Brez pigmenta (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naše zdravje

Sporočilo

alička -> Brez pigmenta (1.8.2008 9:08:09)

Ali ima kdo kakšne izkušnje z brezpigmentnimi fleki na koži. Menda se bolezni reče tudi kožna plesen, strokovnega izraza se pa ne spomnim.

Lani sem bila zaradi tega pri dermatologu, pa mi je rekel, da se stvari ne da uspešno rešiti. Predpisal mi je kremo, ki mi ne pomaga. Največ belih flekov imam po obrazu in ker sem po naravi zelo temna so še toliko bolj opazni.
Sem pa slišala, da se z jemanjem določenega zdravila da bolezen popolnoma pozdraviti.
Ali naj obiščem še kakšnega drugega dermatologa?

Hvala!

urskas -> RE: Brez pigmenta (1.8.2008 9:14:16)

Morda gre za avtoimuno bolezen VITILIGO.
Kot za vse odtale AI bolezni, tudi za to ne poznajo zdravila.

Več si lahko prebereš na: http://www.jana.si/zdravje&aiid=3078

gaya -> RE: Brez pigmenta (1.8.2008 9:37:43)

Dva taka flekca ima na ličkih moja 22 mesečna hčerka. Do tega trenutka jima nisem posvečala nobene pozronosti. Po prebranem članku sedaj vem, da je posledica njene bolezni- revmatoidni artritis.

Angellina -> RE: Brez pigmenta (1.8.2008 9:47:23)

Ni pa nujno, da gre za bolezen. A si se mogoče vsa poletja veliko presončila in ker si temnejše polti, predvidevala, da ne potrebuješ sončne kreme? Vsaj ne zaščitno in si uporabljala olja in podobne zadeve?
Če je slučajno to, potem je krivo sonce. Sončni žarki poškodujejo nezaščitene kožne celice in na določenih predelih se pojavijo fleki brez pigmenta. Za vedno, poškodovane celice se namreč ne morejo popraviti. Sama sem svoj čas imela službo na tem področju, tko da nekaj vem o tem.
Pa velikokrat vidim temna dekleta, ki zatrjujejo, da one pa ne potrebujejo sončne kreme in se veselo pajsajo na soncu, ob tem pa je njihovo telo posuto z brezpigmentnimi flekci. Ampak ne, one niso nikoli opečene [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]

alička -> RE: Brez pigmenta (1.8.2008 9:58:55)

Angellina, ja lahko bi bilo tudi to. Res se nisem nisem nikoli veliko sončila, me je pa lahko sonce opeklo na jadranju, kjer je zaščitna krema bila, če se je pa mudilo ujeti veter pa tudi ne. Priznam!

Čeprav glede na dednost - tamala ima že od od rojstva šopek popolnoma belih lask.

blanč -> RE: Brez pigmenta (11.8.2008 13:09:25)

Vitiligo, jaz  ga tudi imam. Najprej nekaj flekcov po rokah, zdaj se mi širi že po celem telesu. Čudežne kreme ni!!!! Jaz sem probala že vse od zdravstva do alternative in nič ne pomaga. Širi se s stresom in neravnovesja hormonov in je lahko tudi deden- v mojem primeru.
najbolje je, da se čimprej naučiš z njim živeti in čeprav je zelo, zelo hudo.
izogibaj se sonca, če pa že se namaži z največjim faktorjem, ker koža na teh delih ni nič zaščitena in lahko privede do kožnega raka.

blanč -> RE: Brez pigmenta (11.8.2008 13:10:23)

Jp, tudi šopek belih lask pomeni isto, kjer ni pigmenta, ni barve.

Gina -> RE: Brez pigmenta (11.8.2008 16:21:50)

Naš ta velik ima tudi to, pa se mu širi že skoraj na pol obraza. Je rekla zdravnica, da ni nič nevarnega. Krema ni pomagala.

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (14.8.2008 14:42:43)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

Felicita -> RE: Brez pigmenta (14.8.2008 15:41:32)

kožna plesen so glivice, medtem ko je vitiligo avtoimunska bolezen (če se ne motim)...
vitiligo je neozdravljiv (oz. se lajša simptome in se pazi pred nihanji imunskega sistema ki povzročajo izbruhe), kožna plesen je pa ozdravljiva z antimikotiki (oranozolom, canestenom, ...). vitiligo tudi zgleda drugače (razbarvana koža), medtem ko pri 'plesni' nastane izpuščajček barve kože oz. nekaj odtenkov svetlejši, z malo bolj grobo površino, in če ga oluščiš je spodaj občutljiva koža (stanjšana povrhnjica). če te opeče takrat ko imaš izpuščaj se seveda tudi pozna na koži...

blanč -> RE: Brez pigmenta (15.8.2008 9:51:02)

ja, razlaga pravilna[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

taši84 -> RE: Brez pigmenta (17.8.2008 19:46:43)

men se je ene par let nazaj pojavil čist majhen bel flek na palcu (drugi členek) in potem čudežno izginil. zdej pa se mi je pojvil na kazalcu in je dosti večji. je pa nastal ene dva meseca nazaj. študiram da bi šla h dermatologu.

soraia -> RE: Brez pigmenta (30.8.2008 11:48:50)

te lise so se sedaj pojavile pri mojem 2 mesečnem otropčku!

Pa ne vem, kaj to pomeni.

čaki -> RE: Brez pigmenta (30.8.2008 12:02:32)

jaz imam fleke po hrbtu. mislim da je vsako leto kakšen več.
kaj pa solarij v tem primeru??

blanč -> RE: Brez pigmenta (3.9.2008 12:34:41)

Če jih imaš samo po hrbtu, gre verjetno za plesen in se oglasi pri zdravniku, do takrat se je sončenju brez zasčite bolje izogibati.

Stran: [1]