mamuška
|
IZVIRNO SPOROČILO: Gina Aja, no to je pa nekaj precej normalnega za današnjo mularijo. Enostavno se ne znajo igrati potiho. Precej več kot polovica današnjih otrok funkcionira podobno glasno vsak dan vsako uro svojega bivanja. Manj kot se poslušajo, bolj se derejo. Važno je, da drug posluša njih. No, malo pretiravam, amapk v resnici bi v šolah morali dobiti dodatek na delo v hrupu , zdaj me vsaj razumeš zakaj. Veliko energije gre, da v prvih treh letih naučimo otroke vsaj približnega smiselnega poslušanja. Ker v glavnem so navajeni govorjenja v obliki kričanja. In ker se jim zdi, da jih nihče ne posluša, kar večina res ne, se pač derejo, da bodo bolj slišani al bog ve zakaj že. Samo tako to je v čist preveč primerih. Se 100% podpišem in čeprav naš ni vrtčar, ima do potankosti isti vzorec: sliši ne neič, sam pa tuli ko "črednk na paš" (pastir na paši), so včasih rekli. Pripravit ga do tega, da bo govoril z normalno jakostjo, je projekt zadnjih 2let, pa ko že ravno mislim, da ZDEJ nam pa je uspelo, POF! smo spet v fazi dretja od jutra do večera. Jaz ne vem, a je ta generacija tolikokrat preslišana, ali imajo tak hud občutek ogroženosti ali kaj smo starši zagrešili, da se nam mularijoa tako grozno predira? Jaz sem ga vlekal tudi že na ORL, da so mu sluh stestirala in menda sliši zelo dobro. Vedno bolj se mi dozdeva, da je to tuljenje in ne-slišanje problem koncentracije in pozornosti, ki jo je ta generacija nekje "pozabila" ali/in izgubila. Opažam, da dokler smo sami, še nekako uspemo držat sobno jakost, čim samo eden pride na obis, v roku 3 min vsi tulimokot živina. Ne vem, jaz sem v nedeljo mojega začopatila med igro "kdo se bo najbolj na glas drl". Pač spoliram tamauga in kolege, obrnme hrbet in čez 3 min spet posredujem, ker zdaj so se pa šli, kdo močneje brca v vhodna vrata (ki so mimogerede spodaj iz kaj vem kakšnega stekla!) . Da je ta igra mal "čudna", se je zdelo samo meni in možu, ostali so mirno gledali, ker "mularija se pač mora nekje zlaufat in stult". Meni je v bistvu prav hudo, kako se mulčki ne znajo čisto nič "pametnega" igrat, niti se ne dogaja več, da bi starejši v igro vključevali mlajše, tako da so strogo vsak zase ločeni, razen takih in drugačnih bojnih iger pa se niti ne znajo igrat brez pomoči odraslega . razen takelihneumnosti. Pri nas velja, da se v naselju ne prediramo na žive in mrtve, da so za to igrišča in jaz bi takole brezvezno dretje ob 7h zjutraj probala zreducirat na lep način.