prvošolčki-dodatna vzgojitrljica (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Od šolarčka do šolarja

Sporočilo

staši -> prvošolčki-dodatna vzgojitrljica (20.6.2008 12:01:14)

Naša šola ima v novem šolskem letu dva oddelka prvega razreda,normativ je 30 otrok ,naših je 29.Problem pa je naslednji-ravnateljica je na občini zaprosila za dodatno vzgojiteljico poleg ene ki nas po normativu pripada.Toda na občini so svetniki to pobudo vsi v en glas zavrnili in raje sprejeli nadstandardnega učitelja telovadbe ,kar se nam zdi da ni prav ,ker v prvem razredu imamo še pet učencev tujcev ki ne znajo slovenskega jezika.Pomožna vzgojiteljica naj bi tako skakala iz enega razreda v drugi in to bi verjetno tudi oviralo normalen potek pouka zato smo se starši na občino pritožili in me zanima kako potekajo te stvari po drugih občinah in kako to pozitivno rešujete?

al1* -> RE: prvošolčki-dodatna vzgojitrljica (20.6.2008 15:44:40)

Mogoče se motim, ampak a ni največje dovoljeno število v OŠ 28? Če jih je 29 bi po standardih morali oblikovati 2 oddelka. Malo poišči Pravilnik o standardih in normativih v osnovnih šolah, kjer so te reči opredeljene.

nejcko -> RE: prvošolčki-dodatna vzgojitrljica (20.6.2008 22:42:11)

Žal se pri denarju vse neha in občina ima vse odločitve v zvezi s šolo v rokah -  od št. učencev v razredu in posledično s tem o št. oddelkov, o št. učiteljev in vzgojiteljev ...
Tegale nadstandardnega učitelja telovadbe boste pa verjetno kar vi starši plačevali vsak mesec - vsaj tako je na šoli, kamor bo hodil naš mulo. Meni je to totalna kraja denarja in zapravljanje po nepotrebnem, ampak kaj čmo.

Gina -> RE: prvošolčki-dodatna vzgojitrljica (20.6.2008 23:18:52)

Normativ je 28. Izjemoma lahko ministrstvo dovoli kakšnega otroka v razredu več. To ministrstvo, ki zadnja leta zaseda prestol, se poslužuje tudi takih, otrokom nehumanih reči, da jih 29 nabuta v razred, ker plačevat še en oddelek se jim zdi pa prehuda, ne razmišljajo kaj dosti o 9-letnih posledicah za te otroke, ki postanejo zgolj številka. Vendar je ponavadi vsaj občina potem tolk normalna, da plača " eno celo" vzgojiteljico v razred (beri da je vzg. prisotna popolnoma ves čas pouka ob učiteljici v istem razredu, ne pa da se mora deliti na pol med dvema razredoma). Mislim da morate starši fejst pritisnit direktno na občino. Fejst fejst. Množično. Edino to pomaga. Pa še na ministrstvo se obrnite. Malo potožite, da imate zvečan normativ in da ste ena redkih občin, kjer otroci že tako nimajo enakih pravic, kot otroci sosednjih občin,ki imajo vse po celo vzgojiteljico v razredu, da pa v takem ekstremnem primeru tako polnih razredov to res ne bo sprejemljivo. Povejte, da ste se pripravljeni borit na več frontah za to. 

Gina -> RE: prvošolčki-dodatna vzgojitrljica (20.6.2008 23:25:23)

Evo, sem poiskala in je tako, da manj kot 15 ur na teden vaši otroci ne bi smeli imeti vzg., se pravi 3 šolske ure na dan mora biti z njimi najmanj, četudi občina ne da ur, ne smejo vam dati samo polovičke vzg.:

5. člen
(drugi strokovni delavec v 1. razredu)
Obseg ur pouka za drugega strokovnega delavca se določi glede na število učencev v posameznem oddelku 1. razreda, in sicer:
  • 15 - 23 učencev 10 ur,
  • 24 - 28 učencev 15 ur.
    Piše tudi tole:

35. člen
    (izjeme)
    Število učencev, določeno za oblikovanje oddelkov v 22., 24., 25. in 27. členu tega pravilnika ter skupin v 28., 29., 30. in 31. členu tega pravilnika, se lahko v soglasju z ministrstvom poveča za 2 učenca. Če se med šolskim letom število učencev v učnih skupinah iz 28., 29., 30. in 31. člena tega pravilnika poveča za 2 učenca nad številom, določenim z normativom, se dodatna skupina ne oblikuje.

