Omake (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Anonimen -> Omake (28.5.2008 11:26:07)

Mi lahko poveste kakšne dobre, zdrave omake brez zgostitve z moko? Npr, zelenjavne, gobove...Kako naredite?




Volga -> RE: Omake (28.5.2008 11:36:51)

Prepražiš čebulo, vržeš gor piksno pelatov, soliš, bazilika, origano, česen, pokuhaš par minut in to je to. lahko daš not še kakšno kapro ali olivo, meni je taka omaka super za testenine ali riž.

zdenka sirček stopiš, zaliješ s smetano, pokuhaš, soliš, lahko daš malo karija.

Narežeš česen, ga na hitro prepražiš na olju, vržeš gor piksno tune, zaliješ s smetano, pokuhaš minuto ali dve.

Mah, sploh ne vem, v katere omake pa daješ moko za zgostitev? jaz je nikoli ne uporabljam.




Anonimen -> RE: Omake (28.5.2008 11:47:06)

Ma kaj pa vem, se mi zdi, da brez moke ni gosljate omake, ko pa malo bolj prebiram pa ugotovim, da sploh moka ni zdrava, niti ni obvezna.




pikecpokec -> RE: Omake (28.5.2008 11:49:49)

Omaka pride gostljata tudi s smetano. Paradižnikovo pa kuhaj dooooolgo, pa bo tudi gostljata.

Če pa se ti nujno zdi zgostiti, pa raje uporabi gostilo za svetle ali za temne omake od Maestro. je ful boljše kot moka!




Volga -> RE: Omake (28.5.2008 11:51:08)

Pri meni paradajz ali smetana vse zgostita, je ni omake, da bi moko noter dajala.




srki -> RE: Omake (28.5.2008 12:02:33)

Če si glih pri zdravju, tudi smetana ni verjetno najbolj zdrava. Drugače pa jaz dajem moko v jedi, kot so pasulj, golaž, paprikaš, ker redek pasulj ali golaž zame ni dober. Omak pa niti toliko ne delam, razen npr. natur, kar spustijo npr. goveji zrezki.

Včasih pa za zgostitev jedi v jed naribam krompir, čisto na drobno. To tudi zgosti.




mojsoncek -> RE: Omake (28.5.2008 12:23:37)

BELA OMAKA

200 g svježega tofuJa,
2 žlice ribanega hrena,
2 žlice sekljanega peteršilja lai kopra
2 dl vode,
3 žlice olivnega olja,
3 žlice jabolčnega kisa

Tofu kuhamo 15 minut in ga potem skupaj z ostalimi sestavinami zmeljemo v strojčku tako da dodajamo vodo v kateri smo kuhali tofu. Omaka se lepo poda k kuhani zelenjavi, pečeni zelenjavi....

BEARNSKA OMAKA

1 kozarac kisa
2 šalotki
3 rumenjake
3 stroke česna
vršiček pehtrana
150 g masla

Kis, šalotke česen in pehtran naj 20-30 minut vre nad zmernim ognjem. Tekočino precedimo, dodamo rumenjake in mešamo v vodni kopeli. V majhnih koščkih dodajamo maslo. Na koncu lahko primešamo še nekaj nasekljanega pehtrana.

HOLANDSKA OMAKA

12,5 dag masla
3 rumenjaki
1 limona
noževa konica muškatnega oreščka (ribanega)
sol, poper
1 žlica vode

Na pari kuhajte majhen košček masla, dokler se ne raztopi. potem dodajte rumenjake, vodo in limonin sok. Vse dobro premešajte, dodajte še sol, poper in muškatni orešček in kuhajte, dokler se omaka ne zgosti. Med kuhanjem moramo ves čas mešati, da se ne naredijo grudice. Med neprestanim mešanjem postopamoma dodajamo še preostalo maslo.
Omaka se idealno poda h kuhani ribi in perutnini.

HARISA OMAKA (Tunizijska specialiteta)

10 suhih rdečih čili malih paprik
2 žlice olivnega olja
5 strokov česna
1 žlica cimeta
1 žlica koriandra
1 žlica kumine

Čili paprike prelijte z vrelo vodo in jih pustite stati cca. 15 minut, da se zmehčajo. Prestavite jih v posodo za mletje in dodajte druge sestavine in miksajte ter občasno dodajajte vodo v kateri so bile namočene, Ko omaka postane čvrsta, jo lahko konzervirate tako, da jo v majhnem kozarčku z zapiranjem ali steklenički prelijete s tankim slojem olivnega olja. Tako shranjeno omako imate lahko več kot mesec dni v hladilniku.


