|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Babi, dedi, tast in tašča
5.8.2008 19:27:20   
Rubin.
Jaz pa mislim, da smo mamice nekje v podzavesti ljubosumne na tašče in taste oz. babice in dedije, ki imajo svoje vnučke oz. naše otroke zelo radi. Mislim, da to povzroča prirojen materinski nagon.

S tem se pa jaz absolutno ne strinjam. Jaz sem srečna, če je moj otrok srečen in ko jo vidim, kako se igra z mojo mamo, se lovita, skačeta, bereta knjigice, igrata lutke, mi srce kar samo poje. Jaz vem, da sem ena in edina mama, ki nima konkurence user posted image . Tudi jaz sem oboževala mojo babico, ampak sem vedela, da ni mama.

(odgovor članu MAŠKA)
Neposredna povezava do sporočila: 26
5.8.2008 23:33:27   
mamuška
Pa zakaj tega starim staršem ne poveš? Jaz imam sicer 2 mulčka, ki bi se dalal od lubčkanja, stiskanja in mečkanja kar pojest, nikol dost, zmer bi še, tdu ta velik, ki iam skoraj 6 let, ampak če otroku ne paše, daj to lepo povedat, če sam ne zna. Pri nas je bil problem predvsem pri mojem očetu in isto pr tašči, da sta stalno bezala v otroka. Sin se je lepo zatopil v igro, ko da ga ni, en ali drugi pa vanjga "a si žejen?" "a si lačen?", "ja, kaj pa delaš?" "a ti pomagam?" Otork zadovoljen sam s sabo, zatopljen v vsoj svet, onadva pa stalno nekaj. Naprej sem zelo prijazno obema po ovinkih razlagala o tem, da se otroku da mir, da se mora znat sam igrat itd itd itd Oba sta se sicer strinjala z mano, ampak čez 3 minute je bila čist ista pašta. Potem sem najprej zarohnela nad očetom, ki je na sploh en "overprotecting" dedi, ki bi se mu vnuki lahko na krožnik posrali, pa bi se še vedno smejal. Potem je nad njim (že malo preveč!) znorela še moja mati in potem se je končno malo unesel. S taščo sva zapeli najprej midve, ker ona je pa še hujš ko moj oče, ne more pustit otroka 2 min na miru, stalno ga nekaj žoka in štoka, potem je zapela s svojim sinom, potem je zapela z nama obema, potem je bilo par tednov užaljenosti in surle do Pakistana,  potem je za silo (!!!) dojela. DOkončno je dojela, o jo je ta starejši sam nahruli "Nona, dej mi že enkjat mij - mij mi dej, če ne bom znoju!" Mislim, da je imel slaba 3 leta. Potem je res dojela, da ni konec sveta, če se otroka 5 min ne oblaja.

Jaz tudi sicer nimam rada stalnega oblizovanja otrok in ne razumem ljudi, ki vidijo, da se otrok brani, pa še zmer rinejo vanj. Eni pač tega ne marajo - imajo raje nekaj drugega. A je to tako težko razumet???

Navadi 3-letnico, da bo sama povedala, da ima DOST in naj ji dajo MIR! Je čist v stanju to naredit, samo vzpodbudo rabi. Pa ne gre zdaj za nobeno ljubosumje do kogarkoli, gre za to, da otroku nekaj ne paše in pika.

Dva sončka svetita v naši galaksiji!

(odgovor članu Rubin.)
Neposredna povezava do sporočila: 27
6.8.2008 8:27:28   
Anonimen
No,ja,res je Rubin,ne vsiljujem se svojemu vnuku s pretiranim objemanjem in ljubkovanjem.vprašam ga,če si želi crkljanja,ali pa ko sam izrazi željo.pretirano vsiljiva pa ne znam biti.
Je pa res,da je potrebnopa tudi vsako situacijo presodit.Me ne vemo,o realni situaciji pri avtorici teme,ne poznamo do kje ona smatra mejo vsiljevanja ljubkovanja,in zakaj.In prav zato sem stopila v bran vsem babicam in dedkom.
Preveč se tu na forumu negativno odzivate na starejšo generacijo,na tiste,ki so vam tako ali onako stali ob strani na poti odraščanja.
sicer nam je pa narava dala besedo,da izrazimo kaj nam paše in kaj ne.
Potrebno je najti način kako povedat tem babicam in dedkom,da bodo vnuki razumeli,da jih imajo radi tudi brez pretiravanja v objemih.

(odgovor članu mamuška)
  Neposredna povezava do sporočila: 28
6.8.2008 14:08:28   
ronja
Vsekakor ni edina!user posted image Stari starši navadno nimajo več nobene pozornosti, nežnosti in pogosto tudi zelo malo ljubezni v svojem življenju in zato hočejo to not prinest pri vnukih. Ni čisto prav (po moje je pač boljše svoje življenje poštimat, otroci in vnuki so pa potem bonus), pa vendar tak delajo: s partnerjem se navadno že dolgo ne lupčkajo, odrasli otroci se prav tako nočejo več cartat, mala vnučka pa nima kaj in potem rinejo vanjo, ker obupno rabijo tisti občutek, da so potrebni, ljubljeni in čisto enostavno cartanje. In ker seveda ne pride v poštev, da bi zrihtali svoje partnerske veze, se "spravljajo" na naše maleuser posted image . Mene to čisto nič ne moti, dokler nje to ne moti in kadar je pri njih, jo majo lahko skoz po rokah - zaenkrat ne zgleda preveč znervirana zato. Bomo videli, kako bo, ko bo starejša. Takrat bom pač diplomatsko probala malo preusmerit pozornost sem pa tja;) Pa mela bova več otrok, pa ne bojo mogli folgat, heheuser posted image

Moja mala ma komaj eno leto in zaenkrat še rabi veliko pozornosti, tak da ji ni tak hudo - je pa res, da ko je bila tašča tu pri nama dva dni po skoraj cel dan, se je mala hotela non stop dojit - ker jo je edino takrat tašča pustila na miru pri meni... ne moreš verjet, kako hitro mali to skužijo - ma ni šans, nič ni pomagalo, samo joška, po 10-12x na dan, pa se sicer doji 2-4x...

Pri nas niso vsi taki: v glavnem je orto taka tašča, moja mami pa kakor jo prime. Moj oče ne sili vanjo in ga je zato tudi najhitreje sprejela, je tak miren karakter. Tast se rad igra z njo, vendar pa ne tišči vanjo, verjetno ga ima zato tudi rajši kot taščo (to je tašča celo sama opazila in rekla in ji je kar malo hudo zato).

Je pa res težko včasih to razložit starim staršem. Jaz sem ugotovila, da je najboljše, če zelo prijazno razlagaš dokler ne bo tako, da bo prav. Ker prvič noben še sliši ne, drugič slišijo, ampak ne reagirajo, tretjič vejo, da govoriš, ampak bi se rajši naredili, da ne slišijo, četrtič že dobiš nek odgovor, petič steče komunikacija, šestič se mogoče za sekundo celo zgodi kaj,... itd...

