štirje otroc se bolj "splačajo" kot trije (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

tajš@ -> štirje otroc se bolj "splačajo" kot trije (8.6.2008 23:25:55)

Drage mamice,

sem mamica 3 otrok, pa mi marsikdo, ki me sreča, reče naslednje: "odloči se za še enega. Baje se komaj 4 otroci splačajo. Ne, da bi bil to vzrok, da se odločim še za 1 sončka, pa me vendarle zanima, od kod jim to? Ali katera ve?

Pa prijeten nov teden!
Tajš@

Lunc_a -> RE: štirje otroc se bolj "splačajo" kot trije (8.6.2008 23:36:48)

razen pri otroškem se nikjer nič ne vidi.
ker če imaš že 3 otroke se štejete pod velike družine,četrti otrok pa nič bistveno ne spremeni

FORZA -> RE: štirje otroc se bolj "splačajo" kot trije (9.6.2008 5:23:47)

To je tudi meni že marsikdo rekel.
Pa ja maš še enga pa ti nebo treba delat[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Verjetno mislijo na to če imaš 4 otroke maš možnost biti doma s tem da ti država plača prispevke al nekaj takega.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Sam od tega denarja ni kruha.

Blejka26 -> RE: štirje otroc se bolj "splačajo" kot trije (9.6.2008 7:21:07)

mislim da je tko,da pri četrtem otroku ti država bolj pomaga..ne vem kako samo slišala sem tako..verjetno pri dokladih,ne vem..

bskrle -> RE: štirje otroc se bolj "splačajo" kot trije (9.6.2008 7:52:14)

Pri 4 otrocih si alhko doma do starosti 10 let najmaljšega in ti država plača prispevke za pokojninjsko in zdrav. zavarovanje. Ja dodatek za vel. družine je tudi malo večji.
Drugače pa ti država ne bo dala kakašneg abajnega denarja, eč boš iemla 4.

mert -> RE: štirje otroc se bolj "splačajo" kot trije (9.6.2008 9:52:12)

Imam 4 otroke in razen tistega prispevka enkrat letno, ki je malenkost večji kot za tri otroke mi država ne da prav NIČ.
Kolikor je otroških več pa ne pokrijejo večje družinske porabe.
Tudi skrajšanega delavnika nisem mogla koristiti, ker mi je delodajalec po četrti porodniški rekel; "ali delaj orng ali pa pejt"...

Torej, ko se odločaš za otroke ne delaj nikakršnih računic ampak poslušaj svoje srce!

sazi -> RE: štirje otroc se bolj "splačajo" kot trije (9.6.2008 11:02:34)

ne me narobe razumet. Sem vsekakor mnenja, da se za otroka NE SME gledati s srani koristoljublja in da mi je jasno, da se s finančnega vidika "ne splača" imeti veliko otrok, ampak;

mi država ne da prav NIČ

se opravičujem, ker sem citirala ravno ta stavek, pa vendar ne bo držalo

že samo, če pogledate dohodninsko lestvico pri vzdrževanih članih, je razlika, koliko olajšave imaš za 1. ali pa 4. otroka zelo velika.

Posebna olajšava, namenjena osebam, ki vzdržujejo družinske člane, v absolutnem znesku:

• za prvega otroka in za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana 2.066 € na leto oziroma 172,17 € na mesec; za vzdrževanega otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo in ima pravico do dodatka za nego otroka, 7.486 € na leto oziroma 623,83 € na mesec,
  • za drugega vzdrževanega otroka se olajšava poveča za 180 € na leto oziroma za 15 € na mesec,
  • za tretjega vzdrževanega otroka se olajšava poveča za 1.680 € na leto oziroma za 140 € na mesec,
  • za četrtega vzdrževanega otroka se olajšava poveča za 3.180 € na leto oziroma za 265 € na mesec,
  • za petega vzdrževanega otroka se olajšava poveča za 4.680 € na leto oziroma za 390 € na mesec,
  • za šestega in vse nadaljnje vzdrževane otroke se olajšava poveča za 1.500 € na leto oziroma za 125 € na mesec glede na višino olajšave za prejšnjega vzdrževanega otroka.

Poleg dohodnine, se sprememba v denarnici pozna še pri otroških, dodatkih, plačilu vrtca in povsod tam, kjer se gleda dohodek na družinskega člana (pri štipendijah, raznih subvencijah in podobno).
Pa verjetno še to, kar so pisale druge - razne možnosti plačila prispevkov in podobno.

Netopirčy81 -> RE: štirje otroc se bolj "splačajo" kot trije (9.6.2008 12:15:41)

Ne vem no, naša mami nas ima 6, pa je mogla delat. doma je ostala zato, ker ni imela varstva za nas. No, je pa komaj dočakala starostni penzion.

