Stari dopust! (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

tajtaja -> Stari dopust! (11.6.2008 12:39:25)

S 15.6. se mi zkaljuči bolniška imam pa še cca 20 dni starega dopusta, ki se mora skoristit do 30.6.
Sicer mi ga del v vsakem primeru propade ker je do konca junija manj kot 20 del. dni.
Me pa zanima, če mi je delodajalec dolžan omogočiti koriščenje do 30.6. ali se lahko da ne strinja in moram iti z 16. delat?
Ga pa prej nisem mogla skoristit, ker sem bila od konca porodniške do sedaj (pet mesece) na bolniški.

Tanik -> RE: Stari dopust! (11.6.2008 12:50:17)

Kadar pa je delavec odsoten z dela zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev. Če je delavec v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal manj kot šest mesecev, pa ima pravico izrabiti preostanek letnega dopusta nad dvema tednoma do 30. junija naslednjega leta le v odgovoru z delodajalcem.

http://www.id.gov.si/si/pogosta_vprasanja_in_odgovori/delovna_razmerja/17_letni_dopust/

Anonimen -> RE: Stari dopust! (11.6.2008 16:29:54)

Kadar pa je delavec odsoten z dela zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev. Če je delavec v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal manj kot šest mesecev, pa ima pravico izrabiti preostanek letnega dopusta nad dvema tednoma do 30. junija naslednjega leta le v odgovoru z delodajalcem

Ja čimprej se dogovori z delodajalcem, da s 17. 6. začneš z LD, ki izvira še iz leta 2007, drugače ti bo propadel... To v dogovoru z delodajalcem pomeni, da se "dogovorita", kar ne pomeni, da ti lahko kar vzame dopust.
Predlagam, da ga pisno seznaniš oziroma zaprosiš za dopust, pokliči ga čez par dni, ga povprašaj, kako je  s tem, in če ti ne dovoli zahtevaj, da ti da pisno, da ti ne dovoli koristiti dopusta iz leta 2007, to bi bila recimo lahko pravna podlaga za prijavo na delovni inšpektorat.  Če ne bo želel, mu posreduje še enkrat pisno, da želiš pisni odgovor, nato pa se lahko obrniš na delovno inšpekcijo.

Čeprav si že malce pozno začela [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image].

tajtaja -> RE: Stari dopust! (11.6.2008 20:57:28)

se lahko obrniš na delovno inšpekcijo.

Si prepričana, da ne bom kakšnega sranja sama sebi zakuhala.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Anonimen -> RE: Stari dopust! (12.6.2008 12:27:57)

se lahko obrniš na delovno inšpekcijo.

Si prepričana, da ne bom kakšnega sranja sama sebi zakuhala.

Jah seveda si ga lahko zakuhaš, ampak moraš najprej sama vedeti, kaj želiš in kako daleč hočeš. Je pa  to v bistvu edina pot, če se drugače ne bosta uspela dogovorit z delodajalcem... Je pa res, da si lahko potem 2x v zosu. Dopust sicer dobiš, ampak verjetno kakšnih blestečih odnosov v prihodnje pa ne, ali pač... Ti najbolje poznaš svojega šefa in boš vedela, kako odreagirat. Jaz vem, da bi mogla pri mojih 3 šefih, pri vsakem drugače...oziroma k zadevi bi morala pristopit na 3 popolnoma različne načine.
Drugače pa verjetno že to, da delodajalca prosiš, da se pisno opredeli, da ne moreš več  koristiti dopusta bo morda dovolj velik razlog zanj.

Je pa tako, da ZDR nudi minimalen obseg pravic, kar pomeni, da ti lahko delodajalec če želi omogoči koristiti dopust tudi po 30. 6.

tajtaja -> RE: Stari dopust! (13.6.2008 10:06:17)

Reakcija ni bila glih najboljša[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image], sedaj čakam pisni odgovor. Upam, da bo!

Stran: [1]