• staši -> RE: prvošolčki-dodatna vzgojitrljica (21.6.2008 9:23:44)

Gina ,hvala za te potrebne podatke .Starši smo že tisti dan na sestanku napisali pritožbo na občino in se vsi podpisali tako da v pon .gremo v akcijo.Glej jaz imam hčerko in gre letos v 4. R v razredu jih je 27 ,s tem da skoraj vsak mesec en tujc pride drugi gre.Ti otroci ne znajo SLjezika (albanci ,makedonci...)in ker smo v prvem raz. napisali tudi pritožbo na občino da nam dodelijo vzgojiteljico z polnim delovnim časom so nam ugodili zato upam da nam bodo tudi zdaj prisluhnili. Nam je na sestanku rav. rekla da je normativ 29 in razred se deli ,s tem da pa nam po normativu pripada samo ena vzgojiteljica in ta naj bi bila ko bi imeli pouk po skupinah enkrat v enem drugič v drugem razredu .Tega nadstandardnega učitelja pa naj bi plačevala občina.Zato se tudi ni nam zdelo prav da za to je denar za drugo pa ne .  

lenika -> RE: prvošolčki-dodatna vzgojitrljica (21.6.2008 13:40:15)

IZVIRNO SPOROČILO: staši

Naša šola ima v novem šolskem letu dva oddelka prvega razreda,normativ je 30 otrok ,naših je 29.

Saj imajo dva oddelka, samo vzgojiteljica bo ena, v tem je problem.

Gina -> RE: prvošolčki-dodatna vzgojitrljica (21.6.2008 23:04:51)

Kako je zdaj, 29 v vsakem razredu ali 29 vse skupaj v obeh razredih? Če je 29 v vsakem razredu, vam pripada vzg v vsakem razredu kot sem zgoraj napisala. Če pa je v enem razredu 14 otrok, v drugem pa 15, vam v manjšem razredu vzg. sploh ne pripada, v večjem razredu pa vzg. do polovice ur.

Pi-kica 1 -> RE: prvošolčki-dodatna vzgojitrljica (22.6.2008 0:23:51)

Tega problema tudi jaz ne razumem najbolje. 29 otrok se praviloma deli v dva razreda, vsaj pri nas je tako in vzgojiteljica pripada le v enem, tistem s 15 otroki. Če pa sta to dva razreda z 29 otroki, pa pripadata dve vzgojiteljici, v vsakem razredu po tri šolske ure na dan. S tem občina nima nič, to krije ministrstvo.
    Če pa si boste na občini izborili kakšen nadstandard, pa ala vam vera. Pri nas ni variante, kar po zakonu pripada, to je in konec.

staši -> RE: prvošolčki-dodatna vzgojitrljica (22.6.2008 9:03:13)

Ne sem zgleda malo slabo napisala-razred so delili na pol in po zakonu res pripada tisto kar dodeli ministerstvo za šolstvo,to se pravi eno vzgojiteljico za dva razreda .Samo ker je ravnateljica zaprosila na občini za dodatno vzgojiteljico že zaradi tega ker imamo v vsakem razredu tujce in so zavrnili sem hotela samo vedet če ima še kdo take probleme in kako jih rešujete.Zdej če bo pritožba pomagala hvala bogu ,če ne bo ostalo tako kot jih pripada ,samo se nam ne zdi prav že zaradi tega ker so pa vsi v en glas sprejeli nadstandardnega učitelja telovadbe ,ki glih ne vem če je to potrebno.Upam da sem bila zdaj bolj jasna in vam sporočim če bo kaj novega ,jutri gremo starši na občino.LP