Gina -> RE: štirje otroc se bolj "splačajo" kot trije (9.6.2008 13:01:47)

IZVIRNO SPOROČILO: mert

Imam 4 otroke in razen tistega prispevka enkrat letno, ki je malenkost večji kot za tri otroke mi država ne da prav NIČ.
Kolikor je otroških več pa ne pokrijejo večje družinske porabe.
Tudi skrajšanega delavnika nisem mogla koristiti, ker mi je delodajalec po četrti porodniški rekel; "ali delaj orng ali pa pejt"...

SAZI, a si ti dobro prebrala? Piše: Ne pokrijejo večje porabe! A se ti sploh zavedaš, koliko pride en otrok koštat? In ne, z vsemi otroškimi in olajšavami od dohodninskih do vrtčevskih - skupaj ne pokrije niti polovice stroškov, ma kakšne polovice, tretjine. Če k temu prišteješ, kakšne imaš družinske stroške, če ste tričlanska familija ali kakšne ima morda 6 članska, ko se plača deli na 3 ali na 6!!! članov, ti je jasno, da je četrti otrok precej velik strošek. Poleg tega moraš finančno razliko zanj odvzeti že prej razdeljeni plači (na 5 delov). Joj, lepo te prosim, ne ponižuj tistih, ki imajo več otrok, kolk jim država šenka, ker jim ne. V resnici pa bo država, mi vsi, živeli od naših otrok. Več kot jih imamo, bolj bodo podpirali, vzdrževali državo, zato bi državi moralo biti v interesu narediti kaj za to, da bi imeli otroke. Samo ji kaj dosti ni. Po Evropi so te reči bistveno bolje nagrajevane in vrednotene, saj je jasno, da brez delovne sile (otrok) ne bo kapitalistov. Da o plačah, s katerimi v končni fazi tam lahko živiš te otroke, pri nas pa z našimi ne moreš, sploh ne govorim.

sazi -> RE: štirje otroc se bolj "splačajo" kot trije (9.6.2008 13:07:29)

Dej Gina malo umiri živce in še 1x preberi, kaj sem napisala.
Itak imam  o tebi zelo dobro mnenje in ponavadi z veseljem berem tvoje  razlage, nasvete in komentarje, ampak zdaj si mi pa nabila pritisk do fula.

Sem napisala: Sem vsekakor mnenja, da se za otroka NE SME gledati s srani koristoljublja in da mi je jasno, da se s finančnega vidika "ne splača" imeti veliko otrok, ampak

Poišči in preberi še 1x v zgornjem postu, če ti ni jasno.

Odgovorila sem samo na to, ko je ena napisala, da ne dobi nič razen malo višjega dodatka na veliko družino.

Sama vem, koliko en otrok stane, ga imam, in nanj in na odločanje o prihodnjih otrocij niti slučajno ne gledam z očmi, kje bi kaj pridobila, ker VEM, da so večji stroški, če imaš več otrok... Mah, upam, da si samo spregledala zgornji stavek.

tajtaja -> RE: štirje otroc se bolj "splačajo" kot trije (9.6.2008 13:25:46)

štirje otroc se bolj "splačajo"

Ja, kar se tiče tega kaj se bolj splača.
(zdaj me boste živo pojedle, ampak samo odgovor na zastavljeno vprašanje)
Definitivno se najbolj "splača" če jih nimaš.
Ker tu računice ni.
Ja, butast odgovor na še bolj butasto vprašanje.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley29.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley29.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley29.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley6.gif[/image]

Drugo je, koliko otrok bi si kdo želel.

ps Kak me ta "splača" drega v nos[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image].

Volga -> RE: štirje otroc se bolj "splačajo" kot trije (9.6.2008 13:26:40)

Deset pa še bolj [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Mišni -> RE: štirje otroc se bolj "splačajo" kot trije (9.6.2008 13:34:48)

Ja, O.K., samo moja preračunljiva znanka ima 4 zato, da ima do 10. leta zadnjega otroka plačano zavarovanje in ji teče delovna doba. Dejansko ima ona zato 4 otroke.

Nika v službi -> RE: štirje otroc se bolj "splačajo" kot trije (9.6.2008 13:45:59)

Težko rečem, kaj se bolj "splača", ampak imam znanko, ki ima 5 otrok in je od rojstva drugega otroka doma. Ima VII. stopnjo izobrazbe, poklic, po katerem je povpraševanje veliko. Mož ima zelo solidno plačo.

Mi je rekla, da se ji vsekakor bolj splača (ja, točno tako), da je doma, upoštevaje seveda več kategorij - plačilo prispevkov, olajšave, več časa za otroke...

Jasno pa, da se za tako veliko število ni odločila iz preračunljivosti.

Anonimen -> RE: štirje otroc se bolj "splačajo" kot trije (9.6.2008 18:16:49)

Sem sla preracunat, na svoje dohodke.

