Položnice (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Finančne dileme starševstva

Sporočilo

Rubin. -> Položnice (6.8.2008 18:54:56)

Jaz večina stvari plačujem preko trajnika in kljub temu shranjujem položnice (el., voda, snaga,....). Zanima me kako dolgo jih moram hraniti? Mogoče kakšen link, kjer je črno na belem napisano?
Hvala.

Taši* -> RE: Položnice (6.8.2008 19:07:18)

Mislim, da 5 let. Nimam pa linka in niti nisem 100%.

Spark -> RE: Položnice (6.8.2008 19:30:14)

Rubin, to sem se tudi jaz zadnjič spraševala. Doma imam poln fascikel nekih računov, ki mi delajo gužvo in bi se jih rade volje znebila, pa ne vem kako. 

Primoza -> RE: Položnice (6.8.2008 19:49:21)

Za vsa plačila direktno iz TR ima evidenco (dokazilo) plačil banka, tako da lahko izpisek dobite tudi za nazaj.

hgrm -> RE: Položnice (11.8.2008 13:29:09)

Gre za periodične, mesečne terjatve, za katere zastaralni rok je 1 leto, kar pomeni, da te po enem letu nihče več ne more terjat, če pozabiš plačati.
Obligacijski zakonik v 355 členu določa:                     Enoletni zastaralni rok                            355. člen
Povezave: IESP (4) (1) V enem letu zastarajo: 1. terjatve za dobavljeno električno in toplotno energijo, plin,vodo, za dimnikarske storitve in vzdrževanje snage, če je biladobava oziroma storitev izvršena za potrebe gospodinjstva; 2. terjatve radijske in televizijske postaje za sprejemprogramov; 3. terjatve pošte, telegrafa in telefona za uporabo telefonov inpoštnih predalov, kot tudi druge njihove terjatve, ki seplačujejo v trimesečnih ali krajših rokih; 4. terjatve za naročnino na občasne publikacije, šteto od takrat,ko je iztekel čas, za katerega je bila publikacija naročena; 5. terjatev za storitve zagotavljanja dostopa do medmrežja, zastoritve zagotavljanja uporabe elektronske pošte in elektronskihpoštnih predalov, za storitve vzdrževanja spletnih strani in zastoritve, povezane z dostopom do kabelskih in satelitskihradijskih in televizijskih programov, ki se plačujejo vtrimesečnih ali krajših rokih; 6. terjatve upravnikov večstanovanjskih hiš za storitveupravljanja ter druge njihove terjatve, ki se plačujejo vtrimesečnih ali krajših rokih. (2) Zastaranje začne teči po poteku leta, v katerem je terjatevdospela v plačilo. (3) Zastaranje teče, čeprav se dobave ali storitve nadaljujejo. 

Rubin. -> RE: Položnice (11.8.2008 13:43:15)

Najlepša ti hvala.

Stran: [1]