15 min pa je tako fuč, da jo lahko položm na hrbet in počakam unih 10 min da "začori" kot je treba [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




2 Sraki -> RE: Uspavanje dojenčka, ki se plazi (10.8.2008 20:56:00)

Pri nas smo zadevo rešili z spalno vrečo. Problem je trenutno to, da je vroče in spalna vreča skoraj da ne pride v poštev[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




ZmajTolovaj -> RE: Uspavanje dojenčka, ki se plazi (10.8.2008 21:24:05)

Spalka je tud pri nas pomagala. 




sonce78 -> RE: Uspavanje dojenčka, ki se plazi (10.8.2008 21:35:11)

Dobrodošla v klub[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]!

Do par dni nazaj nisem pogruntala sistema .... če sem ga pustila v svoji posteljici se je dvigoval in divjal po postelji tudi po eno uro, pa še z glavo je skozi padal na leseno ograjo. Če je ležal poleg naju v veliki postelji z prižgano nočno svetilko je ravno tako divjal po uro in več. Zadnji teden ga odnesem v spalnico v čisto temo, spije flašo in takoj zaspi. Upam, da bo "palilo" tudi v bodoče.




mateyka -> RE: Uspavanje dojenčka, ki se plazi (10.8.2008 21:35:59)

IZVIRNO SPOROČILO: ZmajTolovaj
Spalka je tud pri nas pomagala.

kaj sem fouš - pri nas je pa postala problem, ker se zdaj zaplete/zavije vanjo (ne vem kako ji jo rata ovit okol sebe ene 3x[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]), da ne more niti mrdnit. potem se začne jezit in tako jokat, da se mi čist zbudi ponoč [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Tisana -> RE: Uspavanje dojenčka, ki se plazi (10.8.2008 21:39:17)

Mala pikica, tudi midva imava izredno živahno punco. Do nekje pol leta ali pa malo čez je zmogla zaspati sama. Sva jo položila v posteljico, pa je zaspala. Potem pa, ko se je začela obračati na trebuh,... pa je zanjo zaspati postalo pravi problem. Nekaj časa je čez dan še pomagalo, če sva jo vozila v vozičku, potem pa ni zaspala niti v njem, niti v avtu,... Edino, kar vedno vžge, je, da jo nosim v naročju, hodim gor in dol, se zibljem, mogoče pojem tudi kakšno uspavanko,... Vse skupaj načeloma ne traja več kot 10 minut. Meni je bilo to v začetku ful odveč - a zdaj se bomo pa kar nosili, da bomo zaspali, potem sem pa pogruntala, da so te še eni redkih trenutkov, ko se lahko stiskava in crkljava skupaj. Tako imam sedaj te trenutke prav rada. Razen seveda, ko se s trmarjenjem upira spanju, pa me ščipa za roko, se zvija, nerga,... Ampak, tako je to, vedno bolj znajo izraziti svojo voljo, vedno bolj so samosvoji. Jaz enostavno verjamem, da bo tudi to obodbje uspavanja minilo in da bo spet znala zaspati sama ali pa bo takrat enkrat mogoče dovolj pravljica za lahko noč. Za enkrat takšen način uspavanja pri naši živahni frajli niti ne pride v poštev - ni šans da bi ležala pri miru samo zato, ker jaz berem neko pravljico [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden2.gif[/image]




kmarija -> RE: Uspavanje dojenčka, ki se plazi (10.8.2008 21:39:35)

Pr nas pa s spalko okrog hodi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]
Smo pr na njaprej sprobal taktiko, da spim z njo v sobi (da me vidi) im se ni obneslo, ker je v spalki stala v posteljici in jokala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]
To je ponavad trajal pol ure in več.

Zdej zadnji teden pa ji dam dudo , položim, pobožam in grem ven iz sobe. Pol malo kolovrati, če joka grem nazaj in ponovim (položim dol, dudo, pobožam) in ponavljam dokler ne zaspi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Od začetka sem kr hodila nazaj, sedaj pa ene 3 - 5x pa spi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Je pa na ta način full manj joka pa manj živcev ti gre [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].
Pa srečno.




mala pikica -> RE: Uspavanje dojenčka, ki se plazi (10.8.2008 22:06:31)

Spalke si sploh ne predstavljam, najmanjša stvar, ki je na njem jo zbrca. Ko bo manj vroče jo bo poskusila, da vidimo.

Drugače pa je pri nas res tako kot je tisana opisala. Pravljica... [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley29.gif[/image] Še mojih toplih besed ne posluša in me odriva, kaj šele da bi na miru ležal in poslušal pravljico.