Pri stirih otrocih bi dobila od drzave za 80% sredstev vec na otroka kot pri treh, pod predpostavko, da je bruto dohodek konstanta. Toliko bi bili vecji otroski dodatki oz. toliko manj dohodnine bi placala.

Po tej kalkulaciji se cetrti otrok splaca.
Ce zato ne potrebujes vecjega avta in vecjega stanovanja.

Gina -> RE: štirje otroc se bolj "splačajo" kot trije (9.6.2008 18:56:52)

IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

Pri stirih otrocih bi dobila od drzave za 80% sredstev vec na otroka kot pri treh, pod predpostavko, da je bruto dohodek konstanta. Toliko bi bili vecji otroski dodatki oz. toliko manj dohodnine bi placala.

A pa bi teh 80% več zadoščalo za kritje vseh stroškov za tega otroka, oz. bi pokrilo še kak strošek za 3. otroka, če se to "splača"?

Sazi veš, meni sicer ti nisi "nabila živc do fula", se mi je pa malo trapasto zdelo govorit o nekih dobrih ali kako naj rečem večjih olajšavah ob lestvici, ki ne štima. Zdelo se mi je, da je tista, ki je napisala, da država NIČ ne pomaga, s tem mislila, da več ali manj ogromno pade na samega starša, da so olajšave minimalne, oz. da ti v praksi kaj malo odnesejo - to pa je res, kljub vsem tabelam. Saj sama veš, da v resnici težko dosežeš maksimum, oz. polno koriščenje olajšav, ker so le-te odvisne od tvoje plače. Tako da tole, kar je napisano, da je olajšava za 1 otroka 170 eur na mesec, ni glih čist tako, da teh 170 potem tudi dobiš ven. Olajšave so premajhne, odločno premajhne, da bi spodbujale rodnost, pa tudi ostale ugodnosti so res minimalne.

Seveda je res, da ne moreš gledati na otroka s strani koristoljubja, vendar je še bolj res, da z vsakim otrokom drastično pade življenjski standard ljudi, ki nimajo dveh nadpovprečnih plač, ker otrok hočeš nočeš stane in to ne malo. In tem ljudem govorit, da ne gledat iz strani koristoljubja, ko so vendarle svoje udobje raje zamenjali z otrokom, skrbjo zanj, bo najbrž malo neumno slišat, da naj ne bodo koristoljubni, ko itak niso. Seveda jim lahko rečeš, zakaj si pa imel otroka, če nimaš denarja za udobno ga preživet, zakaj pa nisi raje ostal z dvema, pa bi imel zase več, samo se mi to ne zdi smiselna pripomba.

Še zmeraj pa ne razumem kaj na tem svetu te je zjezilo? To, da trdim, da so olajšave majhne, manjše od stroškov za 4. otroka? To da so olajšave nizke, praktično enake nič, če malo človek karikira?

Resnica je, da kakšen koristoljubnež tudi obstaja, ki bo menil, da bo obogatel z otrokom, ki bo računal na socialno in podobne fore, samo taki so pa itak prismuknjeni in bodo najbrž taki ostali, z enim, dvema ali štirimi otroki.

sinnerka -> RE: štirje otroc se bolj "splačajo" kot trije (9.6.2008 20:46:57)

ok nevem zakaj gledati če se mi splača met 4otroke
vredu ziher dobiš več za 4 kot pa jaz za enega ampak tudi več porabiš finančno in psihično

Anonimen -> RE: štirje otroc se bolj "splačajo" kot trije (9.6.2008 20:51:00)

IZVIRNO SPOROČILO: Gina

A pa bi teh 80% več zadoščalo za kritje vseh stroškov za tega otroka, oz. bi pokrilo še kak strošek za 3. otroka, če se to "splača"?

Tekoce stroske bi.
Za investicije sem pa ze prej napisala.

Ekonomije obsega se zacnejo nekje pri cetrtem otroku.

Gina -> RE: štirje otroc se bolj "splačajo" kot trije (10.6.2008 12:23:49)

Tekoce stroske bi.

A 400eur bi dobila, kar je nekako skromno potrebno, če ga hočeš preživet??? Ajd tam nekje100eur olajšave, če imaš še kar ok plačo (za 4. otroka), je realno najbrž. Vrtca ni nujno da ne bi plačal, kaj pa če imaš ostale otroke že v šoli, poleg tega niti tam ne bi bil 100eur na plusu, četudi ne bi plačeval vrtca, otroških bi dobil za četrtega najbrž okoli 40 eur, če imate švoh plačo, če imate boljšo pa manj kot toliko. Še kaj? Razlike med plačilom za veliko družino pri treh oz. štirih otrocih je par evrov na leto, kar ne znese par evrov na mesec. No, zdaj pa res - še kaj?