Gina -> RE: prvošolčki-dodatna vzgojitrljica (22.6.2008 22:57:24)

Občina ljubljana plačuje že čisto vsa leta, odkar se je poskusno uvedla 9-letka, se pravi 9 let nadstandardno vzgojiteljico - celo, za 4 ure na dan, v vsakem razredu. Če se ne motim je tudi pri nas, v Postojni na sosednji šoli občina odobrila nekaj takega, na šoli mojih otrok pa ne, pa v Logatcu se mi zdi, da včasih občina odobri 3 ure vzg. na dan ali kako že, sem malo pozabila. Niso glih vse občine čisto mimo. Za Mb vem, da jim dol visi za otroke v 1. razredu, da ne plačujejo. Morda pa bi bilo treba malo bolj začet pritiskat na občino, saj kolikor sem srečala učitelje iz vašega konca, pa tudi ravnatelje, niso se na trepalnice postavljali, se jim je zdelo normalno,d a občina ne da, zakaj bi se trudili.... ne vem, mogoče se pa motim, sem premalo njih srečala - upam da se.

staši -> RE: prvošolčki-dodatna vzgojitrljica (23.6.2008 7:42:12)

Sej glej lih zaradi tega ker občine imajo denar za vse druge gluposti in ne vem še kaj , da bi pa za generacije "svojih"otrok poskrbeli pa jim res dol visi. 

lenika -> RE: prvošolčki-dodatna vzgojitrljica (25.6.2008 21:46:31)

Mi imamo na šoli enak problem. V prvi razred je vpisanih 28 otrok od tega polovica Romov. Odelka bosta dva, pripada nam pa samo polovica vzgojiteljice. Sedaj se ravnatelj bori, da bi dobili še drugo vzgojiteljico za polovičen delovni čas.

staši -> RE: prvošolčki-dodatna vzgojitrljica (28.6.2008 17:39:25)

No upejmo da se bo tudi pri vas rešil problem,naši na občini imajo sejo 3.07.pa bomo videli kak bo rezultat.

Pi-kica 1 -> RE: prvošolčki-dodatna vzgojitrljica (28.6.2008 22:16:31)

Pa poročaj, prosim, kaj ste se zmenili, me res zanim...

staši -> RE: prvošolčki-dodatna vzgojitrljica (28.6.2008 22:37:36)

Bom upam da pozitivno.

staši -> RE: prvošolčki-dodatna vzgojitrljica (2.9.2008 16:58:53)

prvi šolski dan je mimo in mi smo brez druge dodatne vzgojiteljice.Občina našo pritožbo sploh ni obravnavala na zadnji seji ker je baje vse ostalo pozabljeno v predalu.Jutri imamo roditeljski sestanek in mislim da bo zelo vroče. Več poročam jutri po sestanku 

Lenny -> RE: prvošolčki-dodatna vzgojitrljica (4.9.2008 12:24:47)

Za Mb vem, da jim dol visi za otroke v 1. razredu, da ne plačujejo.

Pri nas sta dva prva razreda, v vsakem po 17 otrok in vsak razred ima poleg učiteljice še vzgojiteljico [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

staši -> RE: prvošolčki-dodatna vzgojitrljica (5.9.2008 20:35:03)

no mi smo včeraj imeli roditeljski in sta nas razredničarke še enkrat pozvale naj kar gremo težit na občino za dobro naših otrok in njih ,ker imajo za vse druge neumnosti dovolj denarja za šolo pa ne.Upam da bomo dosegle ker so pred vrati volitve pa se bodo verjetno borili za svoje stolčke.Nas pa je v enem R 15 v drugem z tremi tujci tudi 15.Poročam v ponedeljek kaj bo. 

staši -> RE: prvošolčki-dodatna vzgojitrljica (27.9.2008 15:02:39)

Oglašam se z negativnim odgovorom.V naš razred je zaenkrat prispel samo en tujec,v 1Bpa od štirih niti eden tako da z dodatno vzgojiteljico ne bo nič kvečjemu nas lahko dajo vse  v en razred ker je otrok zdaj 27 

Stran: [1]