Moja tašča ima zdaj krizo, ker se je njen prvi sin z družino (enim sinčkom in nosečo "ženo") odselil v tujino. Prej jim je ona prala, čuvala malega, kadarkoli so kaj rabili, vsekakor pa večkrat na teden, navadno so tudi jedli pri njej, skoraj vsak dan... Njim je pasalo, ker sta oba malo razvajena in je bilo tako precej manj dela, njej je pa sploh pasalo, ker je to njen smisel življenja. In zdaj nima kaj delat. In bi rada, da bi zdaj nam prala in  čuvala tamalo in  sploh vse... Ampak midva bi pa rada živela svoje svobodno življenje še naprej. Da se razumemo, malo vidi vsaj 1x na teden vsak teden, brez izjeme! Niti pod razno ne misliva odrekat babici vnučke ali obratno.

In ji je strašno hudo, ker nočeva in proba vsilit svoje na vse mogoče načine, ampak midva si tega res ne želiva. Rada imava svoj mir, svoj čas zase, za družinico, rada sva sama, rada sama narediva vse, kar je treba, rada sva samostojna in nikomur nič dolžna. Zelo sva vesela, da lahko računava nanjo, če bi kaj bilo, vendar pa se nama zdi, da se z nekim navadnim življenjem lahko spoprimeva tudi sama... 1-2x na teden se nama zdi čisto v redu kompromis in več niti ne bi zmogla, saj rabimo čas tudi zase.

Jaz ves čas mozgam, kaj bi naredila, kako bi se zmenila z njo, kaj bi ji predlagala, da bi ji bilo všeč oz. kako bi ji pomagala, da bi svoje življenje osmislila in zapolnila praznino v sebi - ampak ne samo z mojimi otroki in našim življenjem... Lubi pravi, da naj se ne sekiram, da pač taka je in da se bo pač morala sprijaznit. Ampak vem, da je tudi njemu hudo, ko ima vsakič solze v očeh, ko rečeva, da res ne rabiva nič in da nočeva, da nama pere in morava to 100x ponovit, ona pa vsakič bolj nesrečna...

Predlagala sva ji, da bi šla na kako prostovoljno dejavnost, nekoč je imela namreč to idejo, da ko bo v pokoju, bo šla delat s prizadetimi otroki ali kaj podobnega. Pa noče, pravi, da je to potem obveza. Pred kratkim sta tast in tašča kupila vikend in ji je lubi predlagal, da bi gor kaj začela rihtat, ji je hotel posodit eno knjigo o zelenjavnem vrtu, ki ga je vedno želela imet, da bi malo naštudirala in potem začela urejat po svoje, pa ni hotela niti slišat o tem, da noče nič tega študitat in da zdaj ne bo nič tam še delala... Ji je predlagal, da bi šla pomagat svojim sorodnikom na kmetijo, kamor dostikrat gresta, pa pravi, da ne more skoz tam viset.... Kaj naj narediva? Ne bi je rada prizadela, vendar pa bi rada sama odločala o svojem življenju in tudi bi rada bila sama doma, ne da je ona ves čas tu...

(odgovor članu Marjeta3)
Neposredna povezava do sporočila: 29
6.8.2008 15:09:41   
ronja
mene to (po mojem mnenju) pretirano nošenje po rokah zmoti le takrat, ko hoče mala na vsak način dol in imeti malo časa zase, se zaigrati sama in biti v svojem svetu, pa ji tega ne pustita, ker jo takoj vzameta v naročje, se "štulita" zraven k igranju (čeprav se stran obrača in išče samoto) in ji čisto nič ne pustita raziskovati okolico popolnoma sami (čeprav je okolje varno) in non stop zraven visita, da ja ne bo padla......

hehe, kako se pa tole znano slišiuser posted image ! No, ukrepam pa tudi enako kot tiuser posted image . In zaleže tudi enako - ko 5tič rečeš, zaleže za 5 sekunduser posted image . N, probam naredit en kompromis: da vsak malo potrpi: malo mala, ko ne more met mira, malo babi, ker ji rečemo, da bi rada mela mir in mora potem dejansko dat mir tistih 5 sekund, malo pa midva, ki morava 5x rečtuser posted image .  Pa nekak gre.

Tečna sem okoli stvari, ki so življenjsko pomembne (recimo glede privezovanja v stolček med vožnjo), če pa se malo udari pri njih, če ji je kdaj malo tečno, ker so preveč navdušeni ali če ji je večino časa pri njima vroče, ker jo tašča pač vedno precej bolj obleče kot jaz, pri moji mami jo bo pa kdaj malo zeblo, ker jo pa ona eno plast manj obleče kot jaz, bo pa mala preživela in to je pač davek, ki ga plača ona zato, da bo imela super babice in dedke, ki se bojo dobro razumeli z njenimi starši. Ker če bi za vsako bedarijo težila, bi se samo kregali in najslabše bi potegnila tamala.

Mi je pa super videt, kako se skup igrajo in zabavajo! Ne vem, zakaj bi bila zato kakorkoli ljubosumna, saj vendar vem, da je najrajši pri meni! Ni mi treba z njimi tekmovat in lahko samo uživam v njihovem veselju. Saj lubi tudi uživa na basketu, pa nisem na žogo ali soigralce ljubosumna, no!
Naj vendar še drugi uživajo z njo in ona z drugimi - tega, kar ji dajo babice, ji jaz ne morem!

neva, veš, niso vsi stari starši enaki: moj dedek bi me tudi božal, meni je pa kar srh šel... ja, grozni starši, a ne, sigurno so oni krivi, da sem tak reagirala, sploh moj oče, ker se nista razumela... In mami je seveda najbolj prav reagirala, ko je zahtevala, da se pač moramo objemat in polupčkat itd... Ampak včasih so stvari obrnjene - včasih starš ne mara starega starša, ker je stari starš nekaj naredil - v mojem primeru je imel oče zelo dobro intuicijo, moj dedek je bil namreč pedofil... Samo v razmislek! Sem takoj pripravljene jest iz lesene sklede, samo da se moji pupiki ne bi kaj takega zgodilo (saj me ni posilil ampak vseeno je bilo zoprno)...

Otroci navadno kar vejo, zakaj imajo koga radi in zakaj se komu izogibajo! Navadno imajo razlog. Ni ta razlog vedno starš - vsaj v mojem primeru ni bil!