Govorimo o max 220 evrih, ki jih prispeva , če jih prispeva, če si bolj kot ne fejst revež, država - in to samo prva 4 leta, če imaš zadnja dva otroka starostno bolj na kupu, kasneje pa ti ta subvencija, ko ima otrok 6 let odpade, v šoli pa do njega nisi upravičen, razen če si socialni primer, ko ti pod posebnimi pogoji subvencionirajo malico, dajo nekaj samo k malici zraven, nekaj pa še vedno plačaš sam, kar je cca 20 eur na mesec, oz. če si brezposeln, oz. če sta brazposelna oba, lahko dobiš pod res posebnimi pogoji v šoli tudi subvencijo na otrokovo kosilo (kar povprečna družina, če ima vsaj 500eur dohodka, ne more dobiti), in ta denar ni dovolj za golo preživetje otroka - četudi odštejemo investicije.

sazi -> RE: štirje otroc se bolj "splačajo" kot trije (10.6.2008 12:27:28)

Še zmeraj pa ne razumem kaj na tem svetu te je zjezilo?

Zjezil me je tvoj napadalni ton oziroma razburjenje nad mojim pisanjem.
Se čisto strinjam, da prav veliko ne dobimo od države, če imamo otroke, ampak nekaj pa. In meni gre res na živce, ko filk kar naprej jamra, da od države ne dobi NIČ (še z velikimi črkami je napisala), to pa, da imamo plačano leto porodniške s polnim nadomestilom, da imamo očetovski dopust, da država (in ali občina) v veliki meri subvencionira vrtce, da imamo otroške dodatke in še druge subvencije, štipendije za vse, ki ne presegajo raznih cenzusov.... to pa folku PRIPADA ampak še vedno trdijo, da od države ne dobijo NIČ. No, to gre meni na živce, zato sem nalimala tisto lestvic, ki mi je najprej prišla pod roke. In popolnoma jasno mi je, da za enega otroka ne dobiš 170 EUR, ampak da je to olajšava 170 EUR, kar potem znese toliko in toliko manj, glede na tvojo dohodnino.
Kot sem napisala, se itak ne "splača" in se ne sme gledati na otroke skozi denar.
Verjetno se splača v primeru, če ima oče dokaj dobro plačo, mama pa ne in po možnosti še ne uživa v svojem delu in lahko ostane doma - ampak to so zelo redki primeri.

Kakšne pa bi morale biti olajšave, da bi spodbujale rodnost? Kilikor včasih preberem tu na forumu, je kar veliko mladih parov, ki zaslužijo precej, ampak so prepričani, da si otrok ne morejo privoščiti - ja, ker želijo še naprej hodii na dopuste na karibe, pa smučat v Švico, pa nujno je treba imeti kakega terenca, ki je dovolj varen za otroka... Vem, da je veliko takih, ki dejansko morajo gledati na vsak evro in tem se precej pozna, če imajo 3 ali 4 otroke, ampak ravno ti pa dobijo največ olajšav in dodatkov - kot je napisala Mič, se lahko splača, če nekdo preračuna.

Vem za družine, ki na veliko jamrajo in res nimajo skoraj nič, amapk po socialno pa ne grejo, ker jim je pod čast, oklici pa še vedno jamrajo in pljuvajo čez državo.

Ker vem, da obstajajo eni (ki so resnično ubogi) in taki (ki se samo delajo boge), ne grem vedno s tokom jamranja, ampak se trudim pokazat, kaj se lahko kje dobi in kako, da ni tako slepega pluvanja in jamranja, kako od države ne dobimo NIČ. Seveda bi bilo dobrodošlo, da bi več, pa vendar, če se okrog obrneš, se marsikje kaj najde.

Gina -> RE: štirje otroc se bolj "splačajo" kot trije (10.6.2008 13:28:53)

Ja, sazi, res je, da imamo subvencionirane otroške vrtce.... vendar je po drugi strani res, da imajo v Evropi mnogo višje plače, pa jim večji strošek za vrtec ne pomeni toliko, kot nam ta, osnovni. POleg tega je strošek za vrtec še vedno kar velik, pa za šolo tudi ni zastonj. Kje je problem? Rešujemo posledice namesto vzroka, a ne.

Res je, da imamo celo leto plačane porodniške, vendar je po drugi strani res, da so v Evropi matere lahko doma, ker imajo brez svoje porodniške mnogo večji dohodek samo z očetovo plačo, kot jo imata pri nas dva človeka skupaj. Kje je problem potem,  samo eno leto plačujemo ženski, ostali zaslužijo po evropi celo življenje več od dveh ljudi pri nas. rešujemo posledice namesto odpravljanja vzroka.

