porodniška - šolstvo (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

danana -> porodniška - šolstvo (18.6.2008 21:24:20)

Predvsem prosim za pomoč tiste, ki ste zaposlene v šolstvu.

Porodniško nastopim 15.7.2008.  Pred tem bi koristila 10 dni letošnjega dopusta, kolikor ga po zakonu lahko. Preostali del letošnjega dopusta bi prenesla v leto 2009.

Dopusta za leto 2008 imam skupno 31 dni. Od tega bi jih porabila samo 10 pred nastopom porodniške. Ves preostali dopust ( 21 dni) ostane neizkoriščen, saj sem bila v času zimskih in prvomajskih počitnic na bolniški.

Ker  zakonodaja veleva, da šolniki lahko koristimo dopust samo v času šolskih počitnic (uradno trajajo od 25.6. do 31.8.), sem razmišlala, da bi predčasno prekinila dopust za nego in varstvo otroka (t.j. 25.6.2009) in namesto tega koristila ostanek starega in tudi novi dopust - do konca poletnih počitnic 2009. Preostanek dopusta za nego in varstvo otroka (od 25.6. - 15.7.2009) pa bi koristil otrokov oče.

Ali je to izvedljivo?

bumerang -> RE: porodniška - šolstvo (18.6.2008 21:30:14)

Ja, je možno.
Koristiš tisti člen, ki omogoča koriščenje zadnjih nevem več koliko dni do otrokovega 8. leta starosti.

Najprej koristiš obveznih 105 (al koliko že) dni.
Potem začneš z nego in varstvom do počitnic. Nego in varstvo prekineš za čas koriščenja dopusta, pokoristiš ves dopust, potem pa TI nadaljuješ naprej s preostankom dopusta za nego in varstvo. Lahko pa tudi mož, če ti je ljubše.
Moraš pa to sporočit na CSD pred nastopom porodniške - s tistimi prvimi papirji, ki jih neseš dol. Fajn bi bilo, da bi poleg priložila tudi obvestilo, s katerim je delodajalec seznanjen, da boš svoj dopust koristila na tak način. Koneckonec je tudi fer, da ga obvestiš.

TONČI. -> RE: porodniška - šolstvo (18.6.2008 21:38:22)

Kaj mutiš. Če si na porodniški ta zakon ne velja. Jaz bom letošnjega koristila šele naslednje leto. Celega, ker ga letos zaradi porodniške ne morem niti dneva.

Ta zakon je za delavce, ki delajo. Če si na bolniški oz. porodniški se ti dopust prestavi do takrat, ko začneš z delom.

Muklla -> RE: porodniška - šolstvo (18.6.2008 21:46:34)

Tonči, jst imam informacijo, da celega dopusta ne moreš koristiti prihodnje leto. 10 dni ti ga propade. Je pa v šolstvu tako, da se da marsikej zment. Jst na primer, koristim dopust že ta teden in do 2. julija. Sem jim povedala, da ne morem več in da grem na bolniško in so sami tako predlagali. Tako, da ....

bskrle -> RE: porodniška - šolstvo (18.6.2008 21:52:03)

Če si dobro brala zakonodajo piše, da se dopust praviloma kosriti med počitrnicami. Meni sona CSD razložili,da praviloma ne pomeni mora. Torej ti ostalih 21 dni lahko koritiš drugo leto poppoteku porodniške.
Če tega ravnatelj ne ve, se obrni na SVIZ ali CSD.

Anonimen -> RE: porodniška - šolstvo (18.6.2008 21:55:45)

Ali je to izvedljivo?

Da.

Citiram s strani SCD Siska: "V primeru, da pravico do dopusta za nego in varstvo otroka za istega otroka uveljavljata oba starša, morata skleniti pisni dogovor, v katerem natančno določita obdobje in način izrabe dopusta, in sicer 30 dni pred pretekom porodniškega dopusta. Dogovor predložita centru za socialno delo in z njim seznanita delodajalca".

Kolikor je meni poznano, to oznacis kar na enem obrazcu na CSD, tako da ni potreben pisni dogovor se posebej. Vsaj na mojem CSD je bilo tako.

silvy -> RE: porodniška - šolstvo (18.6.2008 22:00:21)

Sem sveža porodniške in mislim, da ti lahko pomagam. Vsem sem preštudirala preden sem začela spet delat (delam v šolstvu).

Nevem, zakaj bi ti prekinila porodniško. Ti končaš porodniško 15.7.2009, izkoristi dopust 2008 (lahko ga koristiš ko 31.8.2009, to samo v šolstvu). Ta dopust ti znese do 13.8.2009. Izkoristi še nekaj dni dopusta 2009 (11 dni), da začneš delat 1.9. 2009. Torej ti potem ostane še 20 dni dopusta 2009+2 dni, ki jih dobiš na otroka.

Razen, če želiš, da gre mož na porodniško.

To je 100%, kar sem ti tu napisala.

10 dni dopusta 2008 moraš obvezno letos izkoristit, ker ti potem 10 dni propade

lex -> RE: porodniška - šolstvo (18.6.2008 22:06:47)

lahko tako koristita, moja kolegica ga koristi tako. Je pa res, da 10 dni ga moreš letos koristit, drugače ti propade. Če te kaj bolj podrobno zanima je najbolje, da se pozanimaš na Svizovi spletni strani, pod pravno pisarno. Jaz sem v roku 2 dneh dobila njihov odgovor.

