Spet torta (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


pikalonca -> Spet torta (5.7.2008 14:55:06)

Dekleta prosim vas za pomoč.
V peki tort nisem ravno nova, ampak priznam, da torto potem na koncu vedno okrasim samo s stepeno smetano. Sedaj pa bom delala za krst torto in bi rada naredila malo drugače.
Glavno kar me zanima je, s čim se oblije torta, da izgleda kot bi bila plastična. A je to marcipan? Po moje ne. Sem na kulinariki vidla nekaj full lepih tort, pa se mi ne sanja kako so oblikovane.
No dajte mi kakšen nasvet glede okraševanja torte. Hvala.




*sato* -> RE: Spet torta (5.7.2008 15:40:45)

Tisto na kulinariki je najverjetneje ticino masa (eni rečejo tičina masa- ne vem, kako je prav). Vem samo, da se prodaja v 7kg pakiranju in da ni poceni, izgleda pa res fantastično. Jaz "oblečem" torte kar v marcipan, ki ga pobarvam s "schwartau" barvo za peko-imajo v večjih trgovinah. Nato razvaljam marcipan na peki papirju in dam na torto. Nič kompliciranega.




lex -> RE: Spet torta (5.7.2008 15:52:06)

Pikapolonica tudi jaz sem gledala te torte na kulinariki, pa se mi zdi, da je smetana ali čokolada še najbolj dobra. Saj zato pa je torta, da se jo poje. Z marcičem se da torto okrasit, sem si pa letos kupila prvič barve in sem barvala kar smetano in potem pisala po torti. Pa tudi risat se da na njo. Takole je zgledala torta za roj. dan moje male [img]http://shrani.si/t/2z/aH/3bnbFVmw/dsc02206.jpg[/img]
jaz mislim, da moreš imeti kar nekaj izkušenj s to maso. Malo pokukaj na forum kjer na veliko opisujejo postopke,... je še kar zakomplicirano




pikalonca -> RE: Spet torta (5.7.2008 16:58:53)

Hvala obema za odgovor.
sato zelo si mi pomagala. Priznam, da še nikoli  nisem slišala za ticino maso in sem zdaj poguglala in našla še marsikaj zanimivega in uporabnega. Med drugim tudi kako lahko sam doma narediš podobno maso in verjetno bom šla kar v akcijo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].
Lex tudi s teboj se povsem strinjam, da je s čokolado in smetano še najboljša, a kaj ko moj nemirni duh hoče še kaj novega ustvariti. Samo upam, da ne bom potem preveč razočarana. Tvoja tortica za Alino je bila pa prav ljubka, ampak saj pravim jaz bi nekaj več.




*sato* -> RE: Spet torta (5.7.2008 22:59:55)

http://www.youtube.com/watch?v=6H3xfXHZFKc&feature=related




pikalonca -> RE: Spet torta (5.7.2008 23:27:53)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] Superca. Priznam, da na YouTube nisem pomislila. Hvala, hvala,...sato.




pajčolanka -> RE: Spet torta (6.7.2008 6:57:48)

http://otokzakladov.mojforum.si/otokzakladov-about7641.html

edino kar se mi zdi pri teh tortah je da tele mase, tičina itd...niso najbolj dobre za jest...




Jessy -> RE: Spet torta (6.7.2008 20:08:16)

Tičino masa je enkratna za oblačenje tort in izdelavo različnih okraskov. Za delo z njo ne potrebuješ nobenih napotkov (podobna je, kot plastelin), edino to moraš vedeti, da moraš preprečiti stik smetane s tičino maso, zato moraš torto pred oblačenjem s tičino, namazati ali z marmelado ali s čokolado ali z masleno kremo. Zatem se jo postavi v hladilnik in nato oblečeš v tičino maso.
Za 7 kg mase sem odštela 52€ (Pekarna Vrhnika v Čurnučah). Najbolje je, če se odločiš za nakup, da poveš na kulinariki, da bi jo rada delila in se bodo hitro nabrale punce, ki bi jo odkupile, kar je ne boš potrebovala.

Meni osebno okus mase ni všeč, ker je izredno sladka, kot bi jedel sladkor v prahu. Nekateri jo obožujejo. Vsem povem, da komot pustijo maso na krožniku, ker meni je izgled torte tudi zelo pomemben, sploh za kakšne posebne priložnosti kot je birma, krst...

Tu si lahko pogledaš, kakšno krstno torto sem naredila svoji hčerki iz te mase, ter skoraj vse rožice in listke, ter tiste "lunce". Podobno sem naredila torto za birmo, ter pikapolonico in čebelo (ki bolj spominja na oso).
Ogledaš si lahko tudi postopek izdelave vrtnic in škrnicljev.

http://taia.moj-album.com/




pajčolanka -> RE: Spet torta (6.7.2008 20:53:13)

daj povej mi prosim...vidim da si pisala na torto s čokolado ne?
kako pišeš na torto s čokolado? ker si ful ne znam predstavljat me pa ful zanima. kaj to narediš iz peki paprija škrnecl al kako? kako da ni ful tekoče in da lahko tako lepo pišeš gor?
resbom ful vesela za razlago ker me resa zanima ampak se mi ne sanja.




pikalonca -> RE: Spet torta (6.7.2008 21:32:54)

Uau, super Jessy res lepe torte. Ne znam se odločit katera je najlepša. Ja za vnaprej se bom res probala s katero na kulinariki zmenit za delitev ticine mase, a sedaj sem že bolj pozna, ker rabim torto danes teden.
Tebi pa res vse pohvale za lepe torte.