Res je, da imajo očetje očetovski dopust, vendar ga vsi ne morejo izkoristit, iz različnih razlogov, kakor tudi matere ne morejo vse izkoristiti možnosti, da so do otrokovega 3. leta zaposlene za manj kot polni delovni čas. Ponekod jim tega ne dovoli delodajalec, ponekod imajo premajhne dohodke, da bi si to lahko privoščile. 

Res je, da so nekateri preponosni, da bi šli na socialno si kaj uredit, drugi pa bi radi pač uživali življenje, pa zato nimajo otrok. Vse to je res. Vendar je tudi res, da marsikdo nima otrok resnično zato,ker bi si jih težko privoščil. Trije otroci so za moje pojme zgodnja meja, če hoče ženska hoditi v službo + jih imeti. Fizično je zelo zelo zelo težko vse skupaj obvladovati - namreč rihtanje tako velike družine, skrb zanjo, pa ne le finančna, ampak tudi čist osnovna, fizična, + hoditi v službo, ki v modernih časih pač ni nič kaj ekstra zgolj sproščujoča, ampak prej ko ne precej zahtevna reč, ki te intenzivno posrka vase, tisti čas, ko si pač v službi. Če imaš štiri otroke, moraš biti "hiperaktiven in z naravnim presežkom energije", če si upaš spustiti v to reč + hoditi v službo. To je zame osebno fizično nemogoče. Bi pustila službo v tem primeru. Kako pa potem preživet, če imaš 4 otroke, pa ne hodiš v službo? Zato trdim, da bi skoraj gotovo več ljudi imelo otroke, če bi jim država nudila druge sorte ugodnosti oz. več ugodnosti- vendar so še vedno vse vezane na denar. Nekateri nimajo dovolj velikega stanovanja zanje, drugi nimajo fizičnih sposobnosti vso to maso reči, ki jih potegne 6-članksa družina za sabo obvladat - se pravi bi rabili eno varuško ali gospodinjo zraven, ki si jo ta hip ne morejo privoščit. Eni bi rabili zgolj dobro službo za očeta, da bi si lahko z njegovo plačo lahko privoščili kolikortoliko normalen standard s 4. otroki. Tako pa v slo. ne moremo normalno živet + imet 4 otroke, če nismo več kot povprečno sposobni. Namreč zaslužit več kot dve povprečni plači skupaj, ki bi nam omogočile normalen obstoj brez res hudega odpovedovanja ali biti nadpovprečno sposobni v smislu hodit v službo + obvladovat projekt imenovan 6-članska družina. To niso glih heci. Spet isto - rešujemo kratkoročno posledice, namesto da bi odpravili vzrok.

Meni se, če zelo dobro razmislim niti ne zdi tako zanič, če bi država financirala tudi tiste, ki so za državo naredili zgolj to, da so jim 4 otroke dali, pa sicer niso sposobni česa drugega, ali po domače rečeno, ki se šlepajo na državi. Nekateri se res niso sposobni preživljat, taki so, v resnici zmedeni in neodgovorni, ampak si po moej res ne mroejo pomagat, čese še tolk čudno sliši. Ampak če so državi dali 4 otroke, je po zakonu verjetnosti skoraj gotovo moč trditi,d a bodo ti štirje otroci dali državi nazaj vse tisto, kar so ji njihovi starši odvzeli + ustvarili dobiček državi. Torej bo v končni fazi država skoraj gotovo na plusu, ker ne gre za enega potomca, ampak za "nadpovprečno mnogo" (za evropo) njih.

Skratka, jaz se sicer strinjam s tem, da nekaj malega pa tudi naša država le da ljudem, ampak še vedno pa trdim, da ne dovolj, da bi ljudje, ki si tudi morda želijo imeti več otrok, lahko bili sposobni ob teh olajšavah kulturno in dostojno živet, ne da bi ali se totalno prekurili od garanja ali pa živeli bedno zaradi skoraj da  ne revščine.  A veš, blazna razlika je v vzdrževanju 1, 2, 3, 4, 5-ih ali pa 6-ih ljudi. Blazna. Če bi si država to res dobro lahko predstavljala, pa če bi si res dobro predstavljala kam jo vodi pomanjkanje ljudi, delovne sile, bi več naredila za to, da bi ljudje imeli otroke. Tako pa ne naredi dovolj. V bistvu precej na narobnih področjih brca ali pa vsaj premalo brca. Ja, se da nekaj zrihtat, da nisi totalen revež, če hočeš, res je, to se pri nas da, imaš prav, vendar več kot to je težko. A je to dovolj, da spodbudiš ljudi, da bi imeli več otrok? Še osnovnega zdravstvenega zavarovanja ne bo več zastonj kmalu. Eni moji prijateljici je umrl otrok letos, ki ni imel dodatnega zavarovanja - še pogreb je morala plačat komplet sama - in država ne da socialne pomoči, ker če ni prijavljen na zavodu, ker je drogeraš (ko je itak plačevala zanj vsa zdravljenja sama in ga več kot zgolj živela) in ni priznan kot vzdrževani družinski član, kljub temu, da je otrok, najožji sorodnik, torej ni osnovne varnosti.... zašla sem, sori.

