Freycha -> Preveč maščob, soli in aditivov (11.7.2008 14:52:35)
|
Slučajno (no, prvič v življenju) vzamem Žurnal 24 in na naslovnici preberem, da ima Pivkina piščančja klobasa Njami kar 24,7% maščob, lahko pa bi jih imelo le 20%. Ta ugotovitev je prišla iz strani Zveze potrošnikov Slovenije. Zaradi tega ta izdelek ni primeren za otroke do 3. leta starosti, saj vsebuje čisto preveč adetivov. Ampak ta klobasa je v bistvu za malčke delana [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Prav tako sta mejno vrednost maščob presegli tudi Hermine Wech (perutninska klobasa) in Eurospinova piščančja posebna klobasa z 21%. Adetivi so škodljivi za otroke Med tem, ko so trije ptujski in en nemški izdelek vsebovali samo tri nujno potrebne adetive za trajnost izdelka, so jih imeli drugi celo do osem. Pri izdelkih Perutnine Ptuj so zasledili le konzervans, antioksidant in stabilizator mesne emulzije, ki spadajo med tehnološko nujne dodatke. Na drugi strani lestvice sta se znašla salama proizvajalca Meso in izdelki Žerjak in salama blagovne znamke Eurospin. Poleg omenjenih treh so njihove salame vsebovale še ojačevalec okusa, sredstvo za uravnavanje kislosti in zgoščevalno sredstvo. "Gre za dodatke, ki jih otroci med enim in tremi leti starosti ne bi smeli uživati" je povedala Petermanova, ki vsem bolj priporoča piščančji file. V pustem piščančjem mesu je namreč dvakrat več kakovostnih beljakovin in le odstotek maščob. Kar 15 od 18 izdelkov je imelo nepravilne deklaracije. Največ nepravilnosti je bilo ravno pri označevanju adetivov in njihovem poimenovanju. Čisto povsod nas že zastrupljajo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
|
|
|
|