Samo talno gretje (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan >> Gradnja

Sporočilo

la-na -> Samo talno gretje (30.5.2008 10:00:22)

Po hiši je načrtovano samo talno gretje, brez radiatorjev. Ali ima kdo izkušnje s tem - kako se obnese, kakšne talne obloge so najboljše?

pety78 -> RE: Samo talno gretje (30.5.2008 10:01:57)

Moja sestra ima tako. Po tleh pa ploščice in parket. Baje tepihi niso priporočljivi.

maja1488 -> RE: Samo talno gretje (30.5.2008 10:04:27)

Mi smo prvo leto imeli v kopalnici samo talno, pa ni blo dovolj. Imamo pa električno.

sazi -> RE: Samo talno gretje (30.5.2008 10:32:01)

Mi končujemo novogradnjo in bomo imeli tudi samo talno gretje. Poznam nekaj novih hiš, ki so narejene tako in so lastniki zelo zadovoljni, pozimi pa je bil pri njih zelo prijeten občutek.
Nekateri imajo po tleh ploščice, nekateri celo laminat. Mi bomo imeli povsod (razen kopalnic in predsobe) parket, ki mora biti za talno gretje dvoslojni, tanjši (mislim da 10 ali 11mm) pa paziti je treba na vrsto lesa, da ne reagira preveč na spremembno temperature in vlage - meni so recimo odsvetovali bukov parket, ki mi je bil zelo všeč).

Kar se pa zadostnega ogrevanja tiče - centralarji glede na podatke o hiši - kvadraturi, prostornini, toplotni izolativnosti fasade in strehe določijo potrebno količino talnih cevi, zato je s tega vidika čisto zadovoljivo.

Edina morda pomanjkljivost je morda ta, da talno gretje ne reagira hitro na povečanje ali zmanjšanje temperature, ker je na primerno temperaturo segret celotni estrih. Zato nekateri kombinirajo talno tudi s stenskim gretjem.

Anonimen -> RE: Samo talno gretje (30.5.2008 10:37:58)

mi imamo samo talno in je super. ful dobra čist drugačna toplota k od raiarorjev.
po tleh imava pa lamina, v hodniku ploščice, zgoaj po spalniah pa itison!

k1 -> RE: Samo talno gretje (30.5.2008 10:41:38)

mi imamo talno in smo zadovoljni. ful dober občutek pozimi. parket, ploščice priporočajo nekje 1cm debeline. nam ni žal, da smo se tako odločili. imamo pa 50:50 (ploščice:parket)

Hope2 -> RE: Samo talno gretje (30.5.2008 10:45:01)

Mi smo hoteli imeti samo talno in so nam ga odsvetovali, tako da smo zdaj v večji prostor (kuhinja, jedilnica, dnevna) dali en lepši okrasni radiator. Odsvetovali so nam predvsem zaradi tega, ker če nimaš talno skoz vključeno (ko npr. greš na dopust ali potovanje), da radiator hitro zalaufa in oddaja toploto, pri talnem pa moraš čakat, da se prostor segreje. Nekaj pa tudi zaradi rošenja oken, če glih sem brala, da večina nima teh problemov. Tretje kar je, je, da če imaš parket, potem talnega ne smeš preveč hajcat in če bi slučajno še koga zeblo (jaz sem zmrzljive sorte in ne prenesem veliko oblačil na sebi), si lahko še radiator vžge. V kopalnicah bomo imeli ploščice in talno, pa spet radiator. Zakaj? Ne vem, mogoče bomo brisače gor sušili[sm=smiley36.gif]

sazi -> RE: Samo talno gretje (30.5.2008 10:49:59)

pri talnem pa moraš čakat, da se prostor segreje.

To je res, zato pa imamo mi tako peč, da naštimaš, kdaj se vrneš z dopusta in peč zalaufa dan ali dva prej - kakor pač naštimaš.
Tretje kar je, je, da če imaš parket, potem talnega ne smeš preveč hajcat

No, ampak če je talno gretje pravilno dimenzionirano, primerno greje tudi z normalno sistemsko temperaturo.
V kopalnicah bomo imeli ploščice in talno, pa spet radiator. Zakaj? Ne vem, mogoče bomo brisače gor sušili

Jap, mi tudi. Ta, dodatni radiator bo pa kar električni, ker bomo imeli samo en temperaturni tokokrog. In to v večini ravno zaradi sušenja brisač.

