Gina -> RE: Škodljivci (5.6.2008 17:24:36)
|
Jaz hrošče, predvsem imam stenice (tiste rdeče črne, ki zelje jedo, pa ohrovt) pa še rdeče hroščke lilij, ki izgledajo kot iz plastike, vse kar z roko poberem v en lonček. Bolhači mi delajo totalno škodo, sem čist depresivna, ko zagledam uničenje od njih, sicer pa se jih kar dosti nabere na rumene lepljive plošče (te so vsestranske, edino včasih se ti tudi kak koristen organizem gor ulovi, pa si potem žalosten, ker ga ne moreš dol rešit), pa ugotovila sem, da je res, kar sem prebrala, da bolhači ful ne marajo mokrote, zato je treba pač vse kapusnice dobro zalivat skor vsk dan. Sicer pravijo biodinamiki, da je najboljše bolhače nekako pobit, pojma nimam kako, ko vendarle vsakič odskočijo, ko zraven prideš in jih zažgat tam na vrtu, ker menda svojega vonja mrtvih tovarišev ne prenašajo, samo tega nisem probala. Potem pravijo, da je proti bolhačem fajn posadit zraven kapusnic zeleno, pa paradižnik, pa solato, pa reči, ki jim smrdijo, vsekakor pa ne imeti vseh kapusnic na kupu, ker je prehud vonj in jih takoj izvohajo, se pravi vsako reč posebej med kup drugega posadit. Moram reči, da meni tista koleraba, ki raste med krompirjem res mnogo lepše dela, kot ostalo, kar je na kupu posejano, mislim manj je oglodano. V bistvu slednje velja za vse škodljivce, da je bolje raznorazne reči na eno gredo, zaradi vonjev posadit, pa seveda kapucinke, pa tagetes, pa ognjič zraven. Tagete so proti nematodam tudi menda fajn. Aja šetraj naj bi odganjal uši, samo to ni glih čist res, ker jaz ga imam vedno zraven , pa imam vsako leto uši. Mogoče bi jih bilo sicer še več, pojma nimam. Tam, kjer so uši jih prec odstranim, ker sicer dobijo mlade, pa jih je še več. Blitvo ponavadi porežem do tal, če so gor, pa če je kasneje bolj suho vreme, jih ni več, na fižol gredo tudi rade, tisto pa kar ven spulim, če jih je preveč. obstajajo tudi neki bio praški, če imaš res hudo invazijo, pa če še kake 14 dni ne misliš jest tistega. Gosenic glih nimam, tako da ne vem, kaj naredit, mravlje niso tolk škodljive, celo jedo se mi zdi da uši ali kaj že. Edino zoprno je plet, pa ti po nogah plezajo...
|
|
|
|