Kar se tiče objemov in poljubov, sem sama zelo za, ker jih imam rada, vendar pa se zelo strinjam s tistimi, ki pravijo, da to ni edini način izkazovanja ljubezni in da rabimo različne stvari - sploh pa vsiljeni objemi zame niso izraz ljubezni, ampak izraz lastništva. če imaš nekoga rad, ga boš lupčkal takrat, ko to obema paše, ne pa takrat, ko vidiš, da njemu ni do tega.

neva, moja mami nas je non stop lupčkala in objemala, pa vem, da bi oče veliko več naredil za nas... Pa ne vem, če mi je 2x rekel, da me ima rad. Niti ni bilo treba, ker se je samo po sebi razumelo. Vedela sem to iz tistih drugih besed, ki sem jih v določenem trenutku rabila. ljubezen ni tako enoplastna in vsekakor ni premosorazmerna z lupčki (čeprav jih imam sama zelo rada - rada jih talam in rada jih dobimuser posted image )

(odgovor članu Freycha)
Neposredna povezava do sporočila: 30
6.8.2008 16:25:49   
Anonimen
Nisem brala odgovorov, samo nekaj bi rekla; tudi odrasli potrebujemo čas za nekoga, da se zbližamo in ne želimo, da nekdo kar rine v nas, tako fizično in psihično. Tako ima tudi otrok svoj jaz. Poskusi se z njimi pogovorit, vsaj s starši, njim je lažje kaj rečt, mogoče pa celo sami uvidejo.

(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 31
6.8.2008 17:53:09   
sneguljčica
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Da se razumemo, malo vidi vsaj 1x na teden vsak teden, brez izjeme! Niti pod razno ne misliva odrekat babici vnučke ali obratno.
...................................
Rada imava svoj mir, svoj čas zase, za družinico, rada sva sama, rada sama narediva vse, kar je treba, rada sva samostojna in nikomur nič dolžna. Zelo sva vesela, da lahko računava nanjo, če bi kaj bilo, vendar pa se nama zdi, da se z nekim navadnim življenjem lahko spoprimeva tudi sama... 1-2x na teden se nama zdi čisto v redu kompromis in več niti ne bi zmogla, saj rabimo čas tudi zase.
..................................
. Kaj naj narediva? Ne bi je rada prizadela, vendar pa bi rada sama odločala o svojem življenju in tudi bi rada bila sama doma, ne da je ona ves čas tu...

Zakaj pa obiskov ne povečate npr. na 3-4 krat na teden. Če je babica kakšno urico ali dve z vami, še ne pomeni, da nimata časa zase in da ne odločata sama o svojem življenju. Glede na to, da moraš ležati in mala ni v vrtcu, bi rekla, da ste itak vedno skupaj, zato ti lahko tašča vsaj nekajkrat na teden pelje deklico ven na kratek sprehod ali na igrišče, vidva z lubijem pa sta takrat lahko sama, ležita in gledata v zrak. Zato še nista slaba starša in to ne pomeni, da se ne posvečata polno svojemu otroku. Če deklice ne boš imela vedno privezane nase in na lubija, če jo boš malo delila tudi z ostalimi, ki jo imajo radi, bosta še boljša starša. Dolžna pa tudi nista nič babici, ki želi preživeti čas s svojo vnučko.

Malo smešno se mi zdi, da iščeš tašči prostovoljno delo s prizadetimi, da bo imela družbo, vnučke pa ne sme videti več kot enkrat na teden. Razumi, da si tašča ne želi tujih otrok, ampak svojo vnučko, ki je očitno niti ne pozna še dobro, če se mala ne počuti dobro v njeni družbi.
Praviš, da lahko računata nanjo, če bi kaj bilo... ali nebi bilo potem bolje, da je je hčerka vajena in da jo pozna toliko, da zna poskrbeti zanjo?

Prav je, da ji povesta, da ne želita, da skrbi za vajine vsakodnevne opravke, vsaj dokler zmoreta vse opraviti sama. In da ko ne bosta zmogla več, ji bosta takoj povedala in vama bo takrat lahko pomagala.  Ne pozabi, da boš kmalu imela dva otroka, še prehitro boš lahko v situaciji, ko ti bo prišlo prav, da nekdo popazi na tvoje otročke ali ti pomaga v kakšni drugi situaciji.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 32
6.8.2008 18:36:10   
ronja
Zato ker si tega ne želimo, želimo si bit mi 3je skup, kaj je to res tako težko razumet? popoldnevi pač niso tako dolgi, vsaj nama so vedno prekratki, poleg tega so vedno še kake dodatne zadeve za zrihtat, da jih še skrajšajo. Oba sicer delava (zdaj sem res na bolniški, ampak sicer pa ne), poleg tega imava vsak 2x na teden kak šport (zdaj jaz seveda ne, pa tudi on je zmanjšal na minimum, da mi pomaga, pa še poletje je in večina organiziranih stvari stoji) in ne ostane več tako veliko časa. Poleg tega ona nikoli ne ostane eno ali dve uri, ampak je potem tu do večera in ne, potem nimava več čisto nič časa en za drugega.

Nam pač to ni všeč, samo živčni bi ratali vsi skup, smo že probali, pa se ni izšlo. na začetku sem tudi jaz mislila, da bo tako, vendar ni šlo, tašča ni hotela dat male iz rok, mala je jokala, jaz sem bila živčna, ker je mala jokala, lubi je mel vsega poln kufer,...

Kasneje sem spet probala, ker sem morala pač samo ležat in sem se zmenila enkrat z enim, enkrat z drugim in seveda tudi z njo. Ampak se mala potem hoče non stop dojit, kar sicer ni tako in vem, da to ni brez razloga (če je tu recimo moj brat ali oče, teh problemov ni, pa se ravnotako igrata z njo). Tašči je ne jemljem iz rok, ona pa povsod gre za njo in tako ko ima Ronja dosti, pride do mene in se hoče dojit. Tako da sem jo dojila medtem, ko ej bila ona tu tudi po 12x - pa ima eno leto in se sicer doji 2-4x.

Tako da: JA, če bi se videli 4x na teden, bi to pomenilo, da nimamo več časa drug za drugega. Poleg tega imam jaz še svoje starše in svojega brata in imava svoje prijatelje, s katerimi bi prav tako rada preživela nekaj časa in nama ga pač zmanjka. Prav zato bi jo rada delila z vsemi, ki jih imam rada in ki jih ima tudi moja punčka rada, ne samo s taščo in nikomer drugim. 1-2x na teden je maksimum, kar nama uspe spravit skup, navadno pa ji jo takrat res dava tako, da sva sama skup, ona pa s tamalo. Nisem nek zapečkarski tip, ki ne bo pustil nikogar do svojega otroka, samo imam pač rada tudi svoje prijatelje in prijateljice in sem rada z njimi. Ronja ni nikoli jokala, če sem jo pustila pri tašči ali s prijateljco, ko sem šla športat ali na kak tečaj,... Ni bolestno navezana name, niti jaz ne nanjo.

Ona pravi, da nima kaj počet. Prej je imela sama idejo o teh prizadetih otrocih, tega si nisva midva zmislila - samo odkar ima vnuke, noče več slišat o tem.