OMAKA IZ TUNINE IN JOGURTA (za zelenjavne krožnike kot samostojen obrok)

konzerva tunine (če je v olju, olje odlijemo)
1 navaden jogurt
sol, poper
začimba(peteršilj ali drobnjak ali krebuljnica)

tunino razdrobimo z vilicami, dodamo sol (po želji), poper, limonin sok in naseklano zelišče po izbiri. Sestavine dobro premešamo. Na koncu jih vmešamo v jogurt.


HLADNA METINA OMAKA

1 šopek mete
1 šopek peteršilja
1 limona
8 žlic ekstra deviškega olivnega olja
1 strok česna
sol
beli poper v zrnu

V možnarju enega za drugim drobno stremo česen, meto in peteršilj. Strte sestavine stresemo v globoko posodico, kamor dodamo še olivno olje, naribano limonino lupino in limonin sok, olupljen strok česna, sol in sveže mlet beli poper. Vse skupaj s paličnim mešalnikom zmešamo v gladko omako.

Opomba: kar nam ostane omake, jo shranimo v hladilniku in uporabimo za pripravo zeliščne skute. Meni osebno je omaka všeč, če ostanek še razredčim z limoninim sokom kot preliv za kuhan stročji fižol.

LAHKA HRENOVA OMAKA S KISLO SMETANO

50 g očiščenega hrena
80 g kisle smetane
80 g mleka
sol
beli poper v zrnu
muškatni orešček
2 vejici peteršilja

Hren drobno naribamo, peteršilj pa osmukamo in drobno sesekljamo. Nato vse sestavine gladko razmešamo v tekočo omako.


ŠPINAČNO ČESNOVA HLADNA OMAKA

100g mlade špinače
1 strok česna
0,5dl sladke smetane
1 majhna žlička hladno stisnjenega olja
sol, muškatni orešček

Špinačo na hitro obarimo in odcedimo. Odcejeno preložimo v električni mešalnik, dodamo vse ostale sestavine in zmiksamo v galdko kremo.

Zanimive kombinacije dobimo:
podložena zgoraj omenjena krema, na katero naložimo v sopari kuhane cvetačne cvetove;
uporabimo jo kot preliv za v sopari kuhana rebra blitve

TAPENADA ( tudi olivna pašteta)
(idealno , ko pripravljamo jedi za več ljudi, razna praznovanja.....)

350 g črnih oliv
100 g sardelnih filetov
100 g tune iz olja
2,5 dl olivnega olja
2 limoni
4 stroki česna
100 g kaper

Zdrobimo črne olive, sardelne filete in tuno skupaj z limoninim sokom(najboljše v možnarju). Skozi žičnato cedilo maso pretlačimo. Dodamo nasekljan česen, premešamo in postopoma dodajamo olivno olje in preostanek limoninega soka med neprestanim mešanjem.

Poda se k presnim zelenjavnim prigrizkom, mesu, ribam z žara....Nekaterim jedem jo dodajamo kot začimbno omako, gostom pa jo lahko postrežemo tudi na opečenih kruhkih.

vir: www.montignac.mojforum.si




mojsoncek -> RE: Omake (28.5.2008 12:25:16)

ZELENJAVNA OMAKA

Recept: 4 osebe
Cas priprave: 25 minut

Sestavine:
2 bucki
2 korencka
1 paprika
25 dag cvetace
25 dag brokolija
1 cebula
1 cesen
scepec majarona, bazilike in timijana
sol, poper

Priprava:
Na olju preprazimo cebulo, dodamo narezano zelenjavo in jo podusimo. Solimo, dodamo zelisca in po potrebi malo vode.
Omaka je odlicna s testeninami, rizem, kus kusom ali mesom na zaru.

Vir: Lekova knjiga receptov




mojsoncek -> RE: Omake (28.5.2008 12:27:41)

Hladna "polivka" se sicer najbolje poda svinjskemu mesu.

Zmiksas:
- olivno olje
- pistacije
- sveze nariban parmezan
- sol
- poper
- petersilj
- cesen

in prelijes cez pecene kotlete, svinjsko ribico... njami

Kolicine po obcutku, miksas pa toliko casa, da dobis gladko maso.




sonja_ez -> RE: Omake (28.5.2008 13:01:14)

Mojsonček kateri in kje kupuješ tofu?




Anonimen -> RE: Omake (28.5.2008 14:20:36)

Punce, hvala, zlate ste. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Naja30 -> RE: Omake (28.5.2008 18:11:03)

IZVIRNO SPOROČILO: Volga

Pri meni paradajz ali smetana vse zgostita, je ni omake, da bi moko noter dajala.


Enako. Sama tudi skoraj ne uporabljam moke.
Je pa krompir res dober za zgostitev![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley20.gif[/image]




zvesta -> RE: Omake (28.5.2008 19:20:39)

Jaz pa, namesto z navadno moko, zgoščujem omake z riževo moko. Veliko bolj zdravo...




Stran: [1]