Pajčolanka če dovoliš ti lahko povem kako jaz pišem s čokolado. Pač nad malim ognjem stopim čokolado, jo zlijem v polivinil vrečkico, en kotek malo odrežem in pišem.




pajčolanka -> RE: Spet torta (7.7.2008 7:33:08)

pikalonca hvala za odgovor! a pa ni to malo vroče za držat? pa malo pretekoče?
ma bo treba probat kaj čmo...




Jessy -> RE: Spet torta (7.7.2008 12:51:58)

Hvala za pohvale. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley9.gif[/image]

S čokolado jaz enako rišem, da jo dam v polivinilasto vrečko, nato pa zelo zelo malo odrežem, pa probam, če teče zadosti debelo in če je pretanko, še malce odrežem.

Čokolada ni prevroča, saj jo moraš staliti nad soparo in ne na direktnem ognju - tako dosežeš nižjo temperaturo. Jaz čokoladi dodam še malo margarine, ker je tako še bolj tekoča pri nižji temperaturi. Nekega razmerja pa nimam (delam od oka), ampak dam približno 1 : 4 (margarina : čokolada).




honey -> RE: Spet torta (7.7.2008 16:17:43)

Da ne bom odpirala nove teme, prosim vas za nasvet. Kako naj naredim torto - knjigo? Do sedaj sem vedno naredila okroglo torto. Zdaj pa bi rada naredila očetu za 60 let knjigo. Dobila sem že pravokoten pekač za torto in tudi to mi je jasno, da bom pekla biskvit 2x. Kako pa naprej? Kako naj to dobim skupaj? Kako naj naredim, da bo izgledalo kot knjiga? Rabim pa dvojni biskvit, ker bo veliko ljudi - pekač je približno za 20 kosov torte, tako da moram nujno peči dvakrat.




Jessy -> RE: Spet torta (7.7.2008 16:46:03)

Honey, torej je najboljša varianta odprta knjiga. Je zeloooo preprosto za nardit. Edino, kar potrebuješ je, da ti nekdo odreže primerno velik kos lesa (ali kaj podobnega), da boš imela podlago. Jaz imam kar eno poličko iz neke omare, ki jo potem lepo oblečem v darilni papir, na koncu pa v alu folijo, na folijo pa položim nekaj tistih okrasnih listov, ki imajo čipko za rob, da lepše zgleda.

Spečeš 2 biskvita v pekaču. Jaz sem imela kar majhen pekač, cca 30 x 20 cm (morda še manjši - ga nimam in si ga vsakič sposodim). Biskvita lepo prereži, nato pa ju polagaj enega zraven drugega. Biskvita naj bosta po sredini kak centimeter narazen, ker bo tam kar smetana ali kaka druga krema. Obe polovički hkrati maži in delaj, da bosta enako debelo namazani in na koncu enako visoki.
Ko sestaviš obe polovički, boš vsako polovičko malce obrezala. Obrežeš proti zunanjem robu, da izgleda, kot stare težke knjige, prav tako tudi proti sredini, da pride malce udrto. To narediš z obema polovičkama in se ne sekiraj, če ne bosta prav simetrično obrezani. Itak potem oblikuješ s smetano, ki jo lahko naneseš poljubno na debelo in s tem dodelaš ustrezno obliko knjige.

Če jo imaš namen obleči v tičino maso, ne pozabi, da jo moraš premazati z masleno kremo ali marmelado ali čokolado.

Upam, da sem bila z navodili dovolj nazorna, drugače pa vprašaj.




Klaudia -> RE: Spet torta (18.7.2008 10:00:32)

Zelo preprost recept kako narediš domačo tičino maso je tukaj: http://indorecipe.com/archives/recipe.php?recipeid=5908




zvesta -> RE: Spet torta (18.7.2008 10:46:15)

IZVIRNO SPOROČILO: Klaudia

Zelo preprost recept kako narediš domačo tičino maso je tukaj: http://indorecipe.com/archives/recipe.php?recipeid=5908


te bele menčmelove se da sedaj dobiti v Hoferju , trenutno imajo akcijo




snake -> RE: Spet torta (18.7.2008 11:16:45)

a lahko katera prevede ta recept od te mase tičine ker jaz sem malo tupa




Klaudia -> RE: Spet torta (18.7.2008 12:14:12)

IZVIRNO SPOROČILO: snake

a lahko katera prevede ta recept od te mase tičine ker jaz sem malo tupa


Sestavine
- 2 žlici vode
- shortening (maščoba v prahu)
- 750g sladkorja v prahu
- 1/2kg mini marshmallow (450g)

V veliki posodi (ki jo lahko daš v mikrovalovno pečico) streseš marshmallowse in 2 žlici vode
Greješ 30 sekund, premešaš, nazaj za 30 sekund, premešaš in ponavljaš postopek dokler niso marshmellowsi stopljeni. Notri streseš sladkor v prahu.

Podlago, kjer boš mesila, na debelo namažeš z shorteningom (tudi roke in prste), potem stresi marshmellowe in sladkor na to podlago.

Mesi kot se mesi kruh in pazi ker je masa zelo vroča. Po potrebi si roke ponovno namasti. Mesi dokler ni masa mehka in elastična. Če se masa ob mesenju raztrga, dodaj približno pol žlice vode in mesi naprej

Končano maso premaži z maščobo in tesno zavij s plastično folijo. Čez noč daj v hladilnik.

Ko hočeš maso uporabit, jo segrevaj v mikrovalni pečici vsaj 10 sekund, raje pa malo več.

Kakšen je postopek oblikovanja pa veste...




Stran: [1]