črni ribez (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


baja* -> črni ribez (17.6.2008 12:40:30)

 
Doma imamo ful velik grm črnega ribeza. Rada bi skuhala marmelado pa ne vem kak, zato vas prosim za recept. Al pa sok po moje tud ne bi bil slab.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] A se ga še da za kaj drugega ponucat?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

lp




zvesta -> RE: črni ribez (17.6.2008 12:43:10)

Hej, baja... Skuhaš marmeladko kot vsako drugo. Z želirnim sladkorjem, gor imaš na embalaži recept.

Bi ga pa jaz nekaj očiščenega dala na pladenj in zamrznit. Potem pa vsipaš v vrečko in imaš za pečt peciva tudi pozimi.




baja* -> RE: črni ribez (17.6.2008 12:56:56)

o zvesta, pozdravček na šiht[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

khm, jaz še nikoli nisem kuhala kake marmelade[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley9.gif[/image] no, bom kupla ta želirni sladkor in delala po receptu... hvala.

Za zamrznit je pa šit, ker imam samo ono malo skrinjo nad hladilnikom in že itak nimam placa.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] 




gojska -> RE: črni ribez (17.6.2008 16:30:58)

baja, črni ribez je najboljša marmelada na svetu.
Samo ga boš morala vsaj 3/4 če ne vsega prepasirat. Drugače ješ koščice oz. tist k je not[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Jaz ga očistim in po ta velikem osmukam, potem ga prekuham na brzino z želirnim sladkorjem. To lahko pustiš tudi čez noč. Potem ga spet minimalno segrejem, da spusti več soka, ko ga pasiram. Če nimaš pasirke je dobra tudi cedilka in šefla. Je pa zelo naporno, sploh ker je najboljši sok čisto na koncu ko že suhe llupone pasiraš. Meni vedno moj pomaga.
Potem ta sok spet prevrem 3-4 minute. Peveriš tako da kapneš kapljico marmelade na krožnik in ko se shladi more biti trda, netekoča.

Spravim v sterilizirane, vroče kozarce.
Ves trud je poplačan, zelo zdravo in okusno.




baja* -> RE: črni ribez (17.6.2008 17:27:57)

gojska super, bom probala tud jaz naredit najboljšo marmelado na svetu[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. A lahko kar s paličnim mešalnikom spasiram?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




gojska -> RE: črni ribez (18.6.2008 15:19:13)

A lahko kar s paličnim mešalnikom spasiram?


poglej, ribez, ko ga pobereš je na pecljih, poleg tega ima pa še dost trdo muho, tist na konc bunkice[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] .
S paličnim mešalcem se ne boš tega rešila. Lahko ga zmiksaš, da ga potem lažje pasiraš. Moreš ga pasirat skozi sito, da se znebiš tega odpada. Po pasiranju dobiš čisti gosti sok. Vem, da je naporno, samo kot pravim ,se splača, pa magari za samo dva kozarčka. 
Recimo tudi maline se pasirajo, saj so polne mini koščic.
Lahko pa namešaš črni in rdeči ribez, jagode gozdne ali vrtne, robide in maline. To je tud krasno, če maš kaj od tega doma, seveda.
Črni ribez je poln pektina zato se lepo zgosti. Ta marmelada je dobra ker ima naravno kislino, nikoli ni sladkasta in ima čudovito aromo.
Ti se kar zraven spravi, boš že sproti vidla. Najbolj važno je da maš čiste kozarce[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




gojska -> RE: črni ribez (18.6.2008 15:26:21)

še tole,
če ti ni jasno pasiranje

vzameš kovinsko cedilo, jaz mam kr uno skozi katerega cedim juho,
ga naštimaš na čisto posodo v kateri boš potem kuhala marmelado, v cedilo daš zajemalko, dve ali tri ribezove gošče ( nič hudega, če so peclji vmes) in stiskaš ob rob in dno cedila s primernim predmetom (kuhalnica, žlica, zajemalka). Dobro steče v posodo, ostane pa odpad- bolj je suh- boljš si nardila. Odpad vržeš stran, če se ti da, ga lahko posušiš za sadni čaj, potem pa spet jovo na novo.




baja* -> RE: črni ribez (18.6.2008 15:45:08)

hvala gojska[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] zdaj mi je že bolj jasno[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] vidim pa, da bom res mogla še mojga aktivirat[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Še to: kak steriliziraš kozarce? A to maš prav sterilizator?




gojska -> RE: črni ribez (18.6.2008 16:25:52)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]a ti mene zaj............................[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

kozarce res dobro operem, potem pa jih v vodi prekuham, vsakega posebaj vzamem iz vrele vode( s kuhalnico, ne roko[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]) in ga napolnim do vrha. Prav tako prekuham, v isti vodi pokrovčke. Ko je kozarček poln, s čisto serveto obrišem rob, če sem ga pokapala in dobro zaprem s prekuhanim pokrovčkom. Vse kozarce zavijem v časopis in deko, da se dva dni hladijo. 

Nekateri sterilizirajo v pečici na 100stopinj. Kakor se navadiš.




baja* -> RE: črni ribez (18.6.2008 16:45:52)

IZVIRNO SPOROČILO: gojska

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] a ti mene zaj............................[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]



[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] častna da ne[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Res sem čisti začetnik kar se teh stvari tiče[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley9.gif[/image] je**t ga, vse je enkrat prvič[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] pa še 1x hvala za vse info[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Tak, zdaj pa res nimam več vprašanj[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley14.gif[/image]. Sledi samo še poročilo, da vidim, če gre res za najboljšo marmelado na svetu[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Samo spravit se še moram zraven[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden2.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




baja* -> RE: črni ribez (25.6.2008 11:56:42)

Sem dolžna še poročilo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Včeraj sem skuhala marmelado in moram rečt, da je res fuuuul dobra!![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley17.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] Danes bom skuhala še eno rundo. Pa saj ni tak težko, edino tisto ferdamano pasiranje[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley5.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] sem čist zašvicala zraven[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image].




Stran: [1]