andreja3 -> RE: Močnik (6.8.2008 13:33:09)
|
Pa še moj prispevek k jedi iz mojega otroštva, vse kar je bilo močnatega, sem oboževala in tudi še sedaj. Prav tako moja otroka. Torej moja stara mama in kasneje mami in sedaj tudi jaz delamo močnik takole: v posodo vsujem moko po obutku, cca 30 dkg, jajce, malo vode in soli, premešam z vilicami, nato pa svaljke, ki nastanejo sukam med prsti (od tu ime usukani močnik), jih ščipam na čimmanjše koščke in te zopet sukam med prsti, da se porabi vsa moka in da so čimmbolj gladki. Nato nekaj mase prepražim na maščobi, da lepo zarumeni in da rošlja(od tu ime zaroštani močnik), ostalo maso zakuham v vrelo soljeno vodo, ki jo posipam z mleto kumino. Lahko se zakuha v mleko. Moj svak zakuha močnik v malo vode, da pride zelo gosta juha, nato vse skupaj zvrne v lončeno posodo, lahko tudi v pekač in da za 15 minut popeči v pečico, da se naresi lepo zaspečena skorjica, kar je tudi zelo njami. Mi ponavadi zraven jemo v lupini kuhan krompir, ki ga za mizo lupimo in namakamo v sol in kumino. Kar se tiče jušnih kock, se jih na daleč izogibam, saj res poenostavijo kuhanje, vendar ima po njih vsa hrana enak instant okus, vse preveč kemije je v njih. Meni je najboljši natur okus vsake posamezne hrane. LP Andreja
|
|
|
|