Anonimen
|
Glej, ce kupujes KOKER SPANJELA rodovnik JE pogoj. Tako kot je omenila Mišni - moja beaglica nima rodovnika, ga pa imata starsa. Zakaj nimata vzrejnega pregleda? Kdo bi vedel. Sem pa sele letos, po treh letih, od edine priznane in prave vzrediteljice beaglov v Sloveniji zvedela, zakaj ga ocka od moje Lune nima - ker je previsok in ker je ona zahtevala vzrejno prepoved. Kaj je "narobe" z mamo, nimam pojma. Ti nastejem vse bolezni in poskodbe v teh letih (saj ne recem, da jih z rodovnikom ne bi bilo, pa vseeno): dvakrat vnet mehur (kasneje izvedela, da je to imela tudi njena mama), vnetij uses ne stejemo vec (je najbrz nevarnost tudi pri KŠ, glede na to, da imajo visece uhlje), porezana tacka - sivanje, bradavica v gobcku - operacija, 2x angina, kuzni kaselj, gastritis (pri 6m!!), zastrupitev (v dveh dneh placali pri veterinarju 150€) itd. Raznih viroz z bruhanjem sploh ne stejem vec. In se njene hibe - je previsoka. Beagli so po standardu lahko visoki do 40 cm, moja jih ima 42.5 cm (morda ockovi geni?). Rep morajo nositi pokonci, moja ga nosi rahlo usloceno. Beagli naj ne bi bili strahopetci in naj ne bi kazali znakov agresije. Moja kaze oboje - je bojec pes, da je groza (od zastrupitve dalje) in na case je tudi agresivna (do domacih ne, do tujcev; seveda spet od zastrupitve dalje). Skratka, v teh letih smo pri veterinarju pustili ze za dva psa z rodovnikom, sigurno. S tem da rednih cepljenj sploh ne stejem. Pa razglistevanje veckrat letno, ne le pred cepljenjem za steklino. Pa tekocina za ciscenje uses, pa sprej oz. zobna pasta za zobe (pa se ji vseeno nabira zobni kamen - to se pa spet cisti pod narkozo in seveda veliko stane). PA hrana, ki za tri tedne (cca) stane 20€. PA poleg tega se vsi priboljski - pol kg piskotov (pri nas zal zdrzijo samo 1-2 tedna) 2€, palcke isto .... Potem je bila se sterilizirana in obiskovali sva malo solo in tecaj agilityja. Zdaj tekmujeva v agilityju - letna clanarina v KDju + startnina na tekmah. Je res tako grozen zacetni strosek s psom? Ali bi raje po obrokih ga odplacevala celo zivljenje in ob vsakem bruhanju zganjala paniko, kaj ce bo spet kaj narobe? Kaj ce bo spet tik pred tem, da pogine? Hvala lepa, jaz se v tak nakup psa ne spuscam nikoli vec. Ali bo z rodovnikom in to PREVERJENE VZREJE, z dobrim poreklom in brez zdravstvenih in karakternih hib pri starsih, ali pa psa ne bom imela oz. bom raje osrecila kakega kuzka iz zavetisca. Aja, seveda, pa se kosara oz. blazina za psa, boks za prevezanje psa v avtu (ki je vsestransko uporaben), povodci, ovratnice itd. Pa se nekaj - tudi moja je veliko lepsa in bolj po standardu kot marsikateri beagle z rodovnikom, ki jih srecujemo zadnje leto ali dve. In zakaj? Ker ljudje podpirajo(mo) napacno vzrejo! Ne vem kako je pri kokrih, ampak pri beaglih so vzrejna dovoljenja senkana po grozni logiki - psica z zelo ocitnimi hibami je dobila oceno odlicno. Krasno, ne? Se enkrat premisli. Tudi mi smo sli na ogled, ko so imeli mladicki en mesec. Pri 10. tednih (pred dopolnjenim 9 tednom pes po zakonu ne sme iz legla!) smo jo dobili. Pa smo se dvakrat peljali cez pol Slovenije (iz LJ v MS). "Vzrediteljica" se mi je v prve pol leta javila na mail. Na kasnejse maile in smse ne odgovarja, pa sem jo prvi dve leti se obvescala o Luni, zdaj se mi pa prav za malo zdi.
|