Gina -> RE: štirje otroc se bolj "splačajo" kot trije (10.6.2008 23:23:47)
|
400 eur se meni zdi pač tista meja, s katero nekako skromno preskrbiš otroka, ne da bi bil le ta totalen revež, ki ne bi imel ničesar drugega kot kruh in vodo, pa streho nad glavo, kaj dosti več pa s 400 itak da ne - od tod 400, ker pač večinoma se pogovarjamo o tem znesku na rr, kadar tema nanese (smao ne bo več dolgo pravi, glede na inflacijo)[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image] Drugače pa sazi, imaš prav, v mnogočem se strinjava, (v bistvu bolj debatirava), v čem pa seveda ne, kaj pa potem. Jaz tega ne razumem kot prepir, ampak kot debato. Kar se tiče tega, da je oče v službi, mama pa doma, pa zato oče ni nič z otroki, to je tudi pri nas tako. Koliko pa vidiš otroka, če greš od doma ob sedmih peljat se en uro v gužvi, pa prideš domov nazaj ob 17.00 ves crknjen, ko ne moreš niti mislit več, ap rabiš bolj kot ne počitek, potem ap še skuhat, pa pospravit, pa kaj vem kaj še vse, ker pač hiša in družina ne funkcionirata sama do sebe... otrok nima kaj dosti v tem primeru ne od mame, ne od očeta. Tako pa v tujini pač oče dela kako urco več, pride domov v urejeno, mama ni čist hin od vsega skup, zato pa lahko imata več otrok, pa ker očetu ni treba vsega gospodinjstva delat, ima tisti čas, ko je doma, gotovo več volje za ukvarjat se z otroki. No, tako to jaz vidim. Pa tudi vse družine, kjer so mame doma, precej tako vidim, kot sem napisala - tako funkcionirajo. Mame niso nervozne, lepo v miru vse zrihtajo, nič tolk zlo utrujene ne izgledajo, še kaj si privoščijo. In zelo jasno vidim razliko, kjer mama dela polni delavnik, pa ima več otrok, kako to v praksi pri mnogih izgleda. To, ko praviš, da ne razumeš, kako bi imel kdo več trok in ne sfolgal gospodinjstva.... veš, imaš prav, imeti je treba toliko otrok, da sfolgaš...točno tako... in ves čas govorim, da je nemogoče sfolgat gospodinjstvo pri tako veliki družini + hodit v službo - torej ljudje nimajo otrok, ker ne bi sfolgali, če pa morajo biti v službi, (4 otroci žal ne štejejo pri nas kot služba), a ni logično?! Točno to je bistvo vsega. Oboje vkup ni možno glih čist normalno preživet, če nisi super woman in super man. Torej so ljudje pametni - ne spuščajo se v nekaj, česar ne zmorejo. Vendar....če bi imeli denar, ženski ne bi bilo treba v službo, ker bi sfolgala 4 otroke. Ali več njih. Eh, vedela sem, da boš napisala, da če so starši nesposobni se preživljat, da bodo tudi otroci taki, samo se mi je zdelo, da sem že dost napisala, da bom naslednjič razlagala[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]. NI tako glih, v praksi namreč, kot misliš. Vsi otroci tistih staršev, ki so malo bolj revni, ki živijo od socialne pomoči, govorim o konkretnih otrocih, ki sem jih sama tekom let utegnila spoznat, so precej nerazvajeni, preprosti, zelo "normalni" otroci, ki imajo sicer malo zmedene starše, ki se v življenju ne znajdejo, vendar to niso neki pijanci ali nasilneži, so ljudje, ki dobro vedo, da so naredili napako, da so "nesposobni" na tem področju, čeprav so sicer v glavnem čist fajn ljudje in se daleč bolj kot karkoli drugega trudijo svoje otroke spravit na drugačno pot. Pa verjemi mi, da sem jih že kar nekaj videla. Ker ti otroci niso na nek način "iznakaženi" od materialnih dobrin, ker jim vsega ne znosijo v rit, so ponavadi daleč manj komplicirani, kot kaki drugi otroci. Vsega se lotijo, se trudijo še bolj kot ostali otroci in zelo trdo imajo v zavesti, da morajo narediti šolo dobro, da se morajo potrudit, sicer bodo reveži. Starši jim neprestano govorijo, da je pomembno, da naredijo šolo, da bodo kaj dosegli, da bodo kaj v življenju imeli, da ne bodo kot oni. Tako da tudi ko odrastejo, ponavadi sledijo temu, kar sem napisala. Jaz imam dobre izkušnje z njimi. Nič ne rečem, kakšen je gotovo tudi tak, da gre po stopinjah staršev, ampak večina ne. Ja, skandinavci razmišljajo malo manj balkansko, samo za socialo je pa tam poskrbljeno, veš. Zelo zelo zelo poskrbljeno. Res nekateri ljudje izkoriščajo zadeve, sama ne razumem tega, da ljudje iščejo luknje v zakonih, najbrž nikdar ne bom, sem preveč iskrena in težko razumem laganje, kraje in podobne reči. Samo to nima veze s tem, kaj bi država lahko naredila za povečanje rodnosti. To bi mimo ukrepov za povečanje rodnosti morala urediti na ravneh sodstva, policije in podobnih organizmov države. Jaz ne pljuvam čez sistem. Vem, da živim na balkanu. Sprejemam dejstvo, edino ni mi všeč, če kdo reče, da zame država ne vem kaj naredi. Naredim v glavnem bolj kot ne sama - ne izkoriščam države in imam točno toliko otrok, kot sem hotela, ne glede na državo, ker nanjo nisem nikdar računala. Pri nas pač tako je in še dolgo ne bo boljše. Marsikaj je zanič, marsikaj je ok. Sploh če primerjaš z azijo, afriko... Imamo krasno naravo, živimo v ugodnem zemeljskem pasu, imamo krasne pogoje, pa malo balkansko mentaliteto - ki je za kakšne reči fajn, za druge pa malo manj. Slovenci imamo dohodek na prebivalca, ki nas postavlja v zgornji del lestvice vseh zemljanov. Samo navajeni smo na določeno udobje. Tega pa v končni fazi kupi denar. Brez denarja ne bo osnovnega udobja in brez tega ne bo četrtih otrok (še več kot 1,2 otrok ali koliko je ta hip ne[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]), to sem pa čist zihr. Tolk pa smo razvajeni, da se ne bi več prekurili do tam, kjer ne zmoremo.
|
|
|
|