Mali ni nič hudega pri tašči, sploh nisem nikoli tega rekla - pravim samo, da razumem ostale, ki pravijo, da stari starši ne dajo miru vnučkom. Ker na miru je res ne pusti, razen če spi, ampak meni se to ne zdi nič hudega, saj Ronja zna pokazat, če ji kaj ne paše. Poskrbi zanjo sigurno super in sem ji že 100x povedala, da sem čisto pomirjena, če vem, da je pri njih, ker vem, da je v dobrih rokah in vem, da ji je to veliko pomenilo.

Tudi ko še nisem imela  otrok so mi vsi govorili, kako ne bom mogla sama vsega, ko bom imela user posted image . Pa ni nobenih problemov - res pa nisem sama za vse, saj sva vendar dva! In glede na to, da ne komplicirava, se mi zdi, da tudi z dvema ne bo problemov.  Saj to je fora življenja - da lahko vsakodnevno življenje brez nekih hudih naporov folgaš brez neke dodatne pomoči.
Seveda sva vesela, da lahko računam na njiju in jima to tudi poveva in zato tudi pripeljeva tamalo, tudi kadar midva ne bi rabila varstva, vendar pa bi si jo pač onadva želela videt. To se mi zdi fer.

Ne zdi se mi pa, da bi se morali videt tolikokrat kot bi pasalo njej, ne glede na to, kolikokrat bi pasalo nama. nama bi pasalo 1x na 14 dni, njej pa čim bolj pogosto, zato smo naredili kompromis 1-2x na teden. Tudi s prijatelji se vidimo tolikokrat, ko vsem paše, zakaj bi bilo to tako čudno?

(odgovor članu sneguljčica)
Neposredna povezava do sporočila: 33
6.8.2008 21:09:50   
sneguljčica

Zato ker si tega ne želimo, želimo si bit mi 3je skup, kaj je to res tako težko razumet? 
Ne, jaz to lahko razumem, vendar ti sprašuješ kaj naj storiš. Želiš da ste sami trije skupaj, po drugi strani pa da je tašča zadovoljna s tem, da ima omejene obiske.

Poleg tega ona nikoli ne ostane eno ali dve uri, ampak je potem tu do večera in ne, potem nimava več čisto nič časa en za drugega.
Pogovor? Draga tašča, radi imamo, da pogosto prideš, vendar smo veseli, če obisk omejiš na urico ali dve, ker imamo še druge obveznosti... če to ne pomaga pa: no, kdaj se spet vidimo, zdaj moramo še k očetu in bratu in k prijateljem...

1-2x na teden je maksimum, kar nama uspe spravit skup, navadno pa ji jo takrat res dava tako, da sva sama skup, ona pa s tamalo.
Pa le imata čas drug za drugega, tudi če je tašča na obisku, oziroma je mala pri njej.

Ona pravi, da nima kaj počet. Prej je imela sama idejo o teh prizadetih otrocih, tega si nisva midva zmislila - samo odkar ima vnuke, noče več slišat o tem.
Katera babica pa si ne želi čim več časa preživeti z vnuki?

Poskrbi zanjo sigurno super in sem ji že 100x povedala, da sem čisto pomirjena, če vem, da je pri njih, ker vem, da je v dobrih rokah in vem, da ji je to veliko pomenilo.
Ja kako, če praviš, da je mala tako živčna, da se hoče po 12x dojiti... A potem je nemirna samo, ko je skupaj s tabo in taščo? Mogoče pa čuti tvojo napetost do tašče...

Tudi ko še nisem imela  otrok so mi vsi govorili, kako ne bom mogla sama vsega, ko bom imela user posted image .
Pa ni nobenih problemov - res pa nisem sama za vse, saj sva vendar dva! In glede na to, da ne komplicirava, se mi zdi, da tudi z dvema ne bo problemov.  Saj to je fora življenja - da lahko vsakodnevno življenje brez nekih hudih naporov folgaš brez neke dodatne pomoči.
To sem tudi jaz govorila, ko sem imela samo enega otroka. Še danes ne maram pomoči, vendar imam veliko srečo, da imam zdrava otroka, ki se razumeta med seboj, da sem jaz zdrava, da ima partner službo, da nimamo nobenih težav... Pa še vedno pride trenutek, ko je treba na hitro nekomu poriniti v varstvo vsaj enega otroka - bolezen enega od otrok, moja ali partnerjeva bolezen, službene in druge obveznosti. Še vedno zatrjujem mami, da ni treba, da nam kuha kosilo ob sobotah in nedeljah, ona pa kar vztraja, da se drugače nebi nič videli. Potihem pa se zavedam, kako je dragocena ta usluga, saj imamo tako celo sobotno in nedeljsko dopoldne za naše sprehode, sploh pozimi je super, ko je sonce toplo itak samo opoldne, po kosilu pa grejo otroci spat in se zbudijo že v temi. Če pogledaš še z druge strani - hkrati opravimo kosilo in obisk pri babici. Ona je v glavnem zadovoljna.

Ne zdi se mi pa, da bi se morali videt tolikokrat kot bi pasalo njej, ne glede na to, kolikokrat bi pasalo nama. nama bi pasalo 1x na 14 dni, njej pa čim bolj pogosto, zato smo naredili kompromis 1-2x na teden. Tudi s prijatelji se vidimo tolikokrat, ko vsem paše, zakaj bi bilo to tako čudno?
Meni ni to nič čudno, ker jaz imam ta problem rešen. Vse ljudi vidim tako pogosto, kot si jaz želim in kot si želijo oni. Očitno je čudno tebi, zakaj tašča ni zadovoljna s tem, da sta ji odmerila en obisk na teden, če pa bi ona rada videla svojo vnučko večkrat.

Veliko si napisala, ampak jaz v vsem vidim samo eno iskanje razlogov, zakaj se ne morete večkrat dobiti s taščo. Očitno se ne razumeš ravno z njo, ker sicer bi imela željo se srečati z njo večkrat kot 1x na 14 dni. Čudno se mi zdi tudi, da ima tvoj lubi solzne oči, ko jo vedno znova zavračata. Mogoče bi on sprejel nekaj njene kao pomoči, da bi bila ona zadovoljna in bi se večkrat videli, pa noče, ker ti vztrajaš pri tem, da je ne rabite? Verjamem, da mu je hudo, ja.
Razumem te, če ti ni do njene družbe in vtikanja v tvoje življenje, ne razumem pa, zakaj stokaš ker ni zadovoljna z redkimi obiski in da bi problem rada rešila.
Jaz samo upam, da bom otroke vzgojila tako,  da si me bojo želeli videti več kot 1x na 14 dni in da bojo z veseljem sprejeli kakšno povabilo na kosilo ali sprehod, ne pa zavračali, da mi kao nočejo bit nič dolžni...

