kaj se mi bolj splača (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

smeja2 -> kaj se mi bolj splača (4.7.2008 21:53:17)

rok imam oktobra 08.
trenutno sem brezposelna (študenstski status mi je že zdavnaj potekel, službe pa tud nimam).
mam možnost da me zaposli tašča, ki ima s.p. in grem pol lepo na porodniško ali pa vzamem starševski dodatek (181eur/mesečno) za dobo enega leta?
sploh ne vem kako se te zadeve urejajo, dejte mi mal pomagat [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
hvala

Anonimen -> RE: kaj se mi bolj splača (4.7.2008 21:54:15)

Tašča naj te zaposli. Pa čim višjo plačo naj ti nakazuje[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

anetka -> RE: kaj se mi bolj splača (4.7.2008 22:00:38)

Ja, če imaš možnost se zaposlit, se le daj. Dobiš višjo porodniško, ne samo tisto osnovo.

Naja30 -> RE: kaj se mi bolj splača (4.7.2008 22:01:24)

Definitivno naj te zaposli. Tistih 180 evrov od sociale je zelo malo.

Vrtnica79 -> RE: kaj se mi bolj splača (4.7.2008 22:04:43)

Ja, če imaš možnost, je bolje da te zaposli.

smeja2 -> RE: kaj se mi bolj splača (4.7.2008 22:09:21)

ja sej se mi je zdelo da bo bolj.
sam kako je pol to...a pol ti to država plačuje??
jaz verjetno samo prispevke za socialno plačujem (oz. kao tašča)...ma nč mi ni jasn
kolk pa maš potem porodnišče? nekje sm brala, da ti pol to določjo na podalgi minimalne plača...jao jao te papirji[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Anonimen -> RE: kaj se mi bolj splača (4.7.2008 22:12:05)

Porodniško si lahko na CSD šiška izračunaš. Splača se vam da te čimprej zaposli, za čim višjo plačo.

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (5.7.2008 2:17:42)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

AnciM -> RE: kaj se mi bolj splača (5.7.2008 9:24:09)

Če do sedaj nisi še nič delala, se ti definitivno ne splača, da te zaposli tašča. Pri porodniški teh nekaj mesecev namreč ne boš mogla upoštevat, ker nisi v zadnjih 3 letih delala vsaj 12 mesecev. Tako, da bosta plačevali prispevke od plače, ki pa jih potem ne boš mogla uveljavljati.

CatJa -> RE: kaj se mi bolj splača (5.7.2008 9:55:12)

IZVIRNO SPOROČILO: AnciM

Če do sedaj nisi še nič delala, se ti definitivno ne splača, da te zaposli tašča. Pri porodniški teh nekaj mesecev namreč ne boš mogla upoštevat, ker nisi v zadnjih 3 letih delala vsaj 12 mesecev. Tako, da bosta plačevali prispevke od plače, ki pa jih potem ne boš mogla uveljavljati.

Se podpišem. Niti slučajno se ti ne splača, da te zaposli, ker bosta denar za prispevke dobesedno skoz okno zmetali. Do nastopa porodniške boš itak samo še dva meseca "zaposlena".

Anonimen -> RE: kaj se mi bolj splača (5.7.2008 9:57:10)

IZVIRNO SPOROČILO: metulj333

IZVIRNO SPOROČILO: karin24

Porodniško si lahko na CSD šiška izračunaš. Splača se vam da te čimprej zaposli, za čim višjo plačo.

visina place nima veze, ce nisi bila zaposlena vsaj 1 leto neprekinjeno pred porodom.

porodnisko ti obracunajo na podlagi plac v zadnjih 12m pred porodom. v kolikor zadnjih 12m nisi bila neprekinjeno zaposlena, ti porodnisko izracunajo minimalec + 2% gor za vsak mesec, ko si bila v zadnjih 3 letih zaposlena (do max, ki ga imajo dolocenega). visina place ne igra vloge.

poklici na center za SD ali pa pojdi do njih, ti bodo punce razlozile, kaj se ti najbolj splaca.

Kolkr je men znano vzamejo pač tiste plače ki si jih pred porodniško zaslužil, če si zaposled do dneva nastopa porodniške, za ostale mesece ko nisi delal pa minimalc. Tako ti tud na CSD šiška izračuna. In ja, valda je pomembno kolk maš visoko plačo. Če si zaposlena dva meseca pred porodniško se pač štejeta ta dva meseca+10 mesecev minimalca. In višjo imaš plačo, višje je povprečje. Kmečka logika.

