domač jogurt (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj

Sporočilo

Felicita -> domač jogurt (1.7.2008 20:04:37)

v nedelovi odprti kuhinji je 'recept' za domač jogurt, pa me zanima je katera probala to, posimplificirano varianto (v vodno kopel in pečico na 60 stopinj).
Kako rata (v primerjavi z industrijskim) in na kaj je treba pazit?

gojska -> RE: domač jogurt (2.7.2008 17:41:29)

ne vem za ta recept, sam vem da jogurta ne boš dobrega skup spravla, razen če imaš domače mleko.

sombica -> RE: domač jogurt (2.7.2008 17:56:07)

Rabiš domače mleko....jaz naredim sedaj poleti tekoči jogurt...v 1 liter mleka ,ki ga prekuham in nato ohladim na 30 st. dam 1 lonček navadnega jogurta,postavim v kuhinjo  in drugi dan je super jogurt,hranim ga v hladilniku in ko pridem v hišo in mi je full vroče ga popijem-joj paše res.mmmmmm

Felicita -> RE: domač jogurt (2.7.2008 18:47:46)

domače mleko lahko dobim [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] oz pač je domače in pasterizirano (segreto na 60 al kolk) pa malo posneto (ni pa homogenizirano). kakorkoli, kislo mleko iz njega rata super.
sombica, a potem se to naredi kar samo (kot kislo mleko) kar na sedanji 'sobni' temperaturi (v naši mansardi je 30 ko ni nobenega doma)?

gojska -> RE: domač jogurt (3.7.2008 16:29:00)

kislo mleko se predhodno ne kuha,
jogurt se pa dela iz kuhanega mleka

Eca -> RE: domač jogurt (16.7.2008 10:46:49)

Jogurt se lahko naredi tudi iz kupljenega mleka!!!! Jamie Oliver ima enostaven recept. Če se prav spomnim (že dolgo ga nisem delala) rabiš sveže polnomastno mleko, ki ga prekuhaš (1liter) in ga ohladiš na 30 stopinj oz. cca.1 uro se naj mleko ohlaja. Nato daš not jogurt z vsemi temi bakterijami (ala lca jogurt navadni 2dcl). Vse skupaj pokriješ s pokrovko daš v hladilnik za 12 ur. Jogurt hraniš v hladilniku in na koncu prišparat spet 2 dcl jogurta, da imaš za nov jogurt...kupiš naslednjič samo mleko. Po nekem času se te bakterije "razredčijo" in je treba za domačo izdelavo spet po nov jogurt v trgovino[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].

Lp, Eca

Stran: [1]