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 34
6.8.2008 21:39:07   
kvaražugon
Vsak človek po svoje čuti svoj osebni prostor, tudi otrok. Če vidim, da mojemu otroku vdiranje v njegov osebni prostor ne paše, sigurno zaropotam. Ljubezen se ne kaže z vsiljevanjem, ampak s spoštovanjem in tudi otroka in njegov prostor ter njegova čustva je treba spoštovati.

Neposredna povezava do sporočila: 35
7.8.2008 7:29:18   
khurde
Ah, no, Sneguljčica, Ronja ni napisala, da rabi čas zase in za svojega, ampak za vse tri skupaj. In tudi jaz ne vidim razloga, zakaj bi svoje življenje spreminjali po meri tašče, ker se je njen drugi sin z družino odselil stran. Saj ji poskušaš pomagati, ko ima krizo in vse, samo jaz se ne bi - tudi če bi se še tako dobro razumeli - popolnoma prilagodila. Jaz se s svojo super razumem, lahko rečem, da bolje kot z mojo mami, pa je ne bi želela gledati na obisku trikrat tedensko, tako kot ne bi želela, da najboljša prijateljica visi pri meni non-stop. Pač, nekateri nismo tip človeka, ki bi se osredotočil le na eno osebo in le njej posvečal svoj prosti čas in prosti čas svoje družine.

Drugače glede cartanja in to (da ne bo popolnoma off-topic), pa bi jaz povedala naravnost, da pač človeku/otroku ne paše in naj ne silijo vanj, pa naj mu dajo prostora za dihat. Saj to, če je bitje malo, ne pomeni, da ne ve, kaj hoče. Samo (zaenkrat) še nimam izkušenj s tem.

(odgovor članu kvaražugon)
Neposredna povezava do sporočila: 36
7.8.2008 7:32:40   
ronja
Točno to, sprašujem, kako bi jo prepričala, da si najde kak hobi oz. nekaj, kar bi ji zapolnjevalo življenje, razen najine vnučke.

To, da bi si želeli, da pogosto pride, enostavno ni res. Pogovoril se je sicer lubi že milijonkrat in nikoli se ni nič spremenilo - zadnjič, ko je šel na teren, je ostala tu do 10h zvečer! Pa jo je vmes parkrat klical in ji direktno rekel, da naj gre domov. Ona pač tega noče slišat pa pika. Zakaj bi se kregala z njo? Rajši jo sprejmeva tako, kot je, če se ne da tega spremenit, pač spremeniva svoje vedenje.

Tudi to delava, da kadar potem lubi pride iz službe domov, pač nekam moramo šibat, da smo spet svobodni. Ampak prvič je to zdaj težko, ker jaz ne smem ne vem kaj počet, drugič se nama zdi pa malo trapasto, da morava bežat iz lastnega doma. Zakaj bi si to delala, če nama ni treba?

Ja, ko jo dava tja, seveda imava čas, vendar ga takrat dostikrat poizkušava izkoristit da narediva kaj. POleg tega nama pač čas enkrat na teden ni dovolj, žal, eni smo pač taki - že odkar sva začela hodit, tičiva skoz skup in nama je to pač enostavno všeč. Zdaj si organizirava tako, da pač on pelje malo tja in jo potem pride iskat, da je mala pri njej, ne pa da smo vsi skup tu. Ampak da bi bila mala pri njej 4 dni na teden, ne pride v poštev -tega si nihče od nas ne želi: ne lubi, ne mala, ne jaz. Sama je ne bosta pripeljala nazaj, takrat kot bi si midva želela, jaz pa ne bom 4 dni na teden brez svojega otroka. Nisem jih zato imela, da jih bojo samo babice vzgajale in rihtale.

Mala ni živčne, če je z njo, vendar če smo vsi skupaj, točno ve, da bo lahko pri meni, samo če se bo dojila in to izkorišča. če me ni, se pač ne more, kaj ni to logično?

Pri nas smo bili bolani že vsi trije - ni bilo dolgotrajno, vendar je bilo pa fejst. In smo kljub temu sfolgali. Tudi zdaj me ves čas prepričuje, kako rabim pomoč - samo kaj, ko jaz budalo tega ne vidimuser posted image . Se veda pride trenutek, ko rabiš varstvo - vendar pa tega trenutka ne mislim plačevat tako, da moram bit 4x na teden cel dan z nekom, s katerim mi pač ni za bit toooliko časa skup. Tudi ni ona edina, na katero lahko računam za varstvo in bi rada, da tako ostane. Če ljudi, ki se ponujajo, nikoli ne izkoristiš, potem se počasi odvadijo, nehajo ponujat in na koncu jim ne moreš rečt. Jaz mam pa rajši več rezerv in da se tudi vsi ti vsake toliko vidijo s tamalo, da jih je navajena - pa da jih tudi jaz vidim, saj jih imam tudi jaz rada.

Vsekakor mislim, da je za otroka najboljše, da ima srečne starše in če to zahteva, da se z babico pač vidijo max. 1-2x na teden, potem je ot najboljše. Kar se tiče pogostosti stikov, se čudim, da se ti to zdi malo - namreč kar sem se pogovarjala s svojimi prijateljicami in kar sem prebrala tu na rr, se redkokateri vidijo tako pogosto - večinoma je 1x na 14 dni - razen kadar živijo skup, kar mi ne.

Mogoče se ti zdi čudno, ampak nam je fino skup - in če imava 1x na teden koga od mojih staršev, 1x na teden mojega bratca, 1-2x na teden njegovadva in še navadno 1x na teden kaka prijateljica, je nam to vrh glave dovolj obiskov. Ostaneta 2 dni, ko smo vsi trije skup sami v miru - in to si pač želiva obdržat in ne, to se nama ne zdi tako veliko.

Meni je recimo lažje skuhat kot it tja na kosilo, sem prej gotova in imamo potem res prosto popoldne, nikomur se ni treba nič zagovarjat, jemo lahko kadar nam paše... pač zlata svobodauser posted image . Pa vseeno gremo, ker vemo, da ji to veliko pomeni - ampak da se pa nobenemu ne.

Stokam zato, ker sem upala, da bom dobila kak uporaben nasvet, kako naj ji pomagava na DRUGAČEN način - ne pa da enostavno rečeš, k*** gleda vaše življenje in vaše želje, če ji hočeta pomagat, se ji prilagodoiita, mala naj bo skoz pri njej, pa bo srečna. Ne, to pač ni sprejemljivo, ker hočeva bit tudi midva srečna in seveda nama je najina sreča prva.