Na celotni ravni sociale bomo ratali kapitalisti in zasebniki, kolikor slučajno še nismo. IN ja, v takem nezanesljivem, nestabilnem, ne-varnost-vzbujajočem sistemu pač ni varno imeti več otrok. Čeprav je res, da nisi čisto berač, zaradi skrbi države, tolk že poskrbi zate, to je res (večinoma, čeprav poznam pa tudi drugačne primere čist od blizu konkretno- npr. umre ti mož, s katerim imaš skup stanovanje, pa ti pusti goro pufov, ti si bolan, s kronično boleznijo, ki te rine na invalidski stol, pa ti država zaradi njegovih pufov pobere vse, zgolj sociala ti ostane, otroke moraš odjavit od kosila, ker presegaš s svojo plačo, 400 eur cenzus za solidarnost) skratka pri nas moraš, če hočeš imeti več kot to, prokleto veliko več garat, kot en povprečen evropejec.

sazi -> RE: štirje otroc se bolj "splačajo" kot trije (10.6.2008 14:45:05)

skratka pri nas moraš, če hočeš imeti več kot to, prokleto veliko več garat, kot en povprečen evropejec.

se  strinjam, ampak to s celotno temo nima več veze

Obe se strinjava, da je z otroki veliko stroškov in da jih v Sloveniji težko živimo. Ne strinjava pa se v nekaterih poglavih vsega, kar sva napisali. Npr:

so v Evropi matere lahko doma, ker imajo brez svoje porodniške mnogo večji dohodek samo z očetovo plačo, kot jo imata pri nas dva človeka skupaj

No, in koliko potem ti zaposleni očetje s super plačami preživijo časa s svojimi otroki? Kolikor ljudi jaz poznam v tujini, so cele dneve v službah. So sicer taki tudi pri nas, pa spet lahko rečem, da tisti, ki jih res cele dneve ni doma, pa ponavadi res tudi dobro zaslužijo.

Vendar je tudi res, da marsikdo nima otrok resnično zato,ker bi si jih težko privoščil. Trije otroci so za moje pojme zgodnja meja, če hoče ženska hoditi v službo + jih imeti.

Se popolnoma strinjam.

To je zame osebno fizično nemogoče. Bi pustila službo v tem primeru. Kako pa potem preživet, če imaš 4 otroke, pa ne hodiš v službo? Zato trdim, da bi skoraj gotovo več ljudi imelo otroke, če bi jim država nudila druge sorte ugodnosti oz. več ugodnosti- vendar so še vedno vse vezane na denar. Nekateri nimajo dovolj velikega stanovanja zanje, drugi nimajo fizičnih sposobnosti vso to maso reči, ki jih potegne 6-članksa družina za sabo obvladat - se pravi bi rabili eno varuško ali gospodinjo zraven

No, tole, da bi imeli veliko otrok in ne sfolgali gospodinjstva, mi je pa malo mimo - v tem primeru pač nimaš več otrok kolikor jih, poleg gospodinjstva, obvladaš. In sistem, da imajo nekateri veliko otrok in jim potem ti otroci pomagajo pri vzgoji, varstu in domačem delu, mi je čisto mimo in se mi zdi zelo nefer od takih staršev. Torej iej toliko otrok, da jih lahko sam vzgajaš - brez pomoči varušk in gospodinj. Razumem edino en problem in to je z vrtci in časovno omejenostjo, kjer je pogost problem, da starši ne morejo pravočasno po otroke in za to potrebujejo pomoč.

Meni se, če zelo dobro razmislim niti ne zdi tako zanič, če bi država financirala tudi tiste, ki so za državo naredili zgolj to, da so jim 4 otroke dali, pa sicer niso sposobni česa drugega, ali po domače rečeno, ki se šlepajo na državi. Nekateri se res niso sposobni preživljat, taki so, v resnici zmedeni in neodgovorni, ampak si po moej res ne mroejo pomagat, čese še tolk čudno sliši. Ampak če so državi dali 4 otroke, je po zakonu verjetnosti skoraj gotovo moč trditi,d a bodo ti štirje otroci dali državi nazaj

Pa tole je tudi malo skregano z logiko - če sta starša nesposobna dati državi kaj drugega, kot ne vem, 5 otrok, je velika verjetnost, da bodo ti otroci ravno tako nesposobni, saj imajo doma super zgled.

