ronja -> RE: soba (2.8.2008 13:24:29)
|
Če sem prav razumela hodiš s starejšim bratom pol leta in si pri njegovih urejata stanovanjce - zaenkrat je to soba s kuhinjo, mlajši brat/sestra tvojega lubija pa ima v hiši staršev še eno sobico, čeprav se je že preselil/a na svoje. PO moje bi bilo fajn, da začneta razmišljat, da starši niso dolžni dat svojim otrokom hiše ali stanovanja, ne dveh sob, ne podstrešja, ne karkoli. Dolžni so jih spravit h kruhu, dokler se otrok redno šola, kar pa je pri vas verjetno že zgodovina. Seveda starši navadno pomagajo svojim otrokom še kasneje in če imajo možnost, jim ponudijo tudi prebivališče. Vendar pa to ni neka obveznost - kar dajo, je super, ni jim treba dat več kot dajo. Tudi po moje ni prav spravljat starše v kočljiv položaj, ko morajo enemu otroku nekaj vzet, da dajo drugemu - pa čeprav začasno in trenutno tega drugi ne rabi (po pravici povedano, nikoli ne veš, kdaj bo to rabil). To se navadno ne konča dobro. Spraviš jih v precep, ker bi radi, da je za vse otroke poskrbljeno in da imajo vsi nek "back up", če bi šlo kaj narobe, da lahko vedno pridejo domov. Zato pa gradimo Slovenci tako velike hiše! še vikendi morajo bit tako veliki, da gre vanje cela razširjena familija, kar je za moje pojme neumnost, ampak to je tista varnost, ki jo hočejo dat starši svojim otrokom, nimaš kaj. Po moje bi bilo veliko boljše, če bi se tvoj dragi prvi otrok šel sam zmenit s tem drugim otrokom - torej svojim bratom ali sestro - mu/ji razložil situacijo in ga/jo lepo prosil, če lahko tačas odstopi to svojo sobo. Bi bilo po moje veliko manj ognja v strehi kot če se to menita z očetom za hrbtom otroka, ki se ga to tiče in celo za maminim hrbtom. Sicer pa sva midva z lubijem 7 let živela v res mini sobici, spala na postelji 90x180, s skupno kuhinjo in kopalnico, bratec pa je ostale sobe oddajal. Pa mi nikoli ni padlo na pamet, da bi zahtevala še eno sobo za naju! In sva se imela super! Jaz se zaradi ene sobe ne bi šla kregat! Bi vprašala brata/sestro, če pa ne bi bil za, bi si rajši omislila kak paravent ali pregradno steno za kuhinjski prostor, če je tako vroče od kuhanja. Ali pa en mini poceni ventilatorček. Bolj rabiš brata/sestro kot pa sobo, po moje... Malo poglej še iz bratovega/sestrinega vidika: vidva dobita tam sobo in kuhinjo, souporabo kopalnice in še podstrešje, da si ga uredita. On/a nima tam nič, razen tiste male sobice, pa še to ji hočeta vzet... Lahko da se tako počuti. Če si v kratkem nameravata uredit podstrešje in praviš, da je to stvar 1 leta, potem pa sploh premislita, če se splača zaradi enega poletja skregat s celo familijo oz. delat med njimi razdor, pa še pri njih bosta živela... Se mi zdi, da smo včasih preveč razvajeni, potem pa nastradajo odnosi - in na koncu imata vse oz. v tem primeru sobo in potem še podstrešje - nimata pa lepih odnosov z bratom/sestro in mamo/taščo,... Ne vem, meni se zdi, da se ne splača!
|
|
|
|