AnciM -> RE: porodniška - šolstvo (19.6.2008 6:44:06)

Še vedno pa je veliko odvisno od ravnateljice. Naša s tem dopustom nič ne koplicira in ga lepo uveljavljaš po preteku porodniške. Jaz grem na porodniško 7.8 in mi že od marca, ko sem ji povedala za nosečnost preračunava dneve in mi tako ni potrebno pazit mature, popravnih... Samo svoje delo moram opravit. Po porodniški pa bom koristila preostali letošnji dopust in dopust za prihodnje leto. Seveda spet preračunano tako, da mi ga do konca leta ne bo zmanjkalo ali ostalo. Tako, da začnem z delom enkrat sred septembra.

maruškaŠ -> RE: porodniška - šolstvo (19.6.2008 7:15:52)

IZVIRNO SPOROČILO: AnciM

Še vedno pa je veliko odvisno od ravnateljice. Naša s tem dopustom nič ne koplicira in ga lepo uveljavljaš po preteku porodniške. Jaz grem na porodniško 7.8 in mi že od marca, ko sem ji povedala za nosečnost preračunava dneve in mi tako ni potrebno pazit mature, popravnih... Samo svoje delo moram opravit. Po porodniški pa bom koristila preostali letošnji dopust in dopust za prihodnje leto. Seveda spet preračunano tako, da mi ga do konca leta ne bo zmanjkalo ali ostalo. Tako, da začnem z delom enkrat sred septembra.

Od ravnateljice je odvisno samo to al bo poskušakla komplicirat al ne (torej ali pozna zakonodajo ali jo pa ne). Ker še vedno pravice določene z zakonom ti ne more kratit noben ravnatelj.

POzanimaj se - SVIZ, CSD - mal pa še sama pobrskaj in preberi zakon...

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (19.6.2008 9:49:23)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

danana -> RE: porodniška - šolstvo (19.6.2008 15:48:47)

Hvala vsem za odgovore. Bova verjetno kar naredila tako kot sva si zamislila.

Sem sveža porodniške in mislim, da ti lahko pomagam. Vsem sem preštudirala preden sem začela spet delat (delam v šolstvu).

Nevem, zakaj bi ti prekinila porodniško. Ti končaš porodniško 15.7.2009, izkoristi dopust 2008 (lahko ga koristiš ko 31.8.2009, to samo v šolstvu). Ta dopust ti znese do 13.8.2009. Izkoristi še nekaj dni dopusta 2009 (11 dni), da začneš delat 1.9. 2009. Torej ti potem ostane še 20 dni dopusta 2009+2 dni, ki jih dobiš na otroka.

IZVIRNO SPOROČILO: silvy

Imam super ravnateljico, ki se zelo prilagodi in potrudi, da je res za nas najbolje. To pomeni, da sem sedaj do konec junija na bolniski, potem, mi bo do 5.7. upostevala nadure, od 5.7. do 15.7. (ko natopim porodnisko), pa letošnjih 10 dni dopusta. Se kar lepo izzide.
Ja glede prekinitve zadnjega dela porodniske v casu naslednjih solskih pocitnic pa je stos je v tem, da zelim, da gre partner na porodnisko (tisi cas od 24.6. do 15.7.2009), ker bi bi bili tako lako vsi skupaj dalj doma oz. na pocitnicah, pa se njemu ostane njegov dopust, ki ga lahko koristi v avgustu.

sazi -> RE: porodniška - šolstvo (20.6.2008 11:08:59)

Ja glede prekinitve zadnjega dela porodniske v casu naslednjih solskih pocitnic pa je stos je v tem, da zelim, da gre partner na porodnisko (tisi cas od 24.6. do 15.7.2009), ker bi bi bili tako lako vsi skupaj dalj doma oz. na pocitnicah, pa se njemu ostane njegov dopust, ki ga lahko koristi v avgustu.

To je res super varianta - izkoristiš dopust, pa še vsi ste skupaj. Želim, da ti uspe vse tako uskladiti in kolikor mi je jasno, bi to res moralo biti izvedljivo.

Skabi -> RE: porodniška - šolstvo (20.6.2008 11:19:41)

tole super varianto sem imela tudi jaz v planu, pa mi je ravnatelj razložil ta to ne gre , ker minisrstvo plačuje samo eno osebo na mojem delovnem mestu (to je ta, ki me nadomešča), če pa jaz prekinem dopust, sva dve na enem del. mestu, denar pa samo za eno.  Zaradi tega je celo koriščenje dopusta po porodniški pod vprašajem (se še dogovarjamo)
vesele bodite tiste, ki mate take ravnatelje, ki znajo od drugod preusmerit denar za dopust.

katka37 -> RE: porodniška - šolstvo (21.6.2008 23:50:01)

Ppozdravljene!

S temi našimi dopusti v šolstvu po porodniški je res groza. Sama sem bila v bolniški od oktobra 2007, januarja pa sem začela s porodniško. 10 dni dopusta mi je tako propadlo, ostalo lahko izkoristim do avgusta 2009. Verjetno ga ne bom mogla porabiti takoj po porodniški, čeprav bi menda ravnateljica to dovolila, ampak bi potem v bistvu morala priskrbeti sredstva za dva delavca hkrati. Je mogoče na kateri šoli delavko na dopustu po porodniški nadomeščala učiteljica preko javnih del, katerim krije plačo borza?

Že res, da imamo kar nekaj "počitnic" (imajo jih pravzaprav učenci), med katerimi vedno več delamo, lahko pa bi nam omogočili vsaj porabo dopusta takoj po porodniški, tako kot je to omogočeno delavcem na drugih delovnih mestih (no ja, vsaj večini, gotovo še kje težko pridejo do svojega dopusta).

Stran: [1]