Hope2 -> RE: Samo talno gretje (30.5.2008 11:00:42)

Sazi to je res, ampak mi veliko potujemo, ne vemo kdaj pridemo, včasih tudi dan, dva prej ali kasnej in če imaš dojenčka ali malega otroka je vseeno bolje da hitro neki zalaufa in ne čakaš kdaj se bo vštekalo.

Sem že bila v stanovanju kjer je bilo talno, vsi so se slačili, ker je bilo vroče, mene pa je še vedno mrzlica tresla[sm=smiley36.gif]. Nam se kar zdi pametno dat nek okrasni radiator, če drugo ne, se bodo imeli vsaj pajki kam skrit[sm=smiley1.gif]. Drugače pa itak vsak po svoje

sazi -> RE: Samo talno gretje (30.5.2008 11:10:57)

ne vemo kdaj pridemo

jap, to je pa v tem primeru problem

Mi bomo imeli za prehodno obdobje ali pa za na hitro ali pa samo za romantiko - še manjšo kaminsko peč na drva v dnevni sobi.

Hope2 -> RE: Samo talno gretje (30.5.2008 11:23:10)

IZVIRNO SPOROČILO: sazi

ne vemo kdaj pridemo

jap, to je pa v tem primeru problem

Mi bomo imeli za prehodno obdobje ali pa za na hitro ali pa samo za romantiko - še manjšo kaminsko peč na drva v dnevni sobi.

no vidiš, tudi vi neki imate za krizne dni[sm=smiley1.gif]

Anonimen -> RE: Samo talno gretje (30.5.2008 11:30:30)

Midva bova dala tud samo talno. Najprej sva rekla da bova dala talno saom v kopalnice. Potem sva ugotovila da v kuhinji nimava stene za radiator, v jedilnici bi bil pa tudi napoti. In sva hotela dat v dnevno enega res ogromnega da bi grel teh 50 m2.

No, potem sva razmišljala o konvektrojih za jedilnico.. Na koncu pa sva se odločila za talno, čeprav sva ful razmišljala ali ja ali ne. Potem sva govorila s centralarji in vsi so nama svetovali talno. Radiator oz. lojtra bo samo v kopalnici, drugje pa samo talno.

Kako bo pa grelo pa poročam čez kakšno leto.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

*tajda* -> RE: Samo talno gretje (30.5.2008 11:38:05)

Kaj je pa ceneje? Ali talo gretje ali radiatorji, tako na splošno mislim.

maja1488 -> RE: Samo talno gretje (30.5.2008 11:41:17)

enega res ogromnega

Mi imamo dnevno veliko cca 110 kvadratov, pa sta noter dva glamoxa dolga 70 in široka 40 cm, pa ogrejeta celoten prostor.

snake -> RE: Samo talno gretje (30.5.2008 12:14:30)

mi smo dali samo v kuhinjo in del okoli kavča ampak ne vem še kako bo ker se še nismo uselili

Anonimen -> RE: Samo talno gretje (30.5.2008 12:50:48)

Ceneje so defenitivno radiatorji..

Ampak tud talno pride dost ceneje če se malo znajdeš. Npr. midva sva dobila več ponudb. Najdražji je bil za 20.000€, s tem, da je delo cca. 3500€. Pri naslednjem je bilo delo 3000€, pri drugem 2500€, sedaj sva dobila pa še malce ceneje..

Glede materiala pa še ne vem.

Anonimen -> RE: Samo talno gretje (30.5.2008 13:24:00)

Meni pa ravno danes montirajo talno gretje [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] (po večkratnih obljubah, da jutri pa res pridemo so danes končno prišli). Montirajo pa samo v dnevni sobi, približno 54 m2, cena pa je 2500 evrov.

k1 -> RE: Samo talno gretje (2.6.2008 8:41:24)

mi smo polagali sami. enostavno, samo malo logike je treba, da se prav spelje. 

jagoda77 -> RE: Samo talno gretje (2.6.2008 10:04:10)

midva imava samo talno, pa sva full zadovoljna, čist druga toplota pa full prijetno je...

Anonimen -> RE: Samo talno gretje (4.6.2008 10:49:18)

IZVIRNO SPOROČILO: roda17
Montirajo pa samo v dnevni sobi, približno 54 m2, cena pa je 2500 evrov.

To je pa ogromno. midva mava cca. 200m2, pa je delo 1500€.

Stran: [1]