kruh po vzhajanju "pade" (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


tititi -> kruh po vzhajanju "pade" (2.6.2008 8:22:18)

Pozdravljene,

spet jaz z mojimi vprašanji glede kruhomata [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Uglavnem kruh je super z mešanico še boljši pa je iz moke + svež kvas.... ampak pri obeh je problem isti. No malo bolj je opazen pri moki+svež kvas...namreč kruh nam lepo vzhaja (pr srednji mešanici pride skoraj do šipice, tako da s to varjanto tavelike količine očitno ni mogoče narediti) potem pa se sesede skoraj do polovice. To nebi bil problem če se nebi sesedel le na sredini, ker kar je mase po lončku se seveda tam zapeče in potem je tak čudn...ti "rožički" ki ostanejo so zelo trdi pa tudi rezat ga je zelo težko. No to slednje je še največji problem [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]

Ali katera ve kaj delamo narobe? Preveč kvasa? Bi bilo kvas treba raztopit v mleku, ker po receptu, ki smo ga dobili, ga nadrobimo v moko...

Najlepša hvala za odgovore.




mojsoncek -> RE: kruh po vzhajanju "pade" (2.6.2008 8:31:46)

Ponavadi kruh med pecenjem "pade", ce je prevec kvasa.




tititi -> RE: kruh po vzhajanju "pade" (2.6.2008 8:36:20)

Sicer delava vse po receptu...je pa res da piše na kocki da je za od 500-700 g...Torej najprej probat z manj kvasa ;) Hvala.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (2.6.2008 8:49:53)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




tititi -> RE: kruh po vzhajanju "pade" (2.6.2008 8:51:40)

Živka, z svežim kvasom poskušamo prav zato, ker bi radi čimmanj "kemije", ki je pa je po mojem v svežem kvasu manj kot v suhem? Ali ni tako?

Vseeno hvala za nasvet.

Lp,
T.




katra55 -> RE: kruh po vzhajanju "pade" (2.6.2008 9:24:59)

Tudi v suhem kvasu ni nobene kemije, kvas je kultura kvasovke Saccharomyces cerevisiae. Suhi kvas je le posušen sveži kvas.




cukr07 -> RE: kruh po vzhajanju "pade" (2.6.2008 10:50:07)

S katerim programom pa pečes kruh? Meni se je to zgodilo dvakrat, ko sem pekla na programu ˝normal˝ in nisem dala med sestavine zdroba. Sedaj pečem vedno na hitrem programu ali pa na programu za sladek kruh (ne glede na to kakšne vrste kruh pečem) in mi vedno rata.




tititi -> RE: kruh po vzhajanju "pade" (2.6.2008 11:12:16)

Cukr07 mislm da moj dragi (ja to je pac njegova domea [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]) peče pri tem "bela moka+svež kvas" na program "normal" ja. Je pa res, da količino sestavin malo "prilagaja" glede na recept, ki je v knjižici (npr. ne da zdroba, tko kot tudi ti ne,...). Imava pa stroj iz Spara M..x.. neki...
Ja hiter program bi nama res prisel prav, ker to so vedno nocne budnice, ker nama nikoli ne rata pridt domov pred 20 h in dat kruha pect tko, da pol lahko zracuni 3h40minut, kolkor se pece ta kruh, kdaj mava prvi nocni horuk [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] se ze prpravljava na nocno vstajanje pri dojencku [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
A ja on da tudi pol tekočine mleka pou vode...mogoče bi to bilo lahko na pol že "sladek kruh"?

Hvala za vse nasvete...malo se še loviva ker ga imava sele kak mesec in nikol v miru ne nardiva tega kruha...




robinzon -> RE: kruh po vzhajanju "pade" (2.6.2008 13:11:27)

Ena kocka kvasa 42g mora zadoščati vsaj za 3x po pol kg moke + dodatki. Velikokrat je preveč kvasa vzrok, da kruh pade skupaj, lahko pa je predolg program. Pa predolg program ne sme bit, pečem vedno na kratkega, caa 2 uri.




Stran: [1]