Nina00 -> RE: alergija (14.6.2008 12:13:15)
|
Po mojih izkušnjah je včasih zelo težko ugotovit na katero hrano je otrok alergičen. Včasih je lahko reakcija takojšnja in takrat lahko res hitro ugotoviš kaj je sprožilo reakcijo. Včasih pa je lahko reakcija šele po 24-ih ali celo 48-tih urah. Takrat pa je veliko težje. Ob tem opazovanju moraš biti tudi pozorna na vse "skrite" dodatke v vsej kupljeni hrani - tako tudi v kruhu. Priporočam, da kupujete kakega, ki nima veliko dodatkov, kot je npr. Krjavelj, pa še nekaj je takih. Pri alergijah je sploh fino, če se izogibaš vdeh aditivov: konzervansov, barvil, ojačevalcev vonja in okusa,... Ti dodatki večinoma sicer niso alergeni sami po sebi, temveč pospešujejo alergične reakcije na druge snovi. Ko sem začela brati deklaracije, me je kar mrazit začelo, kaj vse je dodano hrani. Tudi taki, ki sem jo prej imela za zdravo izbiro. Če se bodo alergične reakcije kljub temu ponavljale (kar je sicer malo verjetno dokler bo jemal Claritine), ti svetujem, da prosiš za napotitev k pediatru alergologu za testiranje. Pri 10ih letih so ti testi veliko bolj zanesljivi kot pri dojenčkih ali malčkih. Ob testiranju pa bodo zelo dragocena tvoja opažanja in sumi glede tega, kaj povzroči alergično reakcijo.
|
|
|
|