Pi-kica 1
|
IZVIRNO SPOROČILO: Gina Jaz tudi dosledno ločujem vse, kar se ločevati da. Stanujem v zaselku s 13. hišami, pa imamo kontejnerje. Tako da kakšna občina se trudi, druga se pa ne. V tem je razlika. Se pa sprašujem, po letih ločevanja, kakšen je smisel? Včasih sem ga videla, zdaj ga ne. V bistvu vidim smisel ločevanja plastike zgolj v tem, da ne onesnažujemo in obremenjujemo okolja s tistim, kar strupenega od plastike ostane, če se le ta valja na naši ljubi zemlji. Če se omejim na papir in plastiko: - Recikliranje plastike je ne vem kolikokrat dražje od pridelave plastike. - Recikliranje papirje je še ne vem kolikokrat dražje od recikliranja plastike in seveda tudi od proizvodnje papirja direktno iz lesa. Vem, boste rekle, da bo zmanjkalo nafte dolgoročno, pa da šparamo z lesom... vse to je res, ampak a ne bi bil mnoooooogo boljši ukrep od ločevanja odpadkov ta, da teh odpadkov sploh ne bi pridelali: - da ne bi kupovali plastenk s pijačami, ki sploh v bistvu niso zdrave - da bi kupili samo 1 večjo plastično embalažo namesto petih malih (saj so tudi vsi šamponi in kremice, pa ostale reči pakirane v plastiki) - da ne bi uporabljali na milione plastičnih vrečk za vsako figo - da ne bi zavijali vseh proizvodov, ki jih veselo vsakodnevno kupujemo že proizvajalci v tri plastike, pa še v kartonski ovoj - da bi zavrnili masovno tiskanje ton in ton papirja za nepotrebne reklame in ovitke -.... Taki in podobni ukrepi bi po moje mnogo učinkoviteje ščitili svet pred plastiko in njenimi ostanki in pred porabo papirja. Zato jaz zadnje čase bolj gledam na to, da ne ustvarjam tako velikih gmot tovrstnih odpadkov. Težka je, saj živimo v plastični dobi. Razmišljam in ravnam podobno, kot ti. Trudim se, da teh odpadkov čimmanj pridelamo, tisto kar pa je, pa dosledno ločujemo, čeprav moramo smeti odpeljati na zbirno mesto.
|