Kaj je to refluks? (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


Ursi2 -> Kaj je to refluks? (5.8.2008 8:54:38)

Živjo, punce!
Mene pa res zanima, kaj je to refluks, kakšni so znaki, kaj je nevarnost in kakšne so lahko posledice.

Sem malo iskala po netu, pa nisem našla nič kjer bi blo to fajn razloženo.




ZARA -> RE: Kaj je to refluks? (5.8.2008 8:58:56)

http://www.zdravahrana.net/html/deli/clanki/refluks_oesophagitis.htm





Majuska -> RE: Kaj je to refluks? (5.8.2008 10:37:08)

Refluks pomeni, da se želodčna kislina vrača nazaj v požiralnik in ga lahko počasi razžira. Odrasli ga v začetku poznamo kot zgago, vendar je refluks samo še potencirana stvar.

Znaki so pri vsakomur malce drugačni, gre pa za to, da te na več delih trebušne votline kaj boli in špika, jaz sem imela kar precej časa cmok v grlu, ker sem nosila tesne hlače, me je dostikrat ščipalo po trebuhu.

Pomagamo si lahko z dieto in kakšnimi čajčki, vsekakor pa je potreben obisk pri zdravniku. Pri hrani se je treba izogibati vsemu, kar povzroča kislino; se pravi prepovedani so agrumi, paradižnik, čebula, preveč začinjena ali presladka hrana ... Pila sem čaj lakote, ki mi je precej ublažil težave. Vzglavje mora imeti visoko, spat pojdite šele 2-3 ure po obroku (ni se dobro preveč najesti). Oblačila naj ne bodo preveč tesna (da vas ne tišči preko trebuha) in ne dvigujte težkih stvari.




polona5 -> RE: Kaj je to refluks? (5.8.2008 12:28:55)

Sama beseda refluks pomeni zatekanje tekočine (vsebine) nazaj. Za katero tekočino (vsebino) pa gre, pa je odvisno kašen refluks si imela v mislih. Lahko je želodčni refluks, ledvični refluks in še kakšn bi se najdu. Ta dva sta pri otročkih kar pogosta. Za želodčni refluks ti je že Majuska nekaj napisala, pri ledvičnem refluksu pa gre za zatekanje urina iz mehurja nazaj v ledvica - in to je potrebno ponavadi operativno popravit, sicer se ledvica poškoduje. Lp




Stran: [1]