RE: Močnik (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


cukr07 -> RE: Močnik (5.8.2008 17:23:56)

Jaz dam v malo višjo posodo pribložno 150 - 200g moke, vanjo vbijem jajce in dodam ščep soli. Potem pa kr z mikserjem zmiksam (kot da bi miksala npr. smetano). Pridejo ven taki manjši svaljkci, po potrebi dodam še malo moke, če vidim da je stvar preveč pocasta.
Polovico tega močnika potem prepražim na malo masla, da lepo zarumeni. Nato zalijem z mlačno vodo in pustim da zavre. Ko zavre dodam preostali močnik in eno kokošjo ali pa govejo kocko. Pustim, da 10 - 15 minut počasi vre. Po potrebi še malo dosolim in to je to.
Temu je moja stara mama rekla ˝zaroštan˝ močnik.




Hope2 -> RE: Močnik (5.8.2008 19:43:56)

zanimivo, kolk razlicnih receptov. Mene so naucili drugace. V krozniku zmesam belo in koruzno moko (enako razmerje), dodam malo vode in s prsti naredim drobtinice (nekaj pa pustim suhe moke). Mleko zavrem, posladkam in vsujem drobtinice z moko ter se nekaj casa kuham. 




andreja3 -> RE: Močnik (6.8.2008 13:33:09)

Pa še moj prispevek k jedi iz mojega otroštva, vse kar je bilo močnatega, sem oboževala in tudi še sedaj. Prav tako moja otroka.
Torej moja stara mama  in kasneje mami in sedaj tudi jaz delamo močnik takole:
v posodo vsujem moko po obutku, cca 30 dkg, jajce, malo vode in soli, premešam z vilicami, nato pa svaljke, ki nastanejo sukam med prsti (od tu ime usukani močnik), jih ščipam na čimmanjše koščke  in te zopet sukam med prsti, da se porabi vsa moka in da so čimmbolj gladki. Nato nekaj mase prepražim na maščobi, da lepo zarumeni in da rošlja(od tu ime zaroštani močnik), ostalo maso zakuham v vrelo soljeno vodo, ki jo posipam z mleto kumino. Lahko se zakuha v mleko.
Moj svak zakuha močnik v malo vode, da pride zelo gosta juha, nato vse skupaj zvrne v lončeno posodo, lahko tudi v pekač in da za 15 minut popeči v pečico, da se naresi lepo zaspečena skorjica, kar je tudi zelo njami. Mi ponavadi zraven jemo v lupini kuhan krompir, ki ga za mizo lupimo in namakamo v sol in kumino.
Kar se tiče jušnih kock, se jih na daleč izogibam, saj res poenostavijo kuhanje, vendar ima po njih vsa hrana enak instant okus, vse preveč kemije je v njih. Meni je najboljši natur okus vsake posamezne hrane.

LP Andreja




majra -> RE: Močnik (6.8.2008 22:10:15)

Kako različni recepti od kraja do kraja- zanimivo.
Mi amo močniku rekli sukanc. Je pa že ena napisala postopek, zmešaš moko, vodo, jajce, posoliš in zdrobiš. Med dodajanjem v zavreto vodo mešaš, da se ne sprime in pustiš vreti 10-15 min. Mi smo potem na krožniku dodali mrzlo mleko, da ni bilo potrebno čakat, da se ohladi, pa še okus izboljša. Namesto mleka, pa lahko daš košček masla.
Bo pa to jutri za večerjo- sem se naluštala 




tropical -> RE: Močnik (11.8.2008 22:59:15)

Pri nas na primorskem delamo Močnik takole:

1/2  mleka
ščepec soli
ščepec sladkorja
1 in pol šalčke od caffe pšeničnega zdroba(gresa)
na koncu dodaš še mal maselca




Na vrh se lahko potrosi kakav ali sladkor, moj bratranec stavi med. Odvisno od okusa.




Felicita -> RE: Močnik (12.8.2008 16:36:57)

še recept moje babice (še vedno obožujem):
razžvrkljaš jajce, notri vsuješ moko in mešaš in kasneje gneteš, dokler ne ratajo majhni 'cmočki' (stvar okusa, jest mam rajši velike [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]). potem se to vkuha v vrelo mleko (recimo pol l/ jajce) in se pusti še par minut vreti... točnih količin pa nimam, pač recept po ustnem izročilu in občutku.
p.s.: pri nas je to mlečni sok ali močnik




Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]