Moreš pa vedet da pač so prispevki visoki. Preračunaš al se ti splača al ne. Sej ni tak težko.

CatJa -> RE: kaj se mi bolj splača (5.7.2008 11:07:40)

IZVIRNO SPOROČILO: karin24
Kolkr je men znano vzamejo pač tiste plače ki si jih pred porodniško zaslužil, če si zaposled do dneva nastopa porodniške, za ostale mesece ko nisi delal pa minimalc. Tako ti tud na CSD šiška izračuna. In ja, valda je pomembno kolk maš visoko plačo. Če si zaposlena dva meseca pred porodniško se pač štejeta ta dva meseca+10 mesecev minimalca. In višjo imaš plačo, višje je povprečje. Kmečka logika.

Moreš pa vedet da pač so prispevki visoki. Preračunaš al se ti splača al ne. Sej ni tak težko.

55% minimalne plače! Kar je enako skoraj 0 [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Tako da tudi če si še preostala dva meseca izplača astronomsko plačo, bo več izgubila na prispevkih kot potem pridobila pri porodniški.

V glavnem jaz ne bi šla v to.

Naja30 -> RE: kaj se mi bolj splača (5.7.2008 13:27:52)

U, pa res. Tega se pa sploh nisem spomnila.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Maggie -> RE: kaj se mi bolj splača (5.7.2008 13:59:30)

Mislim, da se ti najbolj splača, da te tašča zaposli nekaj dni preden bi nastopila porodniško. Porodniško nastopiš 28 dni pred pdp, ona pa naj te npr. zaposli kak mesec pred pdp.

Zakaj? Ker v tem primeru boš zaposlena, torej boš prejemala porodniško. Ne bosta pa plačali skoraj nič prispevkov, ker bo šlo npr. le za kakšen teden zaposlitve, potem ti porodniško plačuje država in je tašča "bremen prosta" od tu dalje.

Kar pa se tiče višine porodniške, bo le-ta znašala 55% minimalne plače. Minimalna plača je maja znašala 566 eur bruto. Kar je neto ok. 405 eur. 55% od tega pa je okoli 220 eur neto. S tem torej vsak meseč pridobiš 40 eur. Pri malo dohodka na mesec, se nekaj pozna.

Definitivno se ti pa ne splača veliko prej zaposlit z visoko plačo, ker bodo prispevki tako visoki, da ne boš v končni fazi nič pridobila.

Ne vem pa za koliko bodo potem manjši/večji otroški dodatki, če boš namesto staršev. dodatka prejemala porodniško nadomestilo. Probaj si še to malo izračunati. Pa ne pozabi, da se vpisujejo bruto dohodki.

smeja2 -> RE: kaj se mi bolj splača (5.7.2008 21:47:00)

hm...zakomplicirano v glavnem
bom jaz kr na center mal poklicala pa povprašala še tam
verjetno velike razlike ni...sam pomoje je pa itak dobr, da mi leta tečejo če ne druzga
ker tud pol ko mi porodniška poteče si pač plačujem prispevke in mam vsaj leta [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
no hvala lepa vsem za odgovore

sazi -> RE: kaj se mi bolj splača (7.7.2008 11:02:55)

na to temo sem že večkrat odgovarjala in ima prav karin24
če si zaposlena vsaj 1 dan pred nastopom porodniške (torej tudi če te tašča zaposli samo 1 teden pred nastopom porodniške in šele potem urejaš papirje za porodniško, se ti bolj splača, kot če nisi zaposkena nič. Namreč 55% od minimalca (za manjkajoče mesece) je še vedno več kot 181 EUR starševskega dodatka.

Torej je vsekakor boljem če te tašča zaposli, za kakšno plačo pa niti ni tako pomembno, ker plača ali 2 v izračunu ne bosta naredili prav velike razlike.

Torej, če bi se zaposlila danes in šla na porodniško 10. septembra in bi imela izplačane plače npr. 5. v mesecu, potem bi ti šli v izračun avgustovska plača (izplačana 5. septembra) in julijska (ki pa niti ne bo popolna, ker je del meseca že mimo), za ostalih 10 mesecev pa 55% minimalne plače v SLO.

Papirje v tem primeru greš urediti med 5. in 9. septembrom.

Stran: [1]