Pa še glede tujine in velikega števila otrok - OK, kolikor mi je zanano imajo Skandinavci res vse veliko bolj urejeno in poskrbljeno,kot pri nas. Ampak s to razliko, da se tudi ljudje obnašajo drugače. Pri nas je veliko balkanske miselnosti po načinu, kako najti kje kakšne luknje in kako minimalno narediti za maksimalni izplen, pa četudi gre za kršenje zakonov, za lovljenje sivine in podobno. Na severu je tega veliko manj kot pri nas in na žalost bo to vedno ostalo tako, ker bi moral tudi narod malo v glavi preklopit, to pa ne gre.
Povečini pa drugje ni prav nič rožnato. Mame ostajajo doma, ker so varstva za majhne otroke predraga, ravno tako nimajo prav velikih družin, večina jih živi v najemu ali pa odplačuje hipoteke v nedogled.

Kot rečeno, se ne želim prerekat s tabo. Bi bila pa takoj za to, da se naredi kak drug sistem, samo niti idej nimam zanj, ker pi nas karkoli uvedejo, ljudje pluvajo po sistemu, ker nikoli ne bo pravičen za vse.

tajš@ -> RE: štirje otroc se bolj "splačajo" kot trije (10.6.2008 16:06:47)

Kar hudo mi je, ko gledam, kam se je razvila moja razprava in kako ste si naketere to razlagale.
Res nisem mislila, kako se otroci splačajo iz materialnega smisla. Sama sem mnenja, da so fionance tiste, ki otroka zelo malo osrečujejo, seveda pa so te potrebne, da jim lahko zagotovimo normalno življenje.
Moje mnenje je , da je čas ki ga lahko prebijemo skupaj z otrokom, seveda, če je ta kvalitetno izkoriščen vreden veliko več. Vendar nas žal država, vsaj pri treh otrocih ne podpira dovolj, da bi  se mamice lahko odpovedale službeni karieri in se bi posvetile tistemu navečjemu potencialu, ki obstaja v človeški karieri, to je svoji otrokom.
Sedaj ko se mi približuje čas, da ponovno zapustim otroka in prestopim iz porodniške v službo, sem zelo žalostna, ker vem, kdo me bolj rabi. Spet mi je hudo, ko bom tokrat gledala troje žalostnih očk na pragu, ki me bodo vpraševale: "Mami, zakaj greš?"
Res želela si bi ostati z njimi in želela si bi še kakšno malo sončece, vendar se mi ne zdi fer do njih, da jih tako zapuščam in nimajo nič od mene.

Zato me je zanimalo, v primeru, da zapustim trg delovne sile, ali je to, da mi država plača prispevke, vse kar lahko da v primeru 4 otrok. Od otroškega dodatka jih res ne morem preživljati, ali morda dobiš kakšno socialno pomoč?

Anonimen -> RE: štirje otroc se bolj "splačajo" kot trije (10.6.2008 19:54:25)

Tekoce stroske bi.

A 400eur bi dobila, kar je nekako skromno potrebno, če ga hočeš preživet??? Ajd tam nekje100eur olajšave, če imaš še kar ok plačo (za 4. otroka), je realno najbrž. 

Ne vem od kje ti podatek o 400€ [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Racunala sem za sebe in ja, meni bi se splacalo.
Govorila sem o 80%. To ni samo olajsava, ampak je tudi visji otroski dodatek kot sem ze napisala.

Gina -> RE: štirje otroc se bolj "splačajo" kot trije (10.6.2008 23:23:47)

400 eur se meni zdi pač tista meja, s katero nekako skromno preskrbiš otroka, ne da bi bil le ta totalen revež, ki ne bi imel ničesar drugega kot kruh in vodo, pa streho nad glavo, kaj dosti več pa s 400 itak da ne - od tod 400, ker pač večinoma se pogovarjamo o tem znesku na rr, kadar tema nanese (smao ne bo več dolgo pravi, glede na inflacijo)[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]

Drugače pa sazi, imaš prav, v mnogočem se strinjava, (v bistvu bolj debatirava), v čem pa seveda ne, kaj pa potem. Jaz tega ne razumem kot prepir, ampak kot debato.

Kar se tiče tega, da je oče v službi, mama pa doma, pa zato oče ni nič z otroki, to je tudi pri nas tako. Koliko pa vidiš otroka, če greš od doma ob sedmih peljat se en uro v gužvi, pa prideš domov nazaj ob 17.00 ves crknjen, ko ne moreš niti mislit več, ap rabiš bolj kot ne počitek, potem ap še skuhat, pa pospravit, pa kaj vem kaj še vse, ker pač hiša in družina ne funkcionirata sama do sebe... otrok nima kaj dosti v tem primeru ne od mame, ne od očeta. Tako pa v tujini pač oče dela kako urco več, pride domov v urejeno, mama ni čist hin od vsega skup, zato pa lahko imata več otrok, pa ker očetu ni treba vsega gospodinjstva delat, ima tisti čas, ko je doma, gotovo več volje za ukvarjat se z otroki. No, tako to jaz vidim. Pa tudi vse družine, kjer so mame doma, precej tako vidim, kot sem napisala - tako funkcionirajo. Mame niso nervozne, lepo v miru vse zrihtajo, nič tolk zlo utrujene ne izgledajo, še kaj si privoščijo. In zelo jasno vidim razliko, kjer mama dela polni delavnik, pa ima več otrok, kako to v praksi pri mnogih izgleda.

