Bejba
|
IZVIRNO SPOROČILO: Gina IZVIRNO SPOROČILO: Rubin. Meni je jasno, da je naš mali pač bolj žive narave in mimogrede kakšnega flosne ali porine, ampak ali ne delajo to več ali manj vsi otroci. Doma se trudimo, da bi ga tega odvadili in tudi nismo mislili, da bi bil to kakšen velik problem, ker je bilo vse v mejah normale. Z starejšim bratcem se pač na momente malo zravsata kot vsi bratje in to je to. Vidiš s tem se pa jaz ne strinjam. Takšni niso vsi otroci, plus tega moraš vedeti, da je vrtec ustanova v kateri mora biti nek red in disciplina, seveda primerna otrokovi starosti, ampak to se pa ne sme tolerirat. Mogoče pa je težava v tem, da ti tega ne jemlješ dovolj resno. Kaj pa pomeni v mejah normale, a da se lahko otroci po mili volji postikajo, fockajo, ščipajo ....? Če bi šlo za mojega otroka, bi se vsekakor takoj organizirala in se čimmprej dogovorila z vgojiteljico za sestanek. Jaz se s telim zelo strinjam. Med vrati pogovarjat se ne da. Tudi doma pogovarjat se ne da. Za te reči sta potrebna čas in prostor, ter koncentracija. Med vrati na hitro in neorganizirano in predvsem včasih precej po domače ali ne dovolj v celofan zavito človek pove, starši to napihnejo, razumejo zelo po svoje in na koncu ugotoviš, da nimajo pojma, o čem si govoril, ker so razumeli samo, da je otrok "grozen", pa nič drugega. Zakaj moraš zelo pazit, kako poveš, ker moraš biti zelo konkreten in zelo zelo specifičen in natančen pri izrazoslovju, sicer se tvoj stavek obrne okrog v čisto neko napačno smer. Poleg tega imaš s seboj zapiske o konkretnih situacijah, če si zmenjen za govorilno uro, sicer pa zapiskov nimaš pri sebi, moraš govoriti iz glave. Verjemite mi, če imaš vsakodnevno otroka, ki naredi milion drobnih reči, (ki se morda materi sploh ne zdijo nič groznega, v skupini, če imaš veliko otrok, pa je to nesprejemljivo vedenje za v družbo, ki moti ali ogroža veliko ostalih otrok), na koncu dneva zradiraš vse grozote iz glave, samo da lahko popoldne normalno funkcioniraš - vsaj z mano je tako. Ž e tako ti en tak nevzgojen otrok pobere tolk energije, da ti jo za lastne otroke zmanjka. Ja, najboljše pa je, da starš misli, da se zmišljuješ potem . POtem rabim zelo dobro koncentracijo, da se vseh oslarij, ki jih je en otrok naredil, spomnim, če pride na vrata, da bodo tudi staršu zvenele razumljivo glede na realno situacijo takrat v skupini, ne da si jih bo po svoje prikrojil. No, vprašanje, ki me najbolj daje pa je sledeče: Kakšen razlog naj bi vzgojiteljica imela, da bi se ti lagala? Ali bi od tega imela kaj koristi? Bi namenoma tebe jezila? A misliš da ji je tolk dolgčas, da rabi popoln mir v skupini, pa da ...kako si že rekla....se ji ne ljubi motivirat otroka? Daj, preberi še enkrat, kaj si napisala.... da ga ne motivira dovolj? Ona cel dan ne dela drugega, kot da ga motivira. In ne, ni ok, če se tepe. Ni ok, če ti zanikaš, da je vse ok, če ni. Mislim pa tudi, da obstaja velika možnost, da je ona tebi povedala enako kot možu, samo da si ti vse skupaj drugače razumela kot on. Moški ne jemljejo tega, če reče vzgojitelj, da se je stepel, kot nekaj groznega. Še malo ponosni so na to, sploh na sina. Pač razumejo, kto da je malo bolj živahen...saj je vendar jasno, da se mora fant po njihovo boriti za svoj prostor v družbi. No, na glas jih tega večina ne pove, misli jih pa večina tako. Zato takih razgovorov ne jemljejo kot groze. Nasprotno pša mame slišijo samo to, da je njihov otrok "zanič". Ne slišijo realno, da nekaj počne, kar ni fajn, da počne, ter da vzgojitelj prosi za pomoč, ker ne zmore sam obvladati otroka. Če bi ti vzg. rekla: Prosim, pomagajte! , bi bilo najbrž drugače z odzivom, a ne. Ampak povedala bi na koncu isto, a veš, samo ti bi poslušala najbrž malo bolj natančno, česa te prosi. Gina, prvič mi je čisto jasno, da se je treba usest in pogovort, da se med vrati ne da stvari razrešit, pa vendar če do tega nikakor ne pride in se druga stran tudi ne potrudi dovolj, da bi kaj na tem naredila, potem druge rešitve ni. Če mi je pač že začela "med vrati" stvari razlagat, naj tudi pove bistvo oz. naj odgovori na vprašanje, ki ji ga zastavim. Poleg tega je bila ona že prosta in na odhodu domov, tako da ni imela naokoli še kakšnih drugih otrok ali česa podobnega. NI imela nekih motenj, da mi ne bi mogla povedati bistva. In drugič, Gina, kje v mojem postu si prebrala, da sem rekla, da bi se mi vzgojiteljica lagala? Rekla sem, da mogoče pretirava in napihuje zadevo, ne pa da laže. Ker kjer je dim je tudi ogenj, to mi je jasno kot beli dan. Pa vendar jo imajo tudi drugi za preveč panično, tako v eno kot v drugo smer. Glede motiviranja: Tukaj se lahko razplete že druga debata. Kolikokrat sem prišla v vrtec npr. predčasno (če so klicali, da je zbolel), pa sem imela priliko vidt kako vzgojiteljice med sabo debatirajo in imajo kavo na mizi, med tem ko se mali zabavajo sami s seboj ali med seboj. Poleg tega je razlagala, da je zadnjič sedela poleg mojega sina in mu govorila, da dokler ne bo jabolka pojedel, ne bo šel ven z drugimi otroci. Vsi so že šli, le ona dva sta notri ostala in potem je naš mali moral pojeti jabolko na silo, da je šel lahko ven. Sama nisem pristaš siljenja otrok s hrano in to me je zelo razočaralo. Poleg tega Gina: NAŠ OTROK NI NEVZGOJEN, JE PA BOLJ ŽIVE NARAVE!!!!!!!! In moj mož ne bi bil nikakor ponosen, če njegov sin pretepe nekoga kar tako . Niti slučajno. Ker je naredil vse, kar se da, da bi se stvari rešile.