Taščo imam sicer res rada in mi ni zoprna, se lepo razumeva, vendar si pač ne želim bit z njo več kot 1x na teden - tudi z mojo mami se vidiva 1x na 14 dni in z očetom prav tako, pa ga imam res fuuuul rada. Z bratom se res vidiva večkrat, pa tudi ne vedno, odvisno, koliko ima kdo časa. Ampak si to vsi želimo (tudi lubi mi sam dostikrat reče, če gremo k očetu ali če moj bratec pride kaj okoli). nje si pa tudi on ne želi gledat več kot 1x na teden. Mislim, da ni nujno, da se ne razumeš z nekom, če si pač ne želiš bit non stop v njegovi družbi. Tudi prej se nismo videli tako pogosto - 1x na teden max in je bilo vsem prav. Zame se zdaj ni nič spremenilo... Za preživljanje prostega časa sem si izbrala njenega sina, ne pa cele njegove familije zraven. Seveda super, da se razumemo in bi rada, da se še naprej vidimo, vendar je nam pač 1x na teden več kot dovolj.

Problem je bil lepo rešen in smo bili vsi zadovoljni, vendar se je spremenilo to, da se je pač drugi vnuček odselil, zdaj pa ima tašča preveč časa in bi rada, da mi prevzamemo njihovo mesto, česar pa si mi ne želimo.

Ja, kje si pa to prebrala, da ma moj lubi solzne oči??? Ona ima solzne oči, ko zavračava njene gospodinjske usluge, njene solze pa mene precej bolj ganejo kot njega, se mi zdi. Ker on pravi, da se bo pač morala sprijaznit, da se pogovorit z njo itak ne da, ker je res poskušal že celo leto in vem, da se z njim da  zmenit, sploh če se res hoče (in vem, da se je res hotel), toliko ga že poznam, poleg tega mi dostikrat pove, kaj sta se pogovarjala. On je še precej bolj odločen glede vsega tega, ker ve, kam to pelje. Tudi njegovemu bratu in njegovi ženi je bilo to preveč in ona je to reševala tako, da je vsake toliko odšla za 14 dni k svoji mami - zdaj pa so se očitno odločili za malo bolj dolgoročno rešitev in so se preselili.

Nam in nobenim od mojih prijateljic, ki imajo tudi otroke, se 1x na teden ne zdi redko!Do zdaj sem to slišala samo od tebe...

Neposredna povezava do sporočila: 37
7.8.2008 8:00:42   
ronja
Mimogrede, to se je pogovarjal on z njo; zadnjič, ko ji je bilo hudo, ker nisva želela, da nama ona pere perilo, jaz nisem  niti muksnila, ker nisem hotela nič posegat, navsezadnje mora zdaj on veliko več delat v gospodinjstvu, ker jaz ne morem vsega (recimo nosit opranega perila na balkon) in bi mu mogoče pomoč prav prišla, zato sem ga kasneje tudi to vprašala in mu povedala, da bom čisto razumela, če bi si želel pomoč. Vendar pravi, da ni šans in da sploh ni problem, da vse gre in da bi mel več dela, če bi moral hodit perilo iskat, ne zdi pa se nama fer, da bi ga moral vozit njegov oče, ki pa ni tako zelo navdušen nad tem, kar ga čisto razumeva (naredi, da se ne krega z njo, vendar sva videla, da mu je odveč vsakič skočit, kadar sta lubijev brat in žena kaj rabila in vozit tja perilo, itd...)

Pa da smo si na jasnem: tudi nanj lahko vedno računava in če kaj rabiva, je takoj pripravljen pomagat - ima pa rad tudi svoje življenej in se mu zdi brezveze, da bi tašča prala perilo za svoje odrasle sinove. Če bom rabila, da me pelje v bolnico ali ZD, bo vedno takoj prišel, samo pač se mu zdi prav, da smo samostojni pri gospodinjstvu - in nama tudi.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 38
7.8.2008 8:52:12   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: Marjeta3
Tast toliko časa išče njeno pozornost, da se nakoncu konača z cviljenjnem in solzami. Babica - moja mama pa jo ves čas lupčaka,

Tvoja cukrovka in stari starši preživijo premalo časa skupaj. Verjetno pač se obiskujete, a čas obiska je prekratek za vzpostavitev vezi med otrokom in starimi starši. Čas za to pride ko imajo stari starši otroka v varstvu.

Naš je ponorel, če so vanj silili. Babi ga večkrat ima v varstvu in sta navezala stik, da se rad tudi objame, deda je edini, ki lahko vanj sili - je nekako enake pameti user posted image (pride to z leti). Mama in Ata pa imata veliko vnukov (vseh starosti) , tako da ne čutita neke silne potrebe po stiskanju.

(odgovor članu Marjeta3)
Neposredna povezava do sporočila: 39
7.8.2008 8:55:31   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: Marjeta3
...z cviljenjnem in solzami. .... kako to teži mali ...

No, ampak v bistvu je to nasilje, a ne. Nasilno vdiranje v otrokovo zasebnost. Nič dobrega za osebnostni razvoj otroka.

(odgovor članu Marjeta3)
Neposredna povezava do sporočila: 40
7.8.2008 9:18:34   
GB
Bom samo rekla oz. napisala, da si lahko srecna da imas babico , dedka , tasta , tasco ki izkazujejo ljubezen tvojemu otroku. Jest in moja mala hcerkica sva predalec od vseh in sploh nevem, ce bo kdaj spoznala pravo ljubezen starih starsev. Zal user posted image user posted image user posted image

Sveti Angel varuh moj,Bodi vedno Ti z menoj, noc in dan mi stoj ob strani vsega hudega me brani . Prav prisrcno prosim Te, varuj me in vodi me

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 41
7.8.2008 9:26:15   
Splet.Ka
Mi imamo kup sorodnikov, ki mislijo, da morajo siliti v otroka. Ampak na srečo jim moja dveletnica že od nekdaj da vedeti, da ji to ni všeč.

Najbolj hecno je, da vsi, ko jo vidijo, že od prvih dni naprej, želijo neko stiskanje...daj pridi sem, da te stisnem, daj mi jo malo, da jo malo stisnem. No, že ko je bila novorojenček, je sovražila to stiskanje v nadišavljenih naročjih. In je lepo začela zverinsko jokat.user posted image  

Zadnje čase pa je popularno: "A mi daš enega lupčka!" In mala lepo odgovori: "Ne!" In je.

Ko je koga vesela, to pokaže na svoj način. Ga pokliče, povabi k kaki dejavnosti, prime za roko in odpelje, včasih pa se sredi igranja obrne, pride k šloveku in ga objame in se nasmehne. Vedno sama od sebe, nikoli na ukaz.

Cvetim...

(odgovor članu GB)
Neposredna povezava do sporočila: 42
7.8.2008 9:39:16   
bumerang
Berem in berem dialog med ronjo in sneguljčico in se sprašujem, zakaj se ronja sploh zagovarjaš.
Ti si odrasla oseba, zasnovala si svojo družino, prav tako tvoj mož. Vidva sta družina, primarna družina, vajini starši ostajajo samo še starši. To je njihova naravna vloga. Da te rodijo, vzredijo in vzgojijo in pustijo oditi. Tako poteka razvoj živih bitij.
In vsak starš, ki je normalen, bo pustil, da otrok odraste (v vseh pogledih) in se osamosvoji. In ga pustil, da živi svoje življenje. Brez pretiranega vtikanja v življenje otrokove nove družine, vsekakor pa ne na lastno pobudo.

