Jedilniki (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Alergija



Sporočilo


Anonimen -> Jedilniki (14.7.2008 23:08:48)

Imam vprašanje; ker nisem vešča raznih jedilnikov iz prosene kaše, ajdove kaše, polente, raznih kosmičev (pa katere ste najprej uporabljale)mislim na kombinacije z zelenjavo in suhim sadjem in tudi kaj drugega, bi prosila, če lahko napišete kako pripravite razne jedi za vaše malčke. Hvala.




rumenasoncnica -> RE: Jedilniki (16.7.2008 19:51:27)

Tudi jaz nisem ne vem kaka kuharica, ampak pri kašah ne kompliciram kaj dosti. Danes je nas skoraj 9-mesečnik jedel bučke (soparjene in spasirane) zmešane s proseno kašo, ki sem jo ločeno skuhala do mehkega (pa nič miksala). Pa noter kapljico ali dve olivnega olja, zraven pa malenkost teletine, ki jo ta teden uvajamo. Enako delam z ostalimi kašami in rižem.
Kar se tiče kosmičev, pa bi tudi meni prav prišel kak nasvet, ker ne vem, kako z njimi - jih je dovolj samo namočit ali kaj prekuhat (recimo ovsene ali pirine)?




buček -> RE: Jedilniki (16.7.2008 22:33:58)

ajdovo kašo jaz ponavadi naredim na mleku z kakimi suhimi slivami...( nasi je ajda[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley11.gif[/image]razen na tak način jo je) naredim pa večkrat ajdove žgance ([image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley20.gif[/image]) zraven pa ali kako juho, zelenjavno omako ,obaro...
Proseno kašo z zelenjavo (korenček, paradižnik,bučke) ali kot zakuha v juhi, mineštri, tudi z mlekom in sadjem... najbolj pa je aktualna pečena prosena kaša z jabolki(bom napisala tudi recept) polenta z mlekom ali kot priloga jedem. ovseni kosmiči ,proseni kosmiči (mi imamo od alnature) pa so ponavadi za zajterk z mlekom (če naliješ vroče mleko se itak zmehčajo)

mleko pa mi uporabljamo riževo, se zdaj počasi uvajamo na kravje..



recept za proseno kašo  
proseno kašo skuhaš na mleku dodaš malo sladkora (žlica ali dve)
ko je kaša kuhana ji dodaš še rozine, jajce in žlico masla ali margarine in streseš v pekač. pečeš v pečici cca 20,30min (toliko da postane lepa zapečena skorja)vzameš iz pekača in na kašo daš naribana jabolka z cimetom in malo limonice. in daš nazaj v pekač in pečeš po občutku da se jabolka malo zapečejo.

upam da sem malo pomagala
 




izabella1 -> RE: Jedilniki (17.7.2008 14:10:45)

Proseno kašo jaz kuham na vodi, večjo količino, da zadostuje za par obrokov. Se lepo shrani v hladilnik in ostane par dni. Za obrok dodam le še pregomin ali pa kako toplo riževo/ovseno/sojino mleko. Včasih samo to, včasih še z dodatki suhih sliv, suhih marelic, rozin,...
Prav tako samo zalijem in dodam sadje pri ovsenih kosmičih (nič kuhanja).
Ajdovo kašo skuham skupaj z razno zelenjavo (korenje, cvetača, brokoli, grah, ... včasih več, včasih samo eno zelenjavo) Dodam kdaj meso (zajčka, piščančka, purana,...) in začinim s pripravljeno mešanico (zmiksano skupaj - sol, korenje, peteršilj in malo čebule) ali pa suhimi začimbami in soljo. Ajdovo kašo skuham tudi skupaj z jabolki, sladkam in malo potresem s cimetom. Dostikrat naredim tudi žgance, ki so dobri poleg zajčje/piščančje obare ali pa z mlekom.
Polento skuham na vodi in jo dam kot prilogo kaki zelenjavni omakici (iz bučk, korenja, ... ) ali pa le dodam mleko.

Jaz nisem nikoli komplicirala s tem, da so se stvari posebej kuhale (recimo zelenjava, meso in kaša, riž, krompir). Ji raje soriram na krožniku, dam na tri (ali dva) kupčka stvari, da recimo enkrat dobi v usta meso, enkrat prilogo...






Stran: [1]