nekaj vprašanj (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

Claudi -> nekaj vprašanj (21.7.2008 9:56:29)

Lep pozdrav punce!
Sem na polovici prve [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image] in imam nekaj bolj ''uradnih'' vprašanj, malo sem že gledala, bi pa vseeno rada še bolj za ziher vedla.Hvala vsem za odgovore oz mnenja...

1.Če prav vem moram vse urejati na CSD?Porodniška, očetovstvo, paket ob rojstvu, otroški dodatek....je še kaj?Se vse to ureja pred rojstvom otroka ali kaj po rojstvu?Tok da sem mal na tekočem[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

2.S fantom živiva skupaj, nisva poročena, tu sva prijavljena začasno, oba pa imava stalno prebivališče drugje.Kako je potem z otrokovim prebivališčem in s priimkom?Se da urediti da je otrok tudi na tem prebivališču, ali mora biti na stalnem?Priimek bi pa dala mojega, ali pa oba?
Aja pa še to, moram it na CSD v moj kraj ali lahko to urejam tudi kje bližje?

3.Kako se izračuna porodniško?Povprečje zadnjih 12 plač?To brez prevoza in malice ter ostalih dodatkov , samo osnovno plačo?Da mal vem kok lahko pričakujem, že prej nism mela lih nevem kaj, zdej pa tud po moje ne bo.

4.Kaj pa z regresom?V tej firmi sem zaposlena že dve leti, od decembra 07 pa za nedoločen čas.Sem pa zdele že slabe  tri mesece na bolniški, nevem ali bom do konca ali ne, vrjetno ne, ginekologinja mi jo predpisuje, komisija mi pa ne odobri[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

hvala vam, vas berem, papa

kristinaj -> RE: nekaj vprašanj (21.7.2008 10:10:03)

jaz sem lani vso potrebno dokumentacijo uredila na csd pred rojstvom otroka. teden po rojstvu sva šla na matični urad, da je partner priznal očetovstvo...

kar se naslovov tiče sem jaz stalno pri naših doma, on pri svojih, tamala je prijavljena stalno pri meni doma ima njegov priimek, jaz sem začasno prijavljena pa tam kjer dejansko živimo....
noben glede tega ne komlicira...... razen, če boš otroka začasno nekje prijavila rabiš dovoljenje partnerja oz. mora it s tabo.

urediš na csd kjer imaš stalno preb...

kar se tiče porodniške, vzamejo zadnjih 12 plač, izračunajo neko povprečje in je.... jaz sem imela par evrov razlike z mojo plačo.....

AnciM -> RE: nekaj vprašanj (21.7.2008 10:14:58)

1. Vse urejaš na CSD. Za paket in svojo porodniško urediš do nastopa porodniške (isti formular). Oče svoje papirje lahko sicer odda prej, vendar mora prinesti potrdilo o rojstvu otroka. Vsekakor pa najkasneje dan pred nastopom očetovskega dopusta. Za otroški dodatek pa imaš čas 3 mesece po rojstvu in ti povrnejo za nazaj. Potrebuješ pa otrokov EMŠO, za katerega pa nevem kdaj ga dobiš. Verjetno skupaj z rojstnim listom v roku 1 meseca po porodu.

2. nevem, ker sem poročena.

3. Najlažje si boš izračunala, če greš na internetno stran od CSD Šiška in tam vtipkaš svoje bruto plače (brez hrane, vožnje in ostalih dodatkov). Na plačnem listu ti lepo piše, kaj se šteje v tvojo bruto plačo in od česa so bili plačani prispevki.

4. Regres ti vseeno pripada. Saj je ta pravica vezana na dopust. Če imaš dopust imaš tudi regres.

15.7. -> RE: nekaj vprašanj (21.7.2008 10:21:24)

loh mu das oba priimka, vendar se mi zdi da mores jit ocetovstvo potrdet na csd. no on ga more jit, ti gres pa z njim.

sazi -> RE: nekaj vprašanj (21.7.2008 13:07:56)

so ti ostale na večino odgovorile, nič pa nisi spraševala o priznanju očetovstva, ki je potrebno, če nista poročena. To se lahko uredi pred lai po porodu - vsekakor je bolje prej, ker potem vprašanje, koliko boste lahko letali naokrog, ker morata biti prisotna oba. To se še pred rojstvom pomeni na CSD, kjer se to tudi uredi.
Mali mora imeti stalno bivališče na stalnem bivališču enega od staršev, kje drugje pa ne. Začasno imate pa lahko vsi skupaj. Za kasneje pa le uredite, da boste imeli skupno stalno bivališče tam, kjer živite. Pride do komplikacij, če želi starš, ki nima istega bivališča kot otrok izkoristiti bolniško za nego otroka - mu ne pripada, če ne živita na istem naslovu.
Prav tako se glede priimka odločita sama.

Stran: [1]