To, ko praviš, da ne razumeš, kako bi imel kdo več trok in ne sfolgal gospodinjstva.... veš, imaš prav, imeti je treba toliko otrok, da sfolgaš...točno tako... in ves čas govorim, da je nemogoče sfolgat gospodinjstvo pri tako veliki družini + hodit v službo - torej ljudje nimajo otrok, ker ne bi sfolgali, če pa morajo biti v službi, (4 otroci žal ne štejejo pri nas kot služba), a ni logično?! Točno to je bistvo vsega. Oboje vkup ni možno glih čist normalno preživet, če nisi super woman in super man. Torej so ljudje pametni - ne spuščajo se v nekaj, česar ne zmorejo. Vendar....če bi imeli denar, ženski ne bi bilo treba v službo, ker bi sfolgala 4 otroke. Ali več njih.

Eh, vedela sem, da boš napisala, da če so starši nesposobni se preživljat, da bodo tudi otroci taki, samo se mi je zdelo, da sem že dost napisala, da bom naslednjič razlagala[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]. NI tako glih, v praksi namreč, kot misliš. Vsi otroci tistih staršev, ki so malo bolj revni, ki živijo od socialne pomoči, govorim o konkretnih otrocih, ki sem jih sama tekom let utegnila spoznat, so precej nerazvajeni, preprosti, zelo "normalni" otroci, ki imajo sicer malo zmedene starše, ki se v življenju ne znajdejo, vendar to niso neki pijanci ali nasilneži, so ljudje, ki dobro vedo, da so naredili napako, da so "nesposobni" na tem področju, čeprav so sicer v glavnem čist fajn ljudje in se daleč bolj kot karkoli drugega trudijo svoje otroke spravit na drugačno pot. Pa verjemi mi, da sem jih že kar nekaj videla. Ker ti otroci niso  na nek način "iznakaženi" od materialnih dobrin, ker jim vsega ne znosijo v rit, so ponavadi daleč manj komplicirani, kot kaki drugi otroci. Vsega se lotijo, se trudijo še bolj kot ostali otroci in zelo trdo imajo v zavesti, da morajo narediti šolo dobro, da se morajo potrudit, sicer bodo reveži. Starši jim neprestano govorijo, da je pomembno, da naredijo šolo, da bodo kaj dosegli, da bodo kaj v življenju imeli, da ne bodo kot oni. Tako da tudi ko odrastejo, ponavadi sledijo temu, kar sem napisala. Jaz imam dobre izkušnje z njimi. Nič ne rečem, kakšen je gotovo tudi tak, da gre po stopinjah staršev, ampak večina ne.

Ja, skandinavci razmišljajo malo manj balkansko, samo za socialo je pa tam poskrbljeno, veš. Zelo zelo zelo poskrbljeno.

Res nekateri ljudje izkoriščajo zadeve, sama ne razumem tega, da ljudje iščejo luknje v zakonih, najbrž nikdar ne bom, sem preveč iskrena in težko razumem laganje, kraje in podobne reči. Samo to nima veze s tem, kaj bi država lahko naredila za povečanje rodnosti. To bi mimo ukrepov za povečanje rodnosti morala urediti na ravneh sodstva, policije in podobnih organizmov države.

Jaz ne pljuvam čez sistem. Vem, da živim na balkanu. Sprejemam dejstvo, edino ni mi všeč, če kdo reče, da zame država ne vem kaj naredi. Naredim v glavnem bolj kot ne sama - ne izkoriščam države in imam točno toliko otrok, kot sem hotela, ne glede na državo, ker nanjo nisem nikdar računala. Pri nas pač tako je in še dolgo ne bo boljše. Marsikaj je zanič, marsikaj je ok. Sploh če primerjaš z azijo, afriko... Imamo krasno naravo, živimo v ugodnem zemeljskem pasu, imamo krasne pogoje, pa malo balkansko mentaliteto - ki je za kakšne reči fajn, za druge pa malo manj.
Slovenci imamo dohodek na prebivalca, ki nas postavlja v zgornji del lestvice vseh zemljanov. Samo navajeni smo na določeno udobje. Tega pa v končni fazi kupi denar. Brez denarja ne bo osnovnega udobja in brez tega ne bo četrtih otrok (še več kot 1,2 otrok ali koliko je ta hip ne[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]), to sem pa čist zihr. Tolk pa smo razvajeni, da se ne bi več prekurili do tam, kjer ne zmoremo.

Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>