Jaz imam občutek, da je največji problem to, da je treba biti v ležečem položaju. Ker tudi na rokah kolovrati.

Sem pa razmišljala, če se seveda odločim za uspavanje na rokah, da ga ne bi niti v posteljico dajala. Se mi samo čisto razburi, ko je po umivanju že umirjen.

Ah, kaj pa vem... Bi človek rad prav naredil, pa se niti okrog ne obrneš, pa je že narobe. Kaj hočemo, takšni so otroci. So pa naši in to je največja sreča [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Tisana -> RE: Uspavanje dojenčka, ki se plazi (10.8.2008 22:10:14)

Sem pa razmišljala, če se seveda odločim za uspavanje na rokah, da ga ne bi niti v posteljico dajala.
 Mi je ne damo več v posteljico, dokler ne zaspi. In ti povem, se tudi upira, kolovrati v rokah, se zvija, nerga, ampak v cca 10 minutah zaspi. In to je definitivno manj pokončanih živcev zame, kot da ne vem kolikokrat hodim k njej, ko je v posteljici in ji tlačim dudo v usta, jo božam z ukrivljeno hrbtenico,... Zaupaj, da bo znal spet enkrat zaspati sam. To je samo obdobje, kot vsako drugo, ko se veliko bolj zaveda sveta okoli sebe in ko je živahnim otrokom težko se umiriti, ko je pa še toliko tega okoli njih, kar bi radi videli in doživeli. Je pa težko, priznam.




Anonimen -> RE: Uspavanje dojenčka, ki se plazi (10.8.2008 22:24:39)

Pri nas je podobno...samo brez joka.
Odkar plazi in je bolj aktivna, težje zaspi.

Nikoli ni bilo problemov, ob 19h je bila njena ura in sem jo položila v posteljico, v 5 min je zaspala, vedno brez joka.
Odkar se postavlja na noge jo pa dava v posteljico in potem traja ziher še  max. 30 min predno zaspi( pa je pred tem ful zaspana)...non stop se dviguje in razturava po posteljici[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]..sej je ful smešna, ker se smeji in se igra...hvalabogu nikoli ne joka tko, da midva sva vztrajna in hodiva v sobo jo polagava nazaj ležat.

Meni je lažje, ker ne joka in ko jo položim nazaj, se mi smeji in pač nazaj vstane...Pa seveda ne smem pozabit, da meče dudico po celi sobi,[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] pa hodim pobirat in to traja dokler ne zaspi ( največ 30 min) ponadi po 15, 20 min. zaspi.


In potem imamo od 6h zjutraj mir[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]...pridna je.







Talika19 -> RE: Uspavanje dojenčka, ki se plazi (11.8.2008 11:02:34)

IZVIRNO SPOROČILO: Tisana

Sem pa razmišljala, če se seveda odločim za uspavanje na rokah, da ga ne bi niti v posteljico dajala.
 Mi je ne damo več v posteljico, dokler ne zaspi. In ti povem, se tudi upira, kolovrati v rokah, se zvija, nerga, ampak v cca 10 minutah zaspi. In to je definitivno manj pokončanih živcev zame, kot da ne vem kolikokrat hodim k njej, ko je v posteljici in ji tlačim dudo v usta, jo božam z ukrivljeno hrbtenico,... Zaupaj, da bo znal spet enkrat zaspati sam. To je samo obdobje, kot vsako drugo, ko se veliko bolj zaveda sveta okoli sebe in ko je živahnim otrokom težko se umiriti, ko je pa še toliko tega okoli njih, kar bi radi videli in doživeli. Je pa težko, priznam.


Pri nas je zgodba zelo podobna. Sicer ga že zelo dolgo uspavam na rokah in zraven hopsam na žogi, včasih pa mi zaspi kar pri dojenju. Sem ga parkrat dala tako v posteljo in zraven sedela, pa ga nazaj polagala in rezultat vsega je bil, da se je čisto razbudil in ni potem še kar nekaj časa zaspal. Jaz tudi verjamem, da bo prišel čas, ko bo sam zaspal oziroma vsaj ne v mojem naročju. Jaz sem tudi zelo vesela, ko mi v 2, 5, 10 minutah v naročju zaspi in potem ga položim v posteljico.




inqa -> RE: Uspavanje dojenčka, ki se plazi (12.8.2008 8:05:53)

jao hvala bogu še nekdo z istim problemom, naš je postal prava kamikaza. Jaz grem z njim spat, ko je že čist čist zaspan, da se samo tja obrne[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image], in več nima moči se plazit, kajti tudi nam je delal tako in sem ga morala loviti po postelji, da mi ni dol padel.




Stran: [1]