Blacky30
|
IZVIRNO SPOROČILO: Medeja75 No, se moje skromno mnenje. Zahodni kapitalisticni sistem zagotovo ne more funkcionirati drugace, kot sedaj: vse vecji nadzor, vse vecja uniformiranost, pravila, kazni, GPRS sistemi, satelitski nadzor.... Ljudi je treba obvladati, da ti dobro sluzijo. Jim vzeti zdrav razum in intuicijo tam, kjer je to potrebno. Kam pa pridemo, ce vsak dela nekaj po svoje? Ce vsak razmislja po svoje? Ceprav mislimo, da smo svodobni, da demokracija nikoli ni bila vecja, ampak drage moje, to je samo navidezna realnost. Konec koncev tudi jemo tisto, kar nam "dajejo" oglasi! In rojstvo otroka? Ista stvar. Zadevo je treba sproducirati v tovarni, ga popisati, mu dati nalepko.. morda kmalu celo cip. No, namenoma sem malo bolj provokativna. Ampak dejstvo je, da tako zivimo. Smo del tega. Del crede. To je to.. Tale Wilma je imela "jajca" pogledati cez. Kapo dol, bom rekla jaz. Ali je to obsojanja vredno? Seveda, ker ne gre s credo in to je treba obsojati. Kam pa pridemo, ce kar vsaka po svoje zacne nalivati svoje banje in rojevati, kakor se ji zljubi? Kam bo sla kontrola? Kam bo sla pomembnost medicine, farmacije in vseh ostalih lobijev, ki na zalost tudi na tem podrocju sluzijo in razpredajo svoje lovke?? Ne, to ni prav. Wilma ne more naredita sama nekaj, za kar se je mozak v porodnisnici trudil ne vem koliko let na faksu in dobiva toliko in toliko place. Spet provociram... Dejstvo pa je, da smo tudi mi samo zivali. In velik del sveta se vedno zivi na ta nacin. Prvinstveno. In, ce zadevo do konca poenostavim, potem je porod res tako normalna stvar, kot je vsak pojav v naravi. Ze tisocletja, morda miljone let se dogaja. In samo v zadnjh stoletjih v rokah zdravnikov in medikamentov. Ali smo ljudje res lahko bolj pametni in sposobni od narave? Domisljamo si, da ja. Vendar se nam ta logika podira na vsakem koraku - npr. podnebne spremebe, ce hocete tudi komplikacije v vezi s porodom. Popolnoma jasno pa je nekaj. Da tudi v naravi obstaja nek majhen delez primerov, kjer gredo stvari narobe. Ko zival iz tega ali onega razloga umre, oz. se to zgodi njenemu potomcu. In, ker je bila Wilma odgovorna, je naredila vse, da bi se tej moznosti izognila. Torej, ne porod doma za vsako ceno, ampak premisljena odlocitev in odhod v bolnisnico, v kolikor bi bilo to potrebno. Se enkrat - to je vec kot odgovorno dejanje. Priznanje, da morda le ne bo imela vseh niti v svojih rokah in, ce bo temu tako, pripravljenost na pomoc sodobne civilizacije. In se za konec... Jaz osebno se za kaj takega ne bi upala odlociti. Wilmo pa seveda obcudujem. Razlog je zagotovo v mojih spranih mozganih, katere je sistem uglasil na svoje zeljene frekvence. In, ce se primerjam z zivalskim svetom, kot sem omenila ze zgoraj... Na zalost smo zahodnjaki postali bolj ko ne taksni, kot zivali, ki zivijo v ujetnistvu. Bodisi v zivalskem vrtu, ali na domacem dvoriscu. In le-tem je v veliki vecini odvzeta samostojnost in celo sposobnost delovati v skladu z naravo in s tem, za kar smo bili ustvarjeni. In tukaj jaz vidim predvsem problem. Da stvari morda le ni bi mogla izpeljati do konca, ker so zadeve ze prevec zakoreninjene v nas. Smo morda ze celo prevec pomehkuzeni. Na zalost je v tem delu sveta bolj malo Wilm, ostale pa nekako cepljamo za credo in, ce si upamo, v okviru te crede poizkusamo najti kaksno svojo prav posebno barvo, ki bo morda le malo odstopala od povprecja. Jaz bi si zelela, da jih bi bilo vse vec. Ker potem bi nazaj dobivale moc in kar je se bolj pomembno, vero v to, da zmoremo, da smo del narave. Wilma, cestitam. Ostalim, ki ste bile pa bolj proti temu dejanju, pa brez zamere. Lep dan! Medeja Se strinjam s teboj, popolnoma.
|