mojsoncek -> RE: stročji fižol (2.7.2008 10:15:20)
|
* 5 kg stročjega fižola * 1 l svetlega kisa * 3 l vode * 2 žlici soli * 20 zrn črnega popra * 3 lovorovi listi * 6 strokov česna * 1 manjši šopek kopra predpriprava ■ V velikem loncu pristavimo vodo za kuhanje stročjega fižola. ■ Česen olupimo. ■ Steklene kozarce in pokrovčke temeljito operemo, in odcedimo. ■ Stročji fižol temeljito očistimo, operemo in odcedimo. ■ Pečico segrejemo na 80° C, potem pa vanjo zložimo odcejene kozarce s pokrovčki. priprava ■ V krop stresemo očiščen stročji fižol. Kuhan naj bo na zob. ■ Medtem v loncu pristavimo in zavremo kis, vodo, sol, lovorove liste in olupljen česen. ■ Kuhan fižol odstavimo, odcedimo in nemudoma za minuto potopimo v ledeno mrzlo vodo. Nato ga znova odcedimo. Iz tekočine, v kateri smo ga skuhali, odstranimo česen in lovorove liste, potem pa tekočino še enkrat pristavimo in zavremo. ■ Odcejen stročji fižol nadenemo v kozarce, in sicer tako, da stroki v kozarcih stojijo pokončno. Vmes v vsak kozarec dodamo po košček lovorovega lista, po vejico kopra ter po nekaj poprovih zrn. Kozarce dobro zapremo.
|
|
|
|