Naja31 -> RE: Neizkusena! (31.7.2008 21:34:40)
|
Meni je delal obakrat zastonj, čeprav še nima licence, pa to sploh ni tako težko kot sem jaz opazla. Fora licence ni v tem, da G izmeri dolžino vratne gube, ker to zna vsak G z dobrim UZ, ampak da ima licenciran G med drugim tudi računalniški program, ki izračuna verjetnost za DS, ob upoštevanju tudi drugih parametrov, kot so starost matere in trajanje nosečnosti, ter vidnost oz. nevidnost nosne kosti, ne pa samo koliko mm je vratna guba dolga. Zato tudi ne moreš primerjati dolžin med seboj, ker so plodki različno veliki in različno stari ko se NS dela. Pregled NS temelji na tem, da so ugotovili, da se je pri plodih pri katerih v obodbju 12t do 14t nosna kost ni bila vidna, kasneje verjetneje razvil otrok z DS. DS je lahko deden, ni pa nujno. V 19t nisi mogla imeti NS ker je vratna guba na plodu odprta samo do 14. tedna. V 20t nosečnosti je ponavadi morfološki pregled, kjer G podrobneje pregleda vse plodove organe. Vse preglede z Uz, tudi Ns mora G vpisati v materinsko knjižico. NS je pregled, na osnovi katerega G izračuna verjetnost za DS in še eno kromosomsko nepravilnost, zdaj s ene spomnim katero. Če je verjetnost majhna , še ne pomeni da bo otroček zdrav, ravno tako če je izvid slab, ne pomeni da bo potem imel DS. Zanseljiv rezultat ti da samo amniocenteza, ki se dela v 17t (se mi zdi). A kakšne knjige o nosečnosti pa ne bi prebrala, če že sama priznavaš, da si neizkušena?
|
|
|
|