Tole kar tvoja tašča počne je navadno čustveno izsiljevanje in nesprejemanje svojega otroka kot odraslega človeka.

In ne, stari starši nimajo neomejene pravice srečevanja svojih vnukov in vnučkov, njihova pravica se konča tam kjer se začne pravica družine po lastni zasebnosti in primarnosti. Meja pa je različna od družine do družine.
Razvojna naloga starih staršev je, da to mejo spoznajo in se tega držijo. Če tega ne zmorejo podzavestno, potem naj se v to prisilijo.
A naj se zato, ker se nimajo kam dati in česa početi, razbije primarna družina? 

Večini novodobnih staršev kar fajn paše, da jim mame in tašče perejo gate, kuhajo kosila in čuvajo otroke vse do takrat, ko morajo otroci v posteljo.
Ampak to ni normalno. In ni zdravo. Za nobenega od udeležencev treh generacij.

Ustavi se in prišel boš!

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 43
7.8.2008 10:28:02   
ronja
khurde, točno to: rabimo čas, da smo vsi trije skupaj, ne samo da sva sama! Nam se je pač fino skup igrat in tudi kadar je kdo tečen, smo še vedno radi skup. Tudi se nama ne zdi način, da daš otroka vsakič, ko malo zateži pač stran - tako ga nikoli ne spoznaš in ne veš, kako reagirat v kaki situaciji.

Ja, imaš prav: rada bi ji olajšala krizo, ker vem, da ji je hudo, ker so se odselili, ampak ne na račun naše družinice in naše svobode. Rada bi ji pomagala, da bi našla še kak drug smisel življenja, saj življenje vendarle niso samo vnuki in gospodinjstvo odraslih otrok! Sem vesela, da je še kdo tak, ki pač ne bi bil 4x tedensko z enim in istim človekom - jaz bi se tolikokrat videla v prostem času samo s svojim lubijem in otroki, z ostalimi pa manj.

bumerang, sem vesela, da me nekdo razume. Ni mi vseeno za taščo, ker jo imam res rada, čeprav se ne strinjam z njenim smislom življenja in mi je hudo, ko vidim, da trpi. Ampak se zelo močno strinjam s tabo, da tak način življenja, ko ti mama ali tašča rihta gospodinjstvo in otroke sicer marsikomu paše, ni pa normalen, niti ni prav.

Meni se zdi nenormalno to, da je ona tako zelo žalostna, kadarkoli rečeva, da super voziva in da ne rabiva nobene pomoči in da veva, da lahko računava nanjo in bova 100% rekla, če bova kaj rabila. Pa saj si ja vesel, če gre otroku dobro in nič ne rabi! Če lahko sam zase skrbi - a ni to ja namen - končni cilj tega, da imaš otroke, da so na koncu sposobni sami zase skrbet, si najdejo partnerja, ki ga imajo radi in lahko skrbijo tudi za svoje otroke? 

Se strinjam, da so te solze čustveno izsiljevanje, to je ugotovil že moj lubi in vem, da ima prav ampak vseeno mi ni vseeno, če ji je hudo. Pa čeprav se zjoka zato, ker ne pustiva, da pere najino perilo. Ampak bi ji rada pomagala, če bi lahko - ampak ne na tak način, da smo skoz skupaj, ker potem bova pa midva jokala.

Nekaj časa je hodila na angleščino, začela delat še kaj drugega in je kar zacvetela, prav videlo se je, da je bila bolj srečna - končno se ji je nekaj dogajalo, nekaj, kar ji je bilo všeč... Moja dva imata tudi še en kup drugih stvari, pa nimata zato nič manj rada tamale in se vsaj na očeta lahko ravno tako zanesem...

sneguljčica, ti si želiš, da boš otrokom privzgojila občutek dolžnosti, da se vidite več kot 1x na teden oz. da si bojo to celo želeli bolj kot biti samo s svojimi partnerji in otroki in s svojimi prijatelji. Jaz pa si želim, da bom imela tudi kasneje v življenju še kaj za počet in se ne bom obešala na tele moje ljube otroke in bom sprejela to, da so odrasli in imajo svojo pot. Imamo pač zelo različne želje... Seveda pa jim bom vedno pomagala, če bodo rabili. Vendar pomoč in vsiljevanje nista eno in isto.

Meni je zelo všeč, ko mi oče vedno reče: pridite, kadar hočete, nikakor pa ne iz obveznosti - nikoli vam ni treba! On je namreč sovražil pri svojem očetu in tastu, ki sta težila, da morajo prit in to dobro razume. Pa gremo k njemu res radi! in tudi mi ni noben problem mu rečt, če kaj rabim in vem, da mi bo vedno pomagal - in obratno, seveda, tudi jaz sem mu vedno pripravljena pomagat, če kaj rabi.

(odgovor članu bumerang)
Neposredna povezava do sporočila: 44
7.8.2008 11:01:42   
ronja
GB, ne bodi žalostna, ni vse v kvantiteti: jaz sem eno svojo babico videla zelo malo, ker so živeli daleč, pa mi je dala zelo veliko, še zdaj se zelo dostikrat spomnim nanjo, pa je umrla, ko sem bila stara 7 let. Naučila me je plest, pečt sladkarije, vedno je stvari pripravljala z ljubeznijo in nežnostjo,... Rada jo imam še vedno.

Z drugo smo se bili veliko več skupaj, pa se nanjo praktično nikoli več ne spomnim, čeprav sem bila že globoko na faksu, ko je umrla in sem jo seveda hodila vsak dan obiskovat v bolnico,... In smo bili včasih po 14 dni pri njih. Meni ni pustila nič omembe vrednega, nobenega res dragocenega spomina. Prva pa veliko, pa čeprav je za to imela veliko manj časa...

(odgovor članu GB)
Neposredna povezava do sporočila: 45
7.8.2008 17:54:14   
sneguljčica

sneguljčica, ti si želiš, da boš otrokom privzgojila občutek dolžnosti, da se vidite več kot 1x na teden oz. da si bojo to celo želeli bolj kot biti samo s svojimi partnerji in otroki in s svojimi prijatelji. Jaz pa si želim, da bom imela tudi kasneje v življenju še kaj za počet in se ne bom obešala na tele moje ljube otroke in bom sprejela to, da so odrasli in imajo svojo pot. Imamo pač zelo različne želje...

user posted image
kakšna dolžnost, vzgojila bi jih rada tako, da se jim obisk pri meni ne bo zdel dolžnost. Zakaj jaz nebi smela biti del njihovega življenja, ampak samo neko nujno zlo - obisk enkrat na teden. Zakaj misliš, da če vidiš starše več kot enkrat na teden, da si želiš biti z njimi bolj kot s svojo družino in prijatelji.user posted image  To pomeni samo, da jih imaš rad in se dobro počutiš v njihovi družbi. Da ti niso nadloga in ne komaj čakaš, da opraviš obisk, ker ne počnejo tistega, kar ti misliš, da bi morali.
Ne vem kako ti bo uspelo v življenju še kaj za počet, če že zdaj vztrajaš, da čas preživljate sami s svojo družino. In kako se bo otrok osamosvojil, če ima privzgojeno dolžnost, da mora preživljati čas samo s svojo družino?

Zdaj pa te ne razumem, zakaj pogosto druženje s starimi starši obravnavaš kot napačno vzgojouser posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 46
7.8.2008 18:34:16   
ronja
sneguljčica, daj še enkrat preberi moj post: otrok vsekakor ni samo z menoj in očijem, vsak dan gre na sprehod, samo pač ni to vsak dan tašča, imam pač rada več ljudi in ne samo nje. Zakaj pa moji starši in moj brat ne bi imeli pravice videt nje in mene? Zato ker se tašča zdaj nima kam dat? Ne vem, meni to ni logično! Ne vem, zakaj bi eni starši imeli večje pravice - saj jo že tako več vidijo, ker pač bolj težijo, ampak še večijih razlik na račun svojih pa ne mislim delat.

Hkrati praviš, da želiš, da tvoji otroci tudi v odrasli dobi preživljajo s tabo ogrooomno časa (4x na teden je res ogromno), po drugi strani ti pa ni jasno, da bi midva bila z najino malčico skup vsak dan... Pa je komaj eno leto stara!

Dan ima pač samo 24 ur in teden 7 dni in če 5 dni porabiva za vse obiske, nama ostaneta 2 dneva, ko smo sami in to se nama ne zdi preveč, ne. Pa očitno nisem jaz čudna, glede na drugo temo in glede na vse prijateljice in prijatelje, vsem je to nekak normalno - tudi mojim staršem.

Kdo pravi, da je obisk nujno obveza? Z mojimi se vidimo samo ko vsem paše, ker nama nihče teži, da se moramo videt. Če je pa obiskov več, kot jih ena stran želi, potem postanejo obveza, "as simple as that"!

Neposredna povezava do sporočila: 47
7.8.2008 21:33:42   
Sonnja
ko bi moj tast vsaj enkrat popestoval mojega sinka.

(odgovor članu Rubin.)
Neposredna povezava do sporočila: 48
8.8.2008 8:30:06   
ronja
V življenju mi uspe počet marsikaj ravno zato, ker nimamo obiskov vsakih staršev 4x na teden - to bi bilo 12x na teden, če bi se to vsi spomnili (njegova dva in moja mama in moj oče, ki sta ločena - zakaj bi onadva imela manj pravic do vnučke mi še zdaj nisi odgovorila - če bi pa imela enake, potem bi imeli obiske 12x na teden)... Ne hvala.

Mislim zato, ker potem nimaš več časa za svoje prijatelje - ali pa ti povabiš starše in prijatelje skupaj? Ne vem, meni moji prijatelji dostikrat povejo kaj zaupnega, kar mi pred starši gotovo ne bi. In to je zame smisel prijateljstva.Da lahko računaš na prijatelja, ne da ti mamo sabo vleče na vajin sprehod.

Meni so moji in njegovi starši všeč, ampak mi je enkrat na teden dovolj. Njemu so njegovi starši všeč, ampak bi se najrajši z njimi videl še manj kot enkrat na teden, z mojimi se rajši vidi, ker je pač navadno bolj zabavno.

Hehe, ti boš otroku privzgojila, da se bo hotel tudi v odraslosti videt po 4x na teden s tabo in mi pridigaš o tem, da bo moj otrok preveč navezan name, hehehe, sori, ampak tole je pa preveč smešno, da bi se sploh spuščala v debatouser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Zakaj ne bi skoz visela s starimi starši? Zato ker smo odrasle osebe s svojo družino in svojimi prijatleji in svojim življenjem. Drugače pa je z otrokom, malčkom, ki pač še rabi svojo družino in ga ne moreš pustit, naj si sam pere in kuha - a je to res tako težko razumet???user posted image

Neposredna povezava do sporočila: 49
8.8.2008 8:41:59   
maruškaŠ
IZVIRNO SPOROČILO: sneguljčica

sneguljčica, ti si želiš, da boš otrokom privzgojila občutek dolžnosti, da se vidite več kot 1x na teden oz. da si bojo to celo želeli bolj kot biti samo s svojimi partnerji in otroki in s svojimi prijatelji. Jaz pa si želim, da bom imela tudi kasneje v življenju še kaj za počet in se ne bom obešala na tele moje ljube otroke in bom sprejela to, da so odrasli in imajo svojo pot. Imamo pač zelo različne želje...

user posted image
kakšna dolžnost, vzgojila bi jih rada tako, da se jim obisk pri meni ne bo zdel dolžnost. Zakaj jaz nebi smela biti del njihovega življenja, ampak samo neko nujno zlo - obisk enkrat na teden. Zakaj misliš, da če vidiš starše več kot enkrat na teden, da si želiš biti z njimi bolj kot s svojo družino in prijatelji.user posted image  To pomeni samo, da jih imaš rad in se dobro počutiš v njihovi družbi. Da ti niso nadloga in ne komaj čakaš, da opraviš obisk, ker ne počnejo tistega, kar ti misliš, da bi morali.
Ne vem kako ti bo uspelo v življenju še kaj za počet, če že zdaj vztrajaš, da čas preživljate sami s svojo družino. In kako se bo otrok osamosvojil, če ima privzgojeno dolžnost, da mora preživljati čas samo s svojo družino?

Zdaj pa te ne razumem, zakaj pogosto druženje s starimi starši obravnavaš kot napačno vzgojouser posted image

A tvoj mož tudi uživa v tem, da se s tvojimi starši vidite 4x tedensko?

In to, da se bodo otroci non stop vračali k tebi - lahko dosežeš tako, da otroke priklepaš nase, kajti normalna odrasla bitja svojih staršev ne rabijo videt 4x na teden, pa četudi jih imajo radi. Midva se razumeva tako z mojimi kot z njegovimi starši, v njihovi družbi nama je prijetno. Včasih se na obisku zadrživa dlje kot sva planirala in nama časovno hodi narobe, vendar pa je to prijetno dokler je redko in ne nonstop.

Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

PROSTI ČAS
mamamajča

Kadar podnevi otrok spi, se samostojno igra, vi:

hitro preverim, kaj je novega na forumih, facebook-u (32%)

prižgem TV in se malo uležem (11%)

si skuham kavo, pregledam pošto, reklame (17%)

čistim, pospravljam, kuham, ni prostega časa! (39%)

